De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Ineens gaat het snel

Welgeteld 59 dagen na de Italiaanse verkiezingen gaat het wellicht Enrico Letta lukken. Gisteren kreeg de tweede man van de Partito Democratico (PD) de opdracht een coalitie met de centrumrechtse PdL in elkaar te schuiven. De bereidheid samen te werken lijkt er te zijn – niet in de laatste plaats omdat president Napolitano de worstelende partijen eens hardhandig met de koppen tegen elkaar sloeg.

Maandag al kan de nieuwe Italiaanse regering de vertrouwensstem van de Kamer krijgen, voorspelt Repubblica optimistisch.  Al begeef je je bij politieke voorspellingen in Italië natuurlijk snel op glad ijs. Het gevecht om de ministers die beide partijen mogen leveren is in volle gang. Niet alleen de twee grootste partijen leveren bewindslieden. Mogelijk keert demissionair premier Monti terug, zij het als minister van buitenlandse zaken. Ook andere technocraten uit zijn regering worden genoemd.

Dus worden het spannende dagen waarin Letta iets onmogelijks van de partijen verlangt: samen de schouders onder het zieltogende Italië zetten. Precies daaraan ontbrak het afgelopen twee maanden. In Italië wegen persoonlijke of partijbelangen nu eenmaal altijd zwaarder dan het landsbelang. “Mislukken mag niet”, schijnt president Napolitano tegen de jonge Letta (46) te hebben gebromd. Maar die gaf al aan dat hij niet door roeien en ruiten zal gaan om de partijen bij elkaar te binden.

Het is wel een interessante man, die Letta. Als de formatie lukt krijgt Italië de op een na jongste premier die het land meemaakte (in 1954 had Italië al eens een premier van 45). Letta was al drie keer minister rond de eeuwwisseling en zat ooit aan tafel bij de Nederlandse premier Lubbers als voorzitter van de European Young Christian Democrats. Hij is liefhebber van windsurf, tifo van AC Milan en van de films van Indiana Jones. Die avontuurlijke geest kan hem in de slangenkuil nog van pas komen.

Maar toch.

Glansrijk komt Silvio Berlusconi nu al uit de strijd naar voren. Immers 1: Zijn PdL verloor de verkiezingen maar neemt toch deel aan de beoogde regering, en staat aan kop in de jongste opiniepeilingen. 2: De Vijfsterren Beweging van de komiek Grillo waar hij zo huiverig voor is verdwijnt genadeloos in de oppositie. 3: De PD implodeerde na hun eigen gevecht om de macht. 4: Hij zal de stekker van het nieuwe kabinet zelf in handen krijgen.

Dat is vier keer winnen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Ineens gaat het snel”

 1. Ricardo zegt: 25-04-13 om 15:58

  Inderdaad een vrij onverwachte ontwikkeling. Letta lijkt een van de weinige ‘witte raven’ met respectabele staat van dienst en (nog) niet belast door een ‘fout’ verleden. Of zijn komst ondanks de terecht harde woorden van Napolitano tot een stevige of langdurige regering leidt lijkt me twijfelachtig. Ook Letto zal snel ‘besmeurd’ worden door samenwerking met de blijkbaar iedereen ‘als een vampier leegzuigende’ en corrumperende Berlusconi. Interessante vraag is ook of Grillo volhardt in zijn ‘narrendom’ c.q. ‘extreem schone handen politiek’. Juist hij lijkt het meest verantwoordelijk voor de zoveelste ‘herrijzenis’ van de letterlijk en figuurlijk stokoude politiek van Berlusconi. Lukt het niet dan kan de kiezer weer bezien of hij nog gaat stemmen en oordelen wie het tot nu toe het beste deed.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.