De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Over het Radio 1 Journaal

Het NOS Radio 1 Journaal is hét actualiteitenprogramma van de NOS op de radio. Het duidt de nieuwsfeiten en geeft informatie of brengt nieuwsonderwerpen die iets toevoegen aan het nieuws.

Het Radio 1 Journaal wil betrouwbaar, kritisch en onafhankelijk zijn. En het moet voor een groot publiek prettig zijn om naar te luisteren. Daarom zit er in de uitzending veel afwisseling en tempo. Verder informeert het Radio 1 Journaal in extra zendtijd de mensen over calamiteiten en speciale gebeurtenissen, zoals over de oorlog in Irak of de Tweede Kamer-verkiezingen.

laramarcel_groot

« Terug naar het overzicht


38 reacties op “Over het Radio 1 Journaal”

 1. LS,

  Volgens ons is hier een mooie sfeerrapportage in het radio 1 journaal (Filiaal?) van te maken. Graag horen wij van jullie,

  Mvg

  Gauke Kuiken
  G. Kuiken lid werkgroep Zout Schingen-Slappeterp
  Tel. 0651 275482
  E-mail: info@zoutisfout.nl

  Persbericht:

  Kerken luiden de noodklok tegen het winnen van zout in NW Fryslân

  Op zaterdag 10 september 2011 wordt, op initiatief van de verschillende dorpsbelangen, in 26 kerken in Noordwest Fryslân van 14.00 – 14.15 uur de noodklok geluid tegen de plannen van Frisia om onder het land zout te winnen. Aansluitend daarop zal in zes kerken een korte poëtische manifestatie worden gehouden tegen de zoutwinning onder land. In de kerken van Wijnaldum, Ried, Berlikum (koepelkerk), Pietersbierum, Oude Bildtzijl (Aerden Plaats) en Slappeterp zullen gelijktijdig vanaf 14.15 uur een aantal gedichten worden voorgelezen uit de bundel Het duistert buiten van Peter Vermaat. Deze bundel is speciaal voor deze manifestatie samengesteld. In Slappeterp zal mevr. L. Jacobi (PvdA), Tweede Kamerlid voor natuur en landbouw, het eerste nummer overhandigd krijgen. Om een duidelijk signaal af te geven naar politiek Den Haag roept de werkgroep alle inwoners en sympathisanten op om zaterdagmiddag in één van de genoemde kerken te komen om de actie te ondersteunen. Aanwezigen ontvangen een gratis exemplaar van de gedichtenbundel “Het duistert buiten”.

  Door de noodklok te luiden maken de bewoners van dit gebied kenbaar tegen de zoutwinning onder land te zijn. Voortschrijdend inzicht laat zien dat het proces van verzilting dat door de zoutwinning optreedt, een onomkeerbaar proces is. Daardoor wordt onherstelbare schade toegebracht aan de landbouw. De impact van de catastrofe die Noordwest Fryslân boven het hoofd hangt, is groot. De pootaardappelen, in dit gebied geteeld, vormen de voedselbron voor 31 miljoen mensen wereldwijd. Veel meer mensen dan de boeren en burgers van Noordwest Fryslân zullen worden getroffen door de plannen van Frisia, zelfs de bewoners in Derde Wereldlanden.
  Tegelijk met deze manifestatie zal er in de gemeenteraden van Harlingen, Franeker, Het Bildt en Menaldumadeel op worden aangedrongen om minister Verhagen te vragen zijn voorgenomen besluit om Frisia toestemming te geven om onder land zout te winnen, te wijzigen. Indien minister Verhagen bij zijn besluit blijft, worden de gemeenteraden gevraagd met alle daarvoor beschikbare middelen tegen dit besluit van de minister te ageren, onder andere door een rechtsgang bij de Raad van State.

  Tegelijk met deze manifestatie is de website http://www.zoutisfout.nl actief geworden. Op deze website kunt u meer lezen over de achtergrond van de protesten in Noordwest Fryslân. Op deze website is een bezwaarbrief te vinden die door alle bewoners en sympathisanten via de site automatisch naar de Tweede Kamer kan worden verzonden. Iedereen kan hierin zijn bezwaren tegen de zoutwinning onder het land kenbaar maken.

  Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
  G. Kuiken lid werkgroep Zout Schingen-Slappeterp
  Tel. 0651 275482
  E-mail: info@zoutisfout.nl

 2. Ineke Pit zegt: 18-11-11 om 12:01

  Hallo Lara en Marcel,

  Even een compliment aan jullie beiden.
  Heerlijk wakker worden; goede duidelijke informatie, prettige stemmen en vooral fijn om te luisteren.

  met vriendelijke groet;
  Ineke

 3. Henk van Wijk zegt: 01-05-12 om 07:48

  Dag Lara en Marcel,

  Ik luister graag nar NOS journaal als jullie dat presenteren. Grandioos.
  Jammer genoeg werkt de video van de uitzending niet goed.

  Groetjes,

  Henk

 4. michel verbeek zegt: 11-06-12 om 08:05

  Het gevoel voor humor van vandaag hoort niet thuis in een `betrouwbaar, kritisch en onadfhankelijk` programma, evenmin als het gehinnik om de eigen neukgrapjes.

 5. francine zegt: 15-06-12 om 10:27

  Dag Lara en Marcel,

  Prettig om 6 uur jullie te horen. Jullie laten mensen goed uitspreken en hebben heldere stem met mooi taalgebruik.

  Ook Dionne de Graaf nu op de radio, heerlijk te horen.

  Meer mensen met zo een heldere stem en goed luister geduld.

  Groet, francine

 6. matthijs zegt: 23-07-12 om 06:53

  waarom wordt er wel aandacht besteed aan de wandel 4 daagse en de strand 6 daagse , maar niet aan het grote evenement fiets4daagse in drente ? ik begrijp dat niet het grootste fietsevenement van nederland !!

 7. frank zegt: 13-08-12 om 09:24

  Waar is het item van net na 8 uur over die medicijnen?

  Is daar geen fragment van? Ik zou het graag terugluisteren.

 8. liesbeth lieve zegt: 24-08-12 om 02:30

  Ik luister heel graag naar jullie programma. Vooral Lara heeft een heel prettige stem.
  ik meen dat er 22/8 iets werd verteld over het afhalen van thuisgemaakt eten. Is het mogelijk mij die website nog eens op te geven???
  Ga zo door met het Nos journaal van 6 tot 9.30! Heel veel dank!

  Hartelijke groet, Liesbeth Lieve

 9. Ing. J. Schimmel zegt: 11-10-12 om 09:21

  Goedemorgen,
  Graag een opmerking. Het blijkt in de praktijk dat zowel Radio1 Journaal als de Tros uitsluitend nog met afspraken op het Omroepkwartier reageren kunnen. Jammer dat zelfs een bezoekje aan genoemde twee niet ter plaatse met een afspraak geregeld kan worden. Dus maar onverrichterzake naar huis terug. Zijn jullie achter de betonnen muur van de omroep zo bang geworden?
  Dan de hetze tegen Spanje. Zojuist teruggekeerd uit Las Palomas. De Spaanse gezinnen willen weer terug naar de peseta. De Euro heeft alleen pobere mensen opgeleverd. Wij in Holland hebben in bepaalde makelaars- en eigenarenkringen boter op het hoofd. Heel veel onr. goed zaken liepen via deze lijnen. Jarenlang is Spanje betrokken bij ons toerisme met heerlijke zon, geen reuma en redelijke prijzen. Waarom moet Spanje onder het juk door van de harde Finnen, Nederlanders en Duitsers als je bedenkt dat Spanje qua toerisme een goede rol vervult waarvan wij allen profiteren.
  Ook gezien dat de ziekenhuizen aldaar goed draaien (toegegeven er zijn speciale klinieken, maar de artsen, verpleegsters en de verbandmiddelen hebben een betere kwaliteit dan die in Nederland. Wij hebben als gevolg van het bezuinigingssyndroom de kwaliteit in onze ziekenhuizen behoorlijk aangetast.(manageritis). Op de intake van Hospital San Roque in Maspalomas krijg je tenminste kwaliteit, wat ook weleens mag worden gezegd. Jullie bij de radio moeten daar maar eens gaan kijken, dan valt jullie zender van verbazing stil!
  Cordialement, Ing. Jaap A.R. Schimmel BSC, beëdigd vertaler – tolk Frans, Espagna por favor!

 10. sjoerd bekhof zegt: 18-01-13 om 17:05

  Fyra drama
  Veel heb ik gehoord wat er met de Fyra aan de hand is. Wat ik nog steeds niet heb gehoord, waarom NS Hispeed niet aanbiedt om de reizigers met hun Fyrakaartjes met de Thalys naar Antwerpen en Brussel te laten reizen. De overstapverbindingen, incl. de bus van Breda naar Antwerpen, is een wel erg schamele compensatie voor het ongemak.

 11. Jos van Rijn zegt: 15-02-13 om 16:41

  Waarom horen wij al enige tijd Lucella niet tijdens de avondeditie van het Radio 1 journaal?

 12. Jos van Rijn zegt: 15-02-13 om 16:43

  Goedemiddag Radio 1 journaal redactie
  Waar is toch onze Lucella. Zij hoort toch helemaal bij Radio 1

 13. meerdere malen wordt er herhaald dat het filmpje waarbij een vrachtwagen al rijdend wordt beroofd op nos.nl terug te zien is…, nu is mij vraag…., Waar dan ?

 14. Beste Lara,

  De manier waarop je gisteren AH-directeur Van der Laan aan de tand voelde vond ik niet minder dan virtuoos!
  Overigens ben ik van mening dat alle poptunes van jullie gesproken woord-zender worden verbannen (BNR lacht zich suf!).

  Hartelijke groet, David de Jongh

 15. Marian zegt: 27-03-13 om 17:25

  Het valt mij regelmatig op als verpleegkundige van een hartafdeling dat er wel geld is voor sigaretten. Vaak ruim een pakje per dag. Als er iets aan een auto mankeert hebben ze er een kapitaal voor over en voor hun eigen gezondheid niets. Als je dit bespreekt met de patiënt, zeggen ze rustig dat ze dan liever eerder dood gaan. Misschien dat artsen hier ook aandacht aan kunnen bestede.n

 16. Erik Traag zegt: 01-05-13 om 10:10

  Maandag zei Marcel het al fout, en vandaag, woensdag 1 mei weer: “Even naar de verkeersinformatie, die is er niet”, zie Marcel. Die informatie was er wel! Er zijn geen files.

 17. Jan Aarts zegt: 08-05-13 om 15:15

  Tijdens onderbrekening voor het 14:00-15:00 enz journaal klink een “gong-achting” en metronoom achtig achtergrond geluid door. Niet tijdens reguliere R1-nieuwsuitzending. Valt me recentelijk op, zowel op wekker-radio,autoradio als Ipod.

 18. Huib Simon zegt: 18-05-13 om 08:05

  Fijn programma, iedere ochtend weer, maar muziek hoort er niet op thuis. Column van Margriet Oostveen in NRC next van 17 mei slaat de spijker op z’n kop. De muziek is sinds een paar weken ook het moment waarop ik overschakel naar andere zender. Gaan jullie daar nog kritisch naar kijken? Misschien eens vragen aan luisteraars in de uitzending?

 19. Mijn complimenten aan de presentator van het radio 1 journaal ochtends de afgelopen drie weken.
  De rust die presentator uitstraalt is een genot voor het oor.

 20. Ton van Nieukerke zegt: 31-07-13 om 18:55

  Helemaal eens met de mensen die de muziek willen verbannen uit het Radio 1 journaal. ‘s-ochtends en ‘s-avonds in de auto naar en van het werk ben ik een vaste luisteraar. Maar …ook ik haak af zodra de muziek het nieuws en actualiteiten overstemt. Als ik muziek wil horen dan stem ik daar zelf wel op af.

 21. Edwin zegt: 04-10-13 om 14:37

  Ik luister dagelijks naar radio 1. Op weg naar mijn werk en op de terug weg. Alles bij elkaar is dat ongeveer twee uur per dag. Soms hoor je dat onderwerpen terug komen en verder uitgediept worden, Soms heb ik het idee dat een onderwerp naar de achtergrond verdwijnen in de waan van de dag tot dat er zich een incident voordoet om het weer eens uit de kast te halen. Vaak heb ik het idee dat dat laatste onterecht is.

  Zo ben Ik benieuwd wat de maatregelen zijn die de politie in Den Bosch genomen heeft na de fatale steek partij van begin september. (19 Zweedse vrouw neergestoken) Het voorval is nu al enige weken geleden. Als burger ben ik wel benieuwd wat de politie voor conclusies getrokken heeft naar aanleiding hiervan en welke maatregelen er genomen zijn. kan de politie in Den Bosch, maar ook in andere plaatsen van Nederland, zeggen dat we als burger veilig zijn. Dat als we ergens melding van maken dat de juiste prioriteiten gegeven worden. Hoe staat een dergelijke melding in verhouding tot andere politietaken? En uiteraard hoe is dat veranderd sinds de steekpartij.

  Het is flauw om te zeggen dat een agent die scholieren bekeurt voor het fietsen zonder licht (om maar iets te noemen dat met het korter worden van de dagen ongetwijfeld meer opgepakt zal gaan worden) beter boeven kan gaan vangen. Maar levensbedreigende situatie staan hopelijk nu wel hoger op de agenda.

 22. ellen hansen zegt: 29-10-13 om 08:46

  Ik heb een vraag voor minister schippers, waarom worden mensen bij de huisartsenpost waar ik werk zonder afspraak vooraf doorverwezen voor een duur consult op de spoedeisende hulp bij het nabij gelegen ziekenhuis? 3 x zo duur en weg eigen risico. .

 23. Lineke Dammers zegt: 19-11-13 om 17:01

  Vandaag heeft Lara Rense naar mijn idee, dhr. Blok minister van Wonen verrassend goed aan de tand gevoeld. De problemen in de huurmarkt die juist door zijn beleid onstaan en/of verergeren zijn door de inbreng van Lara goed naar voren gekomen.

 24. Jasper zegt: 21-11-13 om 10:18

  Beste Radio1journaal-ers,

  Er was gisteren een reportage uit de Filipijnen over een rietsuikerfabriek die “in puin ligt”. Volgens mij is het van behoorlijk economisch belang dat die fabriek zo snel mogelijk weer draait.
  Is het denkbaar dat de verslaggever en de woordvoerder van de fabriek, en ik met elkaar in contact komen om te kijken of we die problemen met wat hulp vanuit Nederland op kunnen lossen?

  Alvast bedankt!
  Jasper Kimstra

 25. h. de jong zegt: 25-11-13 om 14:08

  waar is Marcel Oosten? Wij missen hem.
  vr. gr

 26. alef van der tuin zegt: 28-11-13 om 18:04

  inderdaad , wij ook.
  klopt het dat lara r op een ander tijdstip actief gaat worden ? wie gaat ( n ) dan ‘s-morgens het programma “doen “?

 27. C.Hekking zegt: 01-01-14 om 18:51

  Beste medewerkers van het Radio 1 journaal.
  Ik luister altijd met veel plezier naar jullie programma. Weliswaar hoor ik de ene presentator liever dan de andere, maar de kwaliteit is goed.
  Alleen heb ik één punt wat mij irriteert en dat is de directe vertaling in het Nederlands als iemand in een rapportage in een buitenlandse taal, veelal Engels, een bepaalde gebeurtenis verslaat.
  Er wordt dan een onvolledige vertaling door de verslaggever c.q. presentator weergegeven en doet daarmee te kort aan de inhoud van het verslag. Niet iedereen kan Engels verstaan, met name de ouderen.
  Mijn verzoek is om daar zoveel mogelijk aandacht aan te besteden.
  Vriendelijke groet,

  Kees Hekking

 28. Ik mis in de recente reacties de discussie over muziek op radio 1. Is die discussie verwijderd?

  Daarnaast vraag ik me sowieso af wat Radio1 doet met reacties als deze?

  Is er bij jullie iemand die ze leest? Wordt er iets mee gedaan? Worden de reacties besproken? Reageren jullie wel eens zelf op vragen van luisteraars, of zitten wij luisteraars maar een beetje gezellig in het wilde weg te reageren op deze site?

  Heeeeel graag een keer een reactie op mijn reactie, ;-)

  By the way: radio1 kijken op de livestream is top!

 29. Ton van Nieukerke zegt: 16-01-14 om 21:10

  Je moet als radio 1 ook met de tijd meegaan.en af en toe wat schuiven met de presentatoren. Dat is prima. De stem van Tim Overdiek is gelukkig verdwenen en Lara horen we graag. Het mag allemaal wel een wat minder “turbo”gehalte hebben. Het mag ook best wat rust uitstralen. We zijn tenslotte een nieuwszender. En .. als nieuwszender …. verban graag zo snel mogelijk de muziek uit de programmering!!! Als ik muziek wil horen dan weet ik dat zelf wel te vinden en is het aanbod overweldigend. Ik kies voor Radio1 voor het nieuws en dan moet ik niet hetzelfde gevoel krijgen als bij het kijken van een programma bij onze commerciéle vrienden. Want daar haak ik onmiddellijk af zodra er reclame begint. Daar is de muziek op Radio 1 goed mee te vergelijken.

 30. Joop Moes zegt: 20-01-14 om 14:24

  Het radio 1 journaal ‘s-ochtends is dagelijks vanaf ontwaken tot 9.00 uur mijn vroege en gewaardeerde bron van informatie.
  Jammer dat er nu ‘lekkere plaatjes’ bij gedraaid worden. Wie muziek en praatjes wil horen kan uitstekend terecht bij radio 2.

  Ik denk ook dat luisteraars, die beperkt tijd hebben om te luisteren naar nieuws ook niet op muziek zitten te wachten.

  Dus: geen plaatjes maar praatjes.

 31. Richard zegt: 04-02-14 om 08:04

  Al mijn hele werkzame leven, sinds 1994, luister ik ‘s ochtends in de auto naar het Radio 1 Journaal (en haar voorgangers) maar jullie doen wel heel erg je best om mij kwijt te raken.

  Iedere ochtend moet ik naar het ongelofelijke geleuter luisteren van “reporters” als Joris van der Kerkhof, Maino Remmers en Mark Robin Visser.

  Vervolgens vinden jullie dat ik niet te veel nieuws tegelijkertijd aankan en dat er daarom met enige regelmaat muziek moet worden gedraaid.

  Dit alles werd goedgemaakt door jullie zeer sterke presentator Lara Rense. Sterke interviews, laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. Hulde!

  Echter de nieuwe presentatrice Frederique de Jong haalt bij lange na dit niveau niet Integendeel, ik heb soms kromme tenen van de domme vragen. Ook de beperkingen van Marcel Oosten worden met het vertrek van Lara duidelijk zichtbaar.

  Ik luister de laatste tijd steeds vaker naar muziek. Jammer…

 32. Douwe zegt: 06-02-14 om 22:13

  Omdat de hoofdredactie

  Omdat de hoofdredactie NOS het blijkbaar niet meer nodig vindt om reacties te plaatsen op het zeer ongeloofwaardige onderzoek naar de mening van de Radio 1 luisteraars probeer ik het maar hier.
  http://weblogs.nos.nl/hoofdred.....-journaal/

  Beste Marcel Gelauff,
  Stel de zendercoördinator van 3 FM is even maf als jullie grote leider Laurens Borst. Hij komt met het briljante idee om af en toe een klassiek muziekje te draaien op 3FM . Want zoals we inmiddels weten… dan worden de hitjes veel beter gehoord door de jonge luisteraars.

  Na een periode van klassieke muziekjes op 3FM doet No Ties ook een onderzoek naar de mening van de luisteraars van 3FM. Onder de 500 aselect geselecteerde personen zijn er flink wat oudere luisteraars die soms ook wel eens een kwartiertje luisteren naar 3FM. En ziedaar, een groot aantal deelnemers laat aan de onderzoekers van No Ties weten dat ze af en toe een klassiek muziekje op 3 FM niet erg of zelfs wel leuk vinden!!.
  De conclusie van de zendercoördinator 3FM is vervolgens: “Meeste luisteraars van 3FM tevreden over klassieke muziek op 3FM. We denken de juiste keuze te hebben gedaan door klassieke muziek standaard vast te leggen in het format van 3FM “

  Ik wil maar zeggen: waaróm toch voeren jullie die oorlog tegen de natuurlijke liefhebbers van nieuwsradio die met veel plezier luisterden naar Radio 1? Die vaste kern van luisteraars kiest nu eenmaal voor nieuwsradio juist omdát ze gemiddeld ouder zijn, juist omdát ze goed zijn opgeleid, en juist omdát voor hen geldt: radio luisteren is voor mij pas ontspanning als mijn grijze hersencellen flink aan het werk worden gezet.
  Waarom in godsnaam wil je als de hoofdredacteur van de grootste journalistieke organisatie van Nederland luisteraars naar Radio 1 trekken die er niets te zoeken hebben? Hun belangrijkste kritiek bij No Ties blijkt nota bene te zijn dat er bij Radio 1 te veel gepraat wordt. … (!) Bovendien hebben ze al een ongelooflijk ruime keuze zoals Radio 2 en nog honderden andere muziekzenders met oppervlakkig geneuzel erbij. De nieuwsliefhebber kan alléén terecht bij Radio 1.

  Vanaf 1 januari lijken er twee versies van Radio 2 te zijn (ëén met wat meer en één met wat minder muziek). Is dat geen overtreding van het concessiebeleidsplan van de publieke omroep waarin aan de politiek is beloofd dat Radio 1 bedoeld is voor (ik citeer het beleidsplan 2010-2016 blz 55) “Mensen met brede nieuwsbehoefte en interesse in opinie”?

  Muziek is heel erg een kwestie van smaak schrijf je zelf. Inderdaad, dat klopt helemaal. Bij elke muzakje dat jullie draaien jaag je dat moment 80% van de nieuwsliefhebbers weg omdat ze zich kapot ergeren aan het plaatje dat op dat moment wordt gedraaid. Want zelfs de mensen die zeggen dat ze muziek wel aardig vinden bedoelen dan in feite dat ze hún eigen muziek aardig vinden. En hún eigen muziek is bijna altijd anders dan het muziekje wat gekozen is.

  We smeken jou, laat zien dat ergens diep in jou nog een echte journalist zit en houd alsjeblieft zo gauw mogelijk op met die rotmuziek en die ondraaglijke lichtheid. Gun de nieuwsliefhebber weer een Radio 1 Journaal waarbij de grijze hersencellen in actie mogen komen!

 33. Mariane Sepers zegt: 23-02-14 om 18:19

  Inmiddels is Lara vervangen door een vjouw Fjedejike met een ernstig spjaakgebjek. Goede mojen, kraamt het kind uit. Ik heb het radio 1 journaal en trouwens ook alle verdere uitwassen van de echtgenoten Gelauf en Borst er uit gedonderd. Ik ben naar BNR! Gelauf het of niet! Wat mij irriteert, is dat het echtpaar Gelauf-Borst op kosten van mij, belastingbetaler, hun gedepriveerde gang mogen gaan! Het echtpaar probeert alles te sportzomerterroriseren. En het vreemdste is wel dat ze uiterlijk zo op elkaar lijken!

 34. Hans zegt: 25-02-14 om 20:58

  In tegenstelling tot een van de voorgaande reacties (maar goed, smaken verschillen natuurlijk!) ben ik zéér tevreden met de huidige presentatie van het radio 1 journaal. Ik luister altijd, elke morgen tussen 6 en 8 uur en ben een absolute fan. Natuurlijk was (en is!) Lara geweldig, maar niets duurt nu eenmaal eeuwig. En ik vind Frederique een prima opvolger. Ze heeft een prettige radiostem, is wel degelijk zeer to the point in haar interviews, stelt scherpe vragen en laat zich niet met een kluitje in het riet sturen. En ik voel eigenlijk van het begin af aan al een goede chemie tussen haar en Marcel. Trouwens, ook met die impliciete kritiek op Marcel ben ik het helemaal niet eens. Ik stel bij hem juist zijn rust en genuanceerdheid op prijs, terwijl hij in zijn interviews toch steeds precies komt waar hij wezen wil. Als ik al kritiek zou hebben, is het op de zaterdagse presentatie van Bert van Slooten, want die kan af en toe juist wat hard en ongenuanceerd uit de hoek komen.

  Dat de reporters zouden “leuteren” vind ik ook onzin. Het gaat altijd om interessante en zeer actuele onderwerpen, en de gekozen vorm (interviews op locatie met “gewone” mensen, vaak in hun eigen huis of werkomgeving of in de buitenlucht) vráágt natuurlijk om een wat informelere benadering. Mark Robin en Marno zijn niet alleen heel professioneel, maar stellen hun gesprekspartners ook goed op hun gemak met hun huiselijke gesprekstoon. Ik vind die reportages altijd een welkome verademing tussen de andere, vaak zware onderwerpen. En diep respect voor het feit dat ze daar toch maar mooi voor dag en dauw en bij weer en wind in de middle of nowhere staan om ons te informeren. Dat ze ook nog eens ad-rem en geestig zijn (net als Marcel, Frederique en Lara) is voor mij een extra bonus!

  Ten aanzien van de muziekjes: daar ben ik ook niet zo happig op, en al helemaal niet op het feit dat vaak voor luidruchtige up-tempo nummers wordt gekozen zo vroeg in de ochtend. Ik hol altijd naar de volumeknop uit angst de buren wakker te maken! Maar ik snap ook dat Marcel en Frederique zo af en toe een adempauze nodig hebben. Mijn verzoek: als er dan muziek moet klinken, dan zo min mogelijk en houd het vóór 8 uur op hele rustige wakker-wordt muziek.

 35. Douwe zegt: 10-03-14 om 12:53

  Omdat de hoofdredactie NOS op het eigen weblog al weken lang geen reacties van luisteraars meer plaatst probeer ik het maar hier bij het weblog Radio 1 Journaal.

  Het gaat om het weblog over het flutonderzoek over de muziek in het R1J:
  http://weblogs.nos.nl/hoofdred.....-journaal/

  In september 2013 heeft de hoofdredactie aan de eigen NOS-Ombudsman toegezegd om het effect van de muziek op de luisteraars wél serieus te onderzoeken. Lees het hier maar na:
  http://over.nos.nl/organisatie…..o+1-Jennie

  “Is de hoofdredactie dan wel bereid tot bijstelling als het doel niet wordt behaald? Onderzoek moet binnenkort uitwijzen of luisteraars inderdaad langer blijven plakken of juist zijn weggelopen. Misschien is het beeld gemengd, en stellen ze muziek in de middag op prijs, maar in de ochtend minder.
  DAAR ZAL DE HOOFDREDACTIE SERIEUS NAAR KIJKEN “

  Recent heeft de Commissie van Deskundigen/Ombudsman NOS haar eigen oordeel toegevoegd over het onderzoek van het bureau NoTies. Ook zij vinden het een flutonderzoek:

  OP BASIS VAN DE UITKOMSTEN VAN DIT ONDERZOEK KAN ONVOLDOENDE WORDEN VASTGESTELD OF DE DOELSTELLINGEN VAN DE FORMATWIJZIGING (ZOALS LUISTERAARS LANGER VASTHOUDEN) ZIJN GEREALISEERD.

  Mijn vraag aan Marcel Gelauff:
  Wanneer wordt op het weblog van de hoofdredactie ook de ontwikkeling (vanaf maart 2013) van de luistercijfers en de gemiddelde luisterduur voor het Radio 1 Journaal bekend gemaakt ?

 36. Jan de Kok zegt: 03-06-14 om 11:02

  Vanmorgen 03-06-14 gehoord: Twents ict-bedrijf wint Microsoft Award, telefoongesprek met directeur.

  Wat was de naam van dat bedrijf?

 37. harry zegt: 02-12-14 om 21:15

  Ik luister nu weer naar BNR. Prettige en vakkundige presentatie door Tom van ‘t Hek. Toen Frederique de Jongh daar nog presenteerde luisterde ik nooit. Vandaar dat haar vertrek daar mij niet is opgevallen. Alweer een jaar presenteert mevrouw de Jongh het Radio 1 journaal. Samen met radiovakman Marcel Oosten. Zij volgde supervakvrouw Laradio Rensen op die naar de middag is verhuisd (ik ben fan van dit natuurtalent en luister heel graag naar haar). Na een opeenstapeling van domme opmerkingen, volgens mij niet voorbereid zijn op de onderwerpen en inbreken in gesprekken ben ik gestopt met luisteren naar Frederique. Bovendien ergert haar “Nederlands’ mij enorm. Dus zet ik de radio in de ochtend alleen op 1 als Marcel Oosten op vrijdagochtend alleen presenteert.

 38. als ik nog in bed lig luister ik al naar uw programma met koptelefoon op. Jullie bringen het
  mooi leuke stemmen.Ga zo door.Groetjes vanuit belgie.

Geef een reactie