De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Over resistente bacteriën (2)

Vandaag is de tweede (en laatste) dag van de internationale conferentie over antibioticaresistentie.

Door slordig en overdadig gebruik van antibiotica ontwikkelen steeds meer bacteriesoorten weerstand tegen antibiotica. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om infecties te bestrijden. Tijdens de conferentie wordt vandaag vooral gesproken over het gebruik van antibiotica in de veehouderij.

We brengen een bezoek aan de varkenshouderij van Sjef van de Nieuwelaar in Roosendaal. Hier vinden we 5000 vleesvarkens en 530 zeugen. Van de Nieuwelaar legt uit hoe hij de afgelopen jaren zijn antibioticagebruik met meer dan 80% heeft kunnen reduceren. Dit bedrijf is onderdeel van de Keten Duurzaam Varkensvlees. Deze organisatie streeft naar een volledig antibioticavrije varkenshouderij in 2016.

audio

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5
Audiofragment 6

 

 

 

Op de foto: Menno de Waard, Sjef van de Nieuwelaar en Mark van den Eijnden NOS

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Over resistente bacteriën (2)”

 1. Bas zegt: 26-06-14 om 08:53

  Meer dan 80 %

  Er is dus nog een slordige 20 % over – waar helemaal geen antibiotica gewenst zijn.

  Ja, als een beest ziek is moet je het behandelen. Maar daar moet het ook bij blijven. Dan kom je op een of twee kuurtjes per jaar, en niet op de traditionele literflessen uit

 2. Sander zegt: 26-06-14 om 10:42

  Ik weet niet wat er gebeurd als je een stal hebt met 5000 varkens bij elkaar en je gebruikt helemaal geen antibiotica. Het lijkt me gevaarlijk. Varkens zijn tenslotte net mensen. Je krijgt continu besmettingen en wantoestanden met uit de hand lopende ontstekingen.

  Misschien moeten we maar kleinere stallen gaan houden?

 3. Vincent zegt: 26-06-14 om 18:23

  Grote stallen of kleine stallen, intensief of extensief, traditioneel of industrieel. Antibiotica blijken ook een effect te kunnen hebben op de broeikasgas uitstoot (CO2, maar vooral methaan CH4), zoals je hier kan lezen in het rapport van de Food and Agricultural Organisation van de VN [p. 72, "Reducing methane produced during
  digestion"]: http://www.fao.org/docrep/012/i0680e/i0680e.pdf (pagina 62 voor inzichtelijke tabel)

  Onze wereld wordt complexer en er zijn weinig meer simpele oplossingen dan bij jezelf te beginnen. Dus bewust leven, bijvoorbeeld door flexitarier te worden en maar 4 dagen in de week vlees te eten. De nieuwsdiensten kunnen hier naar mijn mening meer op in spelen,dan ze nu doen, door meer bewustzijn te creëren voor een eigen verantwoordelijkheid naar de wereld om duurzaam te leven. Zelfbewustzijn creëren is op zijn minst even belangrijk als een globaal bewustzijn.

  Kortzichtigheid lijkt me zeer gevaarlijk in dit soort zaken, kijk maar naar India met hun super resistente bacteriën.

Geef een reactie