De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Op zoek naar passend onderwijs

Karin (9) is diabetes-patiënt en heeft extra aandacht nodig in de klas: “Toen ik in groep 1 zat deed de juf dat maar later hadden de juffen het te druk.”

Een paracetamolletje bij buikpijn, op tijd medicatie voor ADH-ers en een spuitje aan een leerling met diabetes: scholen bepalen zelf in samenspraak met ouders en zorgverleners hoe een kind het beste medische zorg kan krijgen. Als de school de verantwoordelijkheid te groot vindt, kan de school een kind weigeren. Voor Karin komt nu twee keer per schooldag iemand van de wijkverpleging langs op school.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over meisjes zoals Karin. Het Diabetes Fonds trok eerder deze week al aan de bel. Want per 1 augustus aanstaande is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Daarin staat dat scholen kinderen niet mogen weigeren, ook niet als ze extra (medische) hulp nodig hebben. Vandaag wordt met staatssecretaris Dekker (VVD) gesproken over de vraag hoe dat moet in de praktijk.

We gaan naar de Sint Willibrordus basisschool in Groenlo, waar Karin in een combinatieklas (groep 5 en 6) zit. Docent Mary Hesselink heeft totaal 37 leerlingen onder haar hoede… en ze heeft maar twee handen. Toch is het goed dat scholen vanaf 1 augustus een zorgplicht hebben, vindt directeur Ben Bomers: “Er zitten nog heel veel kinderen thuis en dat is een slechte zaak. Elk kind in Nederland moet naar school kunnen.”

audiofragment1

audiofragment2

audiofragment3

audiofragment4

audiofragment5

Foto NOS/Martin Ponte


 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Op zoek naar passend onderwijs”

 1. Bas zegt: 03-07-14 om 08:45

  Zonder me heel ver met dit onderwerp te bemoeien, ik denk dat je van een docent niet mag verwachten dat deze injecties geeft.

  Daarnaast is 37 kinderen in een klas onwenselijk. Als ik het goed heb, is het beoogde gemiddelde 28 kinderen, en deze klas heeft dus 25 % meer dan het gemiddelde

  Natuurlijk kan dat, maar volgens mij is er niemand die dit ‘normaal’ zal vinden.

  Want een klas van 37 kinderen, ook als geen van deze kinderen extra aandacht zou nodig hebben, is gewoon te groot. Dan krijgen ze elk te weinig aandacht.

 2. G.B. zegt: 03-07-14 om 18:34

  Er is aandacht en er is aandacht…

  Zorgen dat een kind met een probleempje een paracetamolletje krijgt? Prima.
  Maar een injectie? De juf? Met alle respect voor de juf, maar nee.

  En een gillend ADHD-kind in de klas? Lamaar.

 3. Antoinette de Schipper zegt: 03-07-14 om 23:04

  Ik ben docent en geen medisch personeel. Daar ben ik ook niet voor opgeleid. Als de regering wil dat alle kinderen naar school kunnen, moet zij de scholen verplichten om medisch geschoold personeel in dienst te nemen. Ik zal nooit en te nimmer medische handelingen verrichten, alleen al niet om juridische zaken te vermijden. Laat de staatsecretaris daar eens eerst goed over nadenken: een medische misgreep door docenten kan het leven van een leerling voorgoed veranderen en zou de (toekomstige) docenten kunnen doen besluiten om de onderwijswereld gedag te zeggen om deze redenen. Immers: niemand wil juridisch aansprakelijk worden gesteld omdat men iets moet doen waarvoor specialistische mensen nodig zijn!

 4. B.O. zegt: 04-07-14 om 14:43

  Als alle mensen met diabetes, partners, ouders en kinderen zelf insuline mogen leren te spuiten, waarom zou een juf dit niet mogen?

 5. B.O. zegt: 04-07-14 om 14:46

  Als alle mensen met diabetes, partners, ouders en kinderen zelf insuline mogen leren spuiten, waarom zou een juf dit niet mogen?

 6. Bas zegt: 04-07-14 om 15:54

  @ B.O.

  Wanneer je jezelf injecteert, dan voel je dat je goed zit, of misschien voel je dat je niet goed zit. Wanneer het tijd wordt voor een injectie, kan ik mij heel goed voorstellen dat je dat ook voelt

  Een docent voelt dit allemaal niet. Daarnaast heeft de docent voor het onderwijs gekozen, niet voor de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld omdat deze de tijd niet zo goed kan bijhouden.

  Ik denk dat het onderwijs zonder medische taken reeds een ruimschoots voldoende zware baan is, en dan ga ik uit van een klas van 30 kinderen, niet de waanzinnige 37 kinderen hierboven.

  Daar hoeven geen wijkverpleegkundige taken bij te komen om het compleet te maken – in tegendeel. Kijk je goed, dan is het nu reeds eerder te zwaar.

  Kinderen met een zorgpakket naar een gewone school sturen is bedoeld als bezuiniging. En helaas, sommige bezuinigingen zijn niet goed doordacht.

  Zoals deze

 7. Als helpende in de thuiszorg krijg je een zware berisping als je iemand een injectie geeft terwijl je daar niet voor bevoegd bent. Dit geldt trouwens voor de meest uiteenlopende eenvoudige medische handelingen in deze sector.

  Het verbaast me dan ook zeer dat een juffrouw een kind in de klas wel mag injecteren!! Terwijl zij ook geen diploma (diabetes) verpleegkunde heeft! Mijn mond valt effe open!!

  Een docent is er om kinderen kennis bij te brengen en niet om kinderen te verplegen of te sturen als een politieagent.

  Doordat je een kind niet meer in hokjes mag plaatsen moet de juffrouw wel van alle markten thuis zijn aangaande kinder pedagogiek maar a: leerkrachten krijgen veel te weinig ondersteuning op dit front. Zodra ze ook maar een klein foutje maken krijgen ze al bijna ontslag. b: ze mogen wat grenzen aan kinderen aangeven betreft al niet veel doen want o jee, het raakt de tere kinderzieltjes en voor je het weet word je aangeklaagd voor geestelijke en/of fysieke kindermishandeling.

  Bovendien bestaat het gevaar dat leraren meer tijd kwijtraken met het verzorgen en sturen van kinderen zodat er te weinig tijd overblijft voor het overbrengen van kennis.

  Wat willen we nu eigenlijk???

 8. Marlies zegt: 29-08-14 om 17:13

  Docenten moeten niet leren injecteren.
  Of antibioticapillen geven. Of voeding geven door een maagsonde bij een kind met een maagsonde. Of een wond verbinden omdat ie lekt. Of een infuus doorspuiten omdat ie 2x daags doorgespoten moet worden.

  Blijf bij je eigen taken en bevoegdheden, er kan nl heel wat mis gaan bij medische of verpleegkundige handelingen.

  Mochten er meer verpleegkundige handelingen op een school nodig moeten zijn, dan kan inderdaad een wijkverpleegkundige ingeroepen worden. ( als deze niet al wegbezuinigd zijn….)

  En helaas, als een verpleegkundige niet lukt, dan zullen de ouders zelf het kind moeten injecteren..

 9. Bernard Visser zegt: 30-09-14 om 19:21

  Dit is zo triest. Dit heb ik meegemaakt met mijn zoon die lijdt aan reuma, zie mijn interview inzake Laura (het zeilmeisje) op deze site. Dit kabinet heeft letterlijk geen weet van wat er binnen de samenleving speelt …

 10. Bernard Visser zegt: 30-09-14 om 19:23

  Maria middelman slaat de spijker op den kop !!

Geef een reactie