De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Te weinig horlogemakers, schoenmakers en schaapsherders..

Het is al jaren een nijpend probleem: er  is een schreeuwend tekort aan technische vaklieden. Jongeren kiezen mondjesmaat voor technische vakken, hoewel er nu toch een stijging in lijkt te zitten. Maar echte ambachtelijke vakken als horlogemakers, tandtechniekers, schoenmakers of restauratiestucadoors zijn in de toekomst hard nodig. Daarom komt het kabinet met geld over de brug voor de specialistische vakscholen. Ook komt er een ‘sectorplan’ voor specialistische vakken in de luchtvaart. Premier Rutte en Minister Asscher komen vandaag langs op de vakschool in Utrecht en bij vliegtuigtechnici op Schiphol om de financiële injectie te presenteren. De vraag is of dat extra geld ook zal zorgen dat jongeren echt voor een ambacht gaan kiezen…

 

 

 

 

Er bestaat een Meldpunt Bedreigde Opleidingen en Beroepen. Schaapsherders, glasblazers, hoefsmeden. Niet dat je er 100 van nodig hebt, maar er is en blijft vraag naar dit soort specifieke ambachten. Maar studenten weten vaak niet eens dat er beroepsopleidingen zijn of ze weten te weinig van het vak. “We zijn nog te onzichtbaar en daar komt nu geld voor” zegt Jos ter Haar, projectleider sectorplan. Ondertussen is Marjet (50)bezig met haar examenwerkstuk, een prachtige laats. “Vroeger werkte ik in de verkoop bij een grote sportschoenenfabrikant. Maar ik vind het ambachtelijke werk veel leuker”. Nu zit ze in het vierde jaar en wil ze voor zichzelf beginnen met een atelier. Maar levert dit dan echt een baan op? Is er werk genoeg voor een eigen onderneming? “Absoluut” zegt de docent schoentechniek Liesel Swart van de Dutch Shoe Academy die gevestigd is in het pand in Utrecht. “Er zijn grote tekorten in deze sector”. Er is sprake van vergrijzing, oude vaklieden gaan me pensioen. “Probeer jezelf ook maar eens sexy te verkopen aan jongeren. Dan staat defensie op een beurs met een halve straaljager en daar moeten wij dan tegenop boksen met een naaimachine” zegt Ter Haar.

 

 Premier Rutte en Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezoeken vandaag het opleidingscentrum in Utrecht en gaan daarna richting de vliegtuigtechniek op Schiphol. Daar wordt 11 miljoen euro beschikbaar gesteld om ook in die sector meer ambachtslieden te kweken. De helft komt van de overheid, het andere deel uit het bedrijfsleven.

 

 

 

 

audiofragment1

audiofragment2

audiofragment3

audiofragment4

audiofragment5

audiofragment6

 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Te weinig horlogemakers, schoenmakers en schaapsherders..”

 1. Voor het gemak wordt even vergeten dat de meeste ambachten structureel en jarenlang onderbetaald worden. Kinderen van ouders die een ambacht beoefenen wordt al jaar en dag op het hart gedrukt toch maar vooral een ander beroep te kiezen.
  Het wordt immers zwaar onderbetaald en bijzonder ondergewaardeerd. Meer geld pompen in en pimpen van opleidingen werkt niet. Daar worden alleen de directeuren van de opleidingen beter van. Er moet worden gezorgd dat het ambacht naar waarde wordt betaald en gewaardeerd. Dan pas is de weg vrij voor het herstel en de revitalisatie van het ambacht.

 2. Ricardo zegt: 02-07-14 om 17:17

  Ook mede dankzij het gebrek aan aandacht voor techniek in de media kiezen m.i. opvallend weinig jongeren voor techniek. De vele oorzaken zijn bekend, techniek is niet sexy en het ‘gefeminiseerde’ (basis) onderwijs is ook al geen stimulans. Al langer worden kinderen vooral opgevoed met ‘vrouwelijke’ vaardigheden en veel te weinig met ‘mannelijke’. Tekenend is hier ook het vieren van afscheid van de lagere school met musicals, nooit met leuke techniek workshops.

  Ook van huis uit heerst m.i. bij teveel ouders het ouderwetse idee dat een ‘witte boorden’ baan meer verdient, toekomst biedt en aanzien geeft. Terwijl juist daar fatsoenlijke CAO’s onder druk staan en veel ontslagen vallen. Opleidingen voor lager en middenkader administratief of commercieel leiden steeds vaker op tot werkloosheid, toch verlegt het zelf slecht lerende onderwijs zijn koers nauwelijks. Het is nog steeds een vrij ouderwetse wereld van inefficient werken, vergaderen en besturen. Niet in de laatste plaats vanwege de vele rampen die de politiek steeds weer veroorzaakt.

  Voorlichting, journalistieke of media opleidingen zijn ook zo’n fraai voorbeeld van veel gekozen maar vooral opleidend tot een onzeker inkomen en werkloosheid. Duits wordt ook al steeds minder geleerd en onderwezen terwijl wij toch altijd flink van dat land afhankelijk zijn. Onbegrijpelijk, zeker nu veel mensen uit andere EU lidstaten zoals Polen snel concurrerend worden. Maar ja, onderwijs in Nederland moet vooral leuk en sociaal zijn. De ‘zesjescultuur’ is de norm.

 3. wouter zegt: 02-07-14 om 22:00

  Naar mijn gevoel ben ik het zeker eens met Hendrik.
  Al jaren wordt er gesproken over een tekort in de techniek. Maar kijk naar de salarissen, dan verdient een techneut meestal minder dan de econoom.

 4. Erwin zegt: 02-07-14 om 22:30

  Het begint allereerst met het serieus nemen van het vak. De gedachte dat als je met de hersens werken kan, je het beste doorleren kan, en dat anderen maar met hun handen moeten gaan werken is een valse tegenstelling. Er is geen kathedraal gebouwd door handige harries die alleen goed met hun handen waren maar niet met hun hoofd. Daarnaast moeten vakopleidingen weer op een heel serieus niveau worden gebracht, en anders aangepakt worden. De kwaliteit van de opleidingen is onder de maat, omdat teveel opleiding door scholen wordt gedaan, en te weinig in het bedrijfsleven. De ontkoppeling van leraren van de praktijk is funest. In omringende landen als bijvoorbeeld Duitsland bestaan nog altijd gilde-achtige opleidingsstructuren waar een enorme knowhow en ervaring opgepot ligt. Je vakpapieren daar halen is voor waar geen kleinigheid. Niet iedereen lukt dat, en dat is maar goed ook; dat waarborgt kwaliteit. Als je daar je diploma haalt, kan je er met recht trots op zijn; je bent dan met recht een vakman. Dat moeten we hier ook weer terughalen!

 5. Mitis zegt: 03-07-14 om 03:27

  Anders dan in b.v. Duitsland of België is er in ons land geen respect voor vakmanschap. Dit resulteert hier in een lage status en onderbetaling van de vakman. Verder zijn de technische opleidingen vooral in praktische uitvoering van een bedenkelijk laag kwaliteitsniveau.

 6. de jong zegt: 03-07-14 om 09:51

  hier wordt ik zo boos om, ik ben vanaf begin dit jaar al alle politieke partijen en de minister van onderwijs aan het aanschrijven. Onze dochter wil horlogemaker worden. Een VMBO student die nog geen 18 jaar is, krijgt geen studiebeurs en daarom ook geen OV kaart. Er is één school in Nederland die deze opleiding geeft, dus dat is 5 uur op en neer reizen. Onze dochter moet dus op kamers, in het weekend komt zij naar huis. Kosten kamer/weekend naar huis €500,00 per maand. Buiten eten en de rest nog om. Een bezoek aan de school leerde ons dat de meeste studenten 18+ waren omdat zij eerst een jaar iets anders gaan doen zodat ze een beurs krijgen als zij aan deze 4 jarige studie gaan beginnen. De overheid wil geen pretstudies, maar dwingen een VMBO student dat op deze manier wel te doen. Was het een HBO opleiding, geen vuiltje aan de lucht. Dan krijg je een studiebeurs €280,- per maand en gratis OV. Ik heb bij het ministerie aangedrongen een uitzondering te maken voor deze opleiding en er zijn er wel meer te bedenken, maar dit is NIET MOGELIJK. En dan wordt je boos als je dit weer leest……ROEPEN OM MENSEN IN DE TECHNIEK,GEEN PRETSTUDIES, roepen dat er geld beschikbaar wordt gemaakt, maar een studiebeurs of OV verlenen, niet dus!!!!!! Politiek roept, maar doet niets concreets.

 7. Bart 2 zegt: 04-07-14 om 13:27

  De keuze van de overheid begin 80er jaren om vol in te zetten op de dienstensector voor dit land is totaal geflopt, immers wij kunnen niet allemaal pizzabezorger, schoonmaker , conducteur of de gehele dag als consultant met een aktetas het land doorkruisen met babbels langs de deur.

  Zoals de afgelopen 3 decennia nu bewezen brengt dit geen geld in de schatkist, alleen maar sterk oplopende staatsschulden.

  Het eind 70er jaren al laten inzakken van de industrie en ook de opleidingen voor een ambacht weg te laten kwijnen , is overheidsbeleid, het gebrek aan visie, geen verantwoordelijkheidsgevoel voor het borgen van de continuïteit van de Nederlandse werkende samenleving.

  Wij willen wel eens een vergelijking maken met Duitsland , maar de Duitse moraal is totaal verschillend van de Nederlandse, een Duitse ondernemer heeft het verantwoordelijkheidsgevoel voor de creatie en behoud van werk, kwalitatief goede producten en zorg voor de medewerkers.

  Een ambachtman in Duitsland heeft aanzien,respect en een positie als belangrijke schakel in een bedrijf , de ambachtsman heeft de discipline voor een verzorgd uiterlijk, is altijd op tijd, en streeft naar kwaliteit en meer succes van de onderneming.

  Dit is gewoon de basis van het grote Duitse Industrie succes , met wereldwijd een afzetmarkt voor hun producten.

  De acties nu vanuit de overheid voor geld injecties in diverse bedrijfstakken is verbijsterend maar ook lachwekkend , immers vele technische vaklieden verloren de laatste jaren hun baan , oudere werknemers kwijnen weg in een bijstand situatie , uit de samenleving weggezet .

  Het gaat niet alleen op zeer kort termijn omtrent het gebrek van VMBO , MBO technici maar ook de hoger technisch opgeleiden welke de Internationaal opererende bedrijven moeten aanvullen door de vergrijzing en expansie in de business.

  Er is mij al vorig jaar verteld door een grote Marine Offshore Contractor ; door het wegvallen van het aanbod hogere opgeleide technische medewerkers, zal er in de toekomst dus ook geen werk hier in Nederland zijn voor consultants, de mannen en vrouwen die met de lease auto en aktetas en een praatje de zaakjes aan elkaar proberen te knopen.

  Het gebrek aan loodgieters in London dreef het uurloon al op naar € 225, — p/uur . , en dat is goed voor die paar ambachtslieden die wij binnenkort nog in Nederland zullen hebben.

 8. bennie zegt: 17-07-14 om 09:33

  te weinig schaapsherders??!!??bij de nos werken genoeg schaapsherders…ivm:17 miljoen nederlanders 24/7 te behandelen en te sturen als schaapjes….maar ondertussen…?/!!??

Geef een reactie