De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Jeroen Bosch in de lange versie

Drie werken van Jheronimus Bosch die in Venetië zijn worden door Nederland opgeknapt. In ruil daarvoor komen de topstukken naar Den Bosch in 2016, wanneer daar een grote tentoonstelling over de schilder is. De ruil (opknappen en uitlenen) is uitzonderlijk voor de kunstwereld.

De reportage over de overeenkomst tussen Italië en Nederland werd dinsdag uitgezonden. Bij dit blog het televisiefilmpje zoals u het niet zag. Anderhalf keer zo lang en daardoor op een lengte die je bijna nooit in het 8 Uur Journaal ziet.

Kill your darlings, krijgen we keer op keer te horen bij het monteren van de reportages. Oftewel: haal alles eruit wat je juist zo mooi vindt. Want er is toch geen plek voor en een eindredacteur sloopt het er desnoods zelf uit zodra je de heilige twee minuten en tien seconden voorbij bent.

Maar toch, om een idee te geven: de reportage vanuit Venetië voor radio en televisie was twee dagen werk. Twee mensen werkten voor 1 minuut een 55 seconden televisie, en drie en halve minuut radio bijna onafgebroken. Op maandag vier uur reizen van Rome naar Venetie. Na een broodje tussen drie uur in de middag en acht uur ’s avonds opnames in het museum, interviews en het laatste beeld van de reportage.

Op dinsdag nog eens van negen tot vijf uur in de middag het interview met de museumdirecteur, een standupper (uitleg van de correspondent op camera) en dik vier uur lang monteren. Daarna weer terug naar Rome. Om elf uur in de avond landden we.

Je ziet al die uren er uiteindelijk nergens in zulke reportages terug. En dan hoeft ook niet. Toch bij deze nog eens de reportage, maar dan met onze darlings erin. Geniet.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Jeroen Bosch in de lange versie”

 1. Marjolein zegt: 04-06-13 om 18:57

  Moooi! Ik ben een groot liefhebber van dit soort reportages! Dit maakt het verhaal compleet.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.