De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De zeeslag van De Ruyter

De productie heeft mazzel met het grote decor van deze ochtend. Grijze Hollandse lucht, koppen op de golven en een ferme wind. De driekleur op de achtersteven van de replica wappert fier op één van de eerste draaidagen van de speelfilm over zeeheld Michiel de Ruyter. Het is 1667 als de admiraal van raadspensionaris Johan de Witt de opdracht krijgt om de Engelsen in de pan te hakken. Maar in Holland speelt ook de strijd tussen de Republikeinen en de aanhangers van de jonge prins Willem III. Acteur Frank Lammers speelt de Admiraal op ondermeer het VOC-schip Batavia dat aan een groot ponton ligt afgemeerd. Samen met enkele andere schepen die uit het buitenland hierheen zijn gehaald voor de filmset. Een echte zeeslag zullen de schepen  niet meemaken, daarvoor zorgt de computer.

Frank Lammers bij de grime

Zo’n grote filmset komt in ons land niet vaak voor. En dat de regisseur ook filmt is eveneens redelijk uniek. “Ik vind dat je als regisseur dan ook het palet in je handen hebt terwijl je schildert” zegt Roel Reiné die de laatste instructies geeft aan het team en tegelijk enigszins zorgelijk naar de naderende donderwolken kijkt. Ondertussen staat een lange stoet van figuranten bij een partytent om zich in te schrijven voor de scene. In een nabijgelegen schip liggen pruiken, schoenen en meer dan honderd historische kostuums. Ondertussen transformeert Frank Lammers tot de admiraal. “Wij gaan allemaal heel onzorgvuldig om met onze historie en het is heel goed dat er nu een film komt waarin  ons eigen verleden belicht wordt”. Hij vind het een eer om de zeeheld te spelen.

 

Het wordt geen kostuumfilm maar echt het verhaal over het dilemma van De Ruyter. Die moet de Engelse vloot tactisch om zeep helpen tegen de achtergrond van een strijd tussen de Republikeinen en de aanhangers van Prins Willem III. “We hebben jaren van voorbereiding achter ons” zegt producent Klaas de Jong. “Niet alleen vanwege de omvangrijke set en het regelen van de replica’s die hier toch heen moesten komen. Ook de historische details zijn tot ver achter de komma uitgezocht”. Zo komen we te weten dat Prins Willem niet alleen van de dames was. Ook de kleding van de figuranten moet kloppen. “We hebben zelfs figuranten die een been missen hetgeen in de film van pas komt omdat in de achtergrond een amputatie te zien is”. Want het ging er bloedig aan toe dus er zijn zelfs speciale stuntmensen die uit masten kunnen vallen. “Als ze dachten dat het een hele slag zou worden namen ze zo 400 man mee waarvan er 100 benedendeks zaten. Dan werden de doden zo overboord gekieperd” zegt Lammers. De Ruyter sterft in zijn harnas, hij wordt geraakt en bloedt dood. Juist op het moment dat hij dan toch nog een overwinning behaalt. Rond februari 2015 is de film te zien in de bioscoop.

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De zeeslag van De Ruyter”

  1. noscanto zegt: 30-06-14 om 20:41

    Voor het vermaakt en sensatie kan het leuk zijn. In feite is het geschiedvervalsing. Al heeft de Ruyter zelf weinig met slavenhandel te maken gehad (Wanneer hij in 1644 met Nederlandse slaven wordt geconfronteerd, aarzelt hij niet hen vrij te kopen. Ook op zijn latere reizen zou hij dit aspect van zijn karakter laten spreken. Zijn laatste reis als ondernemer naar Marokko en de Antillen vindt plaats in 1651).

Geef een reactie