De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tourkriebels en fietsfetish

Alsof we in een kapperszaak staan. Klant met fiets: “Hebben jullie dat roze poetsmiddel? Om in te sprayen, in te laten werken en dan wegsproeien?” Verkoper: “Ja, maar daar hebben wij een groene spray voor”. Glimmende fietsen rondom ons, soms in de prijsklasse van een kleine auto. Handschoentjes, het juiste helmpje en de GPS op het stuur mag niet ontbreken. Met de start van de ronde van Frankrijk dit weekeinde in Leeds in aantocht hebben we het over de verkoopcijfers van de racefiets. Die zijn gestegen et 20 %. Tot en met mei van dit jaar gingen er dik 14.000 gloednieuwe fietsen de deur uit bij de speciaalzaken. Ook dames kiezen steeds meer voor de wielrenfiets en ook het mountainbiken neemt toe. “Het is een duursport in de mooie buitenlucht en je kunt het individueel maar ook in groepsverband” verklaart Eugen Uppelschoten van de Bikeshop Amersfoort.

 

 

 

“Die man komt nu zijn fiets ophalen, maar vorige week heeft ie er een voor zijn vrouw gekocht”. Eugen toont de nieuwste modellen, velgen van rond de 1000 euro blijkt niet eens een uitzondering. “Je hebt veel mensen die beginnen met een instapmodel en groeien dan langzaam door. Die kopen om de drie jaar een nieuwe fiets omdat ze toch het allernieuwste willen hebben”. Ondanks de dopingschandalen en minder touroverwinningen door Nederlandse renners blijft de sport in de lift zitten. Vooral ook bij de dames. “Die zijn meer van de duursporten en je kunt samen een tocht maken”. Terwijl het personeel de fietsen buiten de winkeldeur plaatst komt Kris ‘kras’ Hop binnen, zijn naam staat zelfs op het frame. Van wielervereniging Eemland. “Morgen bij zo’n wedstrijd van ons fietsen er 60 veteranen mee. Die pakken toch snelheden van boven de 4o kilometer per uur, het gaat er fanantiek aan toe”. Chris heeft de juiste bril, een toetertje op zijn fiets in plaats van de fietsbel en ook hier de GPS. “We zien ook een aanwas van met name de jongeren die weer meer gaan fietsen”.

 

Raymond en Jochem zijn op het vroege uur naar de Bikeshop gekomen na een oproepje van Eugen op Facebook. Jochem wil een toertje maken vandaag, maar voordat het na de middag te benauwd wordt. Kocht pas een mooi instapmodel en het bijbehorende pak. Raymond heeft de racefiets van zijn vader meegenomen, een model uit de jaren 90. “Als je dat nu voelt: 17 kilo. Die fietsen van tegenwoordig til je op met je pink” zegt hij. Hoewel de fiets dus ‘gedateerd’ is, is hij aan deze fiets ook gehecht. “Ik kwam hier in deze winkel al toen in nog een jongetje was”.  De fietsfetish is hem niet vreemd. “Je koopt steeds wat bij of je verandert je fiets”. Dus dat gepraat over de juiste shampoo begrijpt hij wel. Glimmende kettingen, een mooi pak en bijbehorende bril om geen vliegjes in de ogen te krijgen. “Volgend jaar gaan we er helemaal een feestje van maken hier” beloofd Eugen van de Bikeshop. Doelend op een enorm hoogtepunt voor de fietsfanaat: de start van de Tour de France in Utrecht.

audiofragment1

audiofragment2

audiofragment3

audiofragment4

audiofragment5

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie