De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Koortsachtig met ‘oranjeshirts’

Een aarzelende oranjekoorts aan het begin van het WK is inmiddels omgeslagen in een gekkenhuis. Zegt althans het bedrijf dat zorgt voor de levering van replica’s van de officiële Oranjeshirts. Extra mensen zijn aan het werk gezet in de bedrijfshal in Woerden waar het bedrijf “Badge” is gevestigd. Zij beheren ondermeer de sites van voetbalshop.nl waar de nagemaakte KNVB tenues aan de lopende band worden besteld. Na elke overwinning van het team van Van Gaal neemt het aantal bestellingen toe. Inmiddels wordt er in de avonduren overgewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen en zijn 12 extra mensen aan het werk om de bestellingen op tijd bij de klant te krijgen.

 

 

 

 

 

 

Met Bas Perik en Roland Heerkens lopen we tussen de stellingen door. “We verkopen emotie zonder in de emotie mee te gaan, want dat is zakelijk gezien gevaarlijk” zegt Heerkens die ooit is begonnen met een klein apparaat om buttons te maken. Vandaar de naam: Badge. De detailhandel was voorzichtig met inkopen omdat de verwachtingen rondom het team van Van Gaal niet erg hoog lagen. Vandaar dat nu de webshop extra druk is. “Zoals de energiejongens en het waterleidingbedrijf zien wanneer het rust is en iedereen koffie pakt of naar het toilet gaat, zo zien wij de verkoop van de shirts naar een piek gaan als Nederland voor staat” zegt Bas Perik. Ondertussen sorteert het team dikke stapels papieren die van de printer afrollen. De bestellingen voor vandaag die de mensen met name voor de volgende match in huis willen hebben. “Natuurlijk zit je er wel eens naast. Dat je een flinke partij shirts hebt bedrukt terwijl de ploeg al in de eerste ronde is uitgeschakeld. Dan kun je er niks meer mee want niemand trekt zo’n shirt nog aan”. En dan rest er niets anders dan de verbrandingsoven.

 

Niet alleen replica’s hier in Woerden. Heerkens neemt ons mee naar de borduur- en drukmachines en wijst op de ‘geheime’ lijst. Wat blijkt: van veel spelers die meedoen aan dit WK zijn de voetbalschoenen hier in Woerden gepersonaliseerd. “Van heel veel spelers krijgen wij hier de wedstrijdschoenen binnen en dan komt de naam er bijvoorbeeld op, soms met de vlag van het land erbij”. Ook het officiële wedstrijdvaantje wordt enkele dagen voor de wedstrijd hier in Woerden gemaakt en gaat met de piloot van een lijnvlucht mee naar Brazilië. “Je kunt dat vaantje pas maken als je weet tegen wie Nederland moet spelen en in welk stadion dat zal zijn” zegt Heerkens. Het is de goden verzoeken maar toch zijn ze in Woerden al bezig met het ontwerp: Nederland Wereldkampioen 2014. “Als Oranje tijdens de finalewedstrijd met 3-0 voor staat in de rust drukken wij hier de knoppen in, dat durf ik dan wel aan”. Want die shirts moeten dezelfde dag nog de deur uit. “Enkele dagen later raak je het aan de straatstenen niet meer kwijt”.

Audiofragment 1
Audiofragment 2
Audiofragment 3
Audiofragment 4
Audiofragment 5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie