De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weblog Rome

 • Nieuws van alledag

  Voorspelbaar. Wat iedere dag gebeurt is op een dag geen nieuws meer. Een dodelijk verkeersongeluk is verschrikkelijk, maar dat herhaalt zich alleen al in Italië dagelijks elf keer. Alleen als er veel doden tegelijk vallen halen ze de nieuwsdrempel. Het journalistieke mechanisme werkt voor de komst van vluchtelingen naar Italië niet anders. Ook al gebeurt het 388 keer per dag.

  7 reacties Lees verder →

 • Getto in Rome?

  Vierhonderd immigranten uit Eritrea en Ethiopië kraakten eind vorig jaar wanhopig een oud kantoorgebouw in Rome. Ze overleefden de netelige oversteek naar Europa via het eilandje Lampedusa, en kwamen in Rome in een moeras van bureaucratie en gebrekkige opvang terecht.

  20 reacties Lees verder →

 • De nieuwe kleren van de paus

  Wat nog ontbrak aan de loftuitingen voor Jorge Bergoglio. Het hippe mannenblad Esquire verkoos in een internationale editie paus Franciscus tot de best geklede man van 2013. Dat is uiteraard niet omdat kerkvader na zijn aantreden dit jaar compleet nieuwe werkkleding verkoos. Juist de opvallend rode schoenen van zijn voorganger bleven in de kast.

  1 reactie Lees verder →

 • Als de maffia je kind vergiftigt

  Imma is een van de krachtigste vrouwen die je kunt ontmoeten. Ze verloor in het voorjaar haar dochtertje Mesia, dat een kankergezwel in een bijnier had. De ziekte was niet erfelijk en ook was haar kind er niet mee geboren. Pas nu weet ze dat zwaar besmette groenten uit de omgeving het meisje vergiftigden.

  13 reacties Lees verder →

 • Klassieke ochtendspits

  Het was niet de bedoeling dat de school vijf kilometer van mijn huis lag. Integendeel. Ik had al eerder ontdekt dat je eerst een school vindt en daarna ergens in de buurt gaat wonen. Maar in Rome liep het mis. Nu ben ik een van die duizenden ouders die zich in slakkengang door de ochtendspits sleept. Het is een bende.

  3 reacties Lees verder →

 • Het echte leven

  Filmmaker Gianfranco Rosi reed drie jaar lang over de ringweg van Rome. De weg is een lint van zeventig kilometer en een voorspelbare chaos. 160 duizend auto’s, vrachtwagens en scooters zoeken er iedere dag hun weg. Daaronder afgelopen jaren Rosi. In zijn eentje in een camper en met camera. Zijn documentaire over het leven langs het asfalt won de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië.

  Geen reacties Lees verder →

 • Zakkenvullen tussen de ruïnes

  De inval gebeurde op een plaats waar je het niet verwacht. Italiaanse anti-maffiadiensten en belastinginspecteurs trokken donderdag de ruïnes van Pompeï binnen. Twintig personen die er tussen de historische resten bezig waren werden ondervraagd en de boekhouding van twee bedrijven doorzocht.

  3 reacties Lees verder →

 • De spierballen van de Fyra

  Het was de eerste keer dat AnsaldoBreda een trein helemaal vanaf de eerste schets opbouwde met een cliënt, het Nederlandse en Belgische spoor. Maar wat er daarna gebeurde met de Italiaanse Fyra is wel bekend. Na barre winterweken en een wirwar aan problemen lijkt de hogesnelheidstrein uitgeschakeld. Al laat AnsaldoBreda zijn spierballen zien.

  10 reacties Lees verder →

 • Jeroen Bosch in de lange versie

  Drie werken van Jheronimus Bosch die in Venetië zijn worden door Nederland opgeknapt. In ruil daarvoor komen de topstukken naar Den Bosch in 2016, wanneer daar een grote tentoonstelling over de schilder is. De ruil (opknappen en uitlenen) is uitzonderlijk voor de kunstwereld.

  1 reactie Lees verder →

 • Ineens gaat het snel

  Welgeteld 59 dagen na de Italiaanse verkiezingen gaat het wellicht Enrico Letta lukken. Gisteren kreeg de tweede man van de Partito Democratico (PD) de opdracht een coalitie met de centrumrechtse PdL in elkaar te schuiven. De bereidheid samen te werken lijkt er te zijn – niet in de laatste plaats omdat president Napolitano de worstelende partijen eens hardhandig met de koppen tegen elkaar sloeg.

  1 reactie Lees verder →

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.