De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weg met de Italiaanse ratten

campagnacontrofrontalieriIn de loop der jaren zijn heel wat Italianen geëmigreerd om elders een beter bestaan op te bouwen. Maar er zijn er ook een heleboel die in Italië blijven wonen en in het buitenland werken. In Zwitserland bijvoorbeeld, in het kanton Ticino. Dat niet alle Zwitsers dat even prettig vinden blijkt uit een felle publiciteitscampagne  tegen deze grenspendelaars. Op grote borden in de straten van Ticino worden de Italiaanse grensarbeiders als geniepige ratten afgeschilderd.

Via al gatt a bala i ratt, zegt een Zwitsers spreekwoord. Als de kat van huis is, dansen de ratten (in het kaasrijke Zwitserland is blijkbaar geen muis meer te bekennen, allemaal al gevangen). De ratten dansen is de naam van een campagne die nu al een paar maanden in Ticino aan de gang is en die steeds hardere vormen aanneemt. Bovenstaand plaatje op de website liegt er niet om. Italiaanse ratten die zich tegoed doen aan een grote Zwitserse kaas. In de tekst worden ze beschreven als indringers die arbeidsplaatsen inpikken (volgens de site 45.000). Die de criminaliteitscijfers omhoog jagen (volgens de site wordt 60% van de misdrijven in Ticino door buitenlanders gepleegd). En die hun zwart verdiend geld fijn op Zwitserse bankrekeningen zetten om dat vervolgens weer terug te sluizen naar Italië als de regering-Berlusconi een nieuwe amnestieregeling bellinzonabedenkt. Overigens krijgen ook andere immigranten ervan langs, zoals de Roemenen, maar de site heeft het toch vooral gemunt op de Italianen. Een rattenplaag die, zo wordt tussen de regels door gesuggereerd, zo snel mogelijk verdelgd moet worden.

Behalve de website is er ook een pagina op Facebook met een langzaam groeiend aantal aanhangers. In de tijd die ik nodig had voor dit weblog kwamen er meer dan honderd “vrienden” bij. En aanstaande zaterdag schijnen er door het rattencentrum van Bellinzona (de hoofdstad van Ticino) drie als ratten verklede mensen te gaan rondlopen.

Niemand weet precies wie er achter de campagne zit en wie de borden op straat betaalt. De reclameman die ze ontwierp houdt de kaken stijf op elkaar. Van de 300.000 Zwitserse inwoners van Ticino juichen vooral de rechtse politici de campagne toe. De Italianen aan de andere kant van de grens zijn geschokt. Ze zijn wel gewend aan harde taal ten opzichte van immigranten, maar dan uit Italiaanse mond tegenover immigranten in eigen land. Dat ze nu zelf over één kam geschoren worden met bijvoorbeeld Roemenen is behoorlijk wennen…

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Weg met de Italiaanse ratten”

 1. Best een mooi idee, zo’n verenigd -, kosmopolitisch Europa. Nu alleen de bemanning nog op je hand krijgen ….

 2. Zwitserland is echter geen lid van het verenigde Europa

 3. bietebaw zegt: 29-09-10 om 17:47

  “vrabia malai viseaza“-Zegt een roemeense spreekwoord.

 4. Hank zegt: 29-09-10 om 17:49

  En dan vinden bepaalde Nederlanders dat we nu al harde taal bezigen tegen buitenlanders! het kan dus nog erger.

 5. Bruinhemd Jan. zegt: 29-09-10 om 17:53

  Ja Andrea, de ook ons door de strot geduwde multi-culti samenleving gaat gewoon nergens werken. Niet de buitenlander is de boosdoener maar een TEVEEL aan buitenlanders. De verliezers van de verkiezingen zijn er nog steeds niet achter, de rest gelukkig wel en de Zwitsers zijn alweer wat stapjes verder en kunnen zeggen waar het op staat..

 6. Alaaf!

 7. Bart

  De vrouw van Wilders is niet Nederlands – ik meen dat ze Oost-Europees is

  Wilders is niet xenofoob, hij is slechts Islamofoob.

  Of bij bijeenkomsten van neo-nazi’s nooit Chinees gehaald wordt – dat is hun zaak, Wilders is geen neo-nazi

  Ik ben het op genoeg punten niet met hem eens, maar ga nu geen waanzin over die man vertellen. Nu voel ik mij genoodzaakt om het voor hem op te nemen, terwijl dat geheel niet nodig is

  Zelf ben ik aardig nationalistisch, maar niet in de keuken. Ik kook al jaren geen aardappelen, bijvoorbeeld

 8. Bart zegt: 02-10-10 om 10:32

  Nu maar hopen dat de PVV-VVD-CDA de pizzeria en Italiaanse ijssalons met karretje hier in Nederland niet gaan verbieden, of ook over de grens zetten.

  Vanaf nu………alleen maar zuurkool en Deutsche bradwursten, und alles immer sauber machen bitte.

 9. mark zegt: 03-10-10 om 21:32

  Ach ja zo hebben ze ook een campagne in het duitstalige deel tegen Duisters. In het Franse deel hebben ze het nog niet, maar ze hebben wel een hekel aan de Fransen om dezelfde reden. Ondertussen worden veel posten door buitenlanders bemand, omdat er niet genoeg gekwalificeerde Zwitsers zijn om het werk te doen. Ze willen het werk niet doen of zijn zelf vertrokken. pot verwijt de ketel dus…..

 10. Bart, in Zurich zijn ze ook niet blij met alle Duitsers die daar komen werken (en wonen). Dus begin maar niet over Duitse worsten.
  Ondertussen kom ik in Duitsland allemaal jongelui tegen die voor kapitalen Duits leren om een betere plek op de arbeidsmarkt te krijgen, maar te lui zijn om elke ochtend hun bed uit te komen.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.