De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zakkenvullen tussen de ruïnes

De inval gebeurde op een plaats waar je het niet verwacht. Italiaanse anti-maffiadiensten en belastinginspecteurs trokken donderdag de ruïnes van Pompeï binnen. Twintig personen die er tussen de historische resten bezig waren werden ondervraagd en de boekhouding van twee bedrijven doorzocht.
Justitie wil weten op welke schaal de maffia betrokken is bij onderhoud aan de Romeinse stad. Vorig jaar stak de EU ruim honderd miljoen euro in nieuwe opgravingen en herstelwerkzaamheden in Pompeï. De vrees is nu dat een deel van die zak geld wordt opgestreken door de maffia van Napels, de camorra.
Al eerder werd een projectleiders onder huisarrest gezet en de lijst van zijn werknemers doorgelicht. Ook zijn een aantal contracten bekeken van lokale aannemers die een nieuw afwateringssysteem onder de ruïnes aanleggen. In een geval ging de prijs voor de aanbesteding tien keer over de kop.
Afgelopen jaren vielen elf grotere en kleinere muren om in de stad, die in het jaar 79 na Christus werd bedolven onder een aslaag van de Vesuvius. Volgens historici zijn dringend ingrepen in de ruïnes nodig om te voorkomen dat de boel verder omvalt. Ook de Unesco maakt zich zorgen over de toekomst van de stad, die op de Werelderfgoedlijst staat. De vrees is dat de camorra zonder al te veel historisch besef een deel van de klussen in Pompeï zal klaren.
Toen ik deze zomer in Pompeï was hadden vakbonden net een serie protestbijeenkomsten achter de rug. Ze vinden dat het vaste personeel op het terrein eigenlijk niet in staat is het werk te doen nu daar steeds meer gekort is. Het viel inderdaad op. Ik zag een onmetelijk groot oppervlak aan ongekende resten waar de zevenduizend bezoekers van die dag zonder openlijke vorm van controle doorheen zweetten. Een aantal kraste ijverig hun naam op de eeuwenoude muren van de stad.
De problemen van Pompei zijn een metafoor van de situatie in heel Italië. In Rome kwamen stukken van het Colosseum naar beneden en de brokken vielen van de Trevifontein. Het dak van het Gouden Paleis van Nero stortte in. Een van de grootste historische erfenissen van de wereld ligt uitgezaaid over een land dat net 1,1% van de jaarbegroting vrijmaakt om die schat te onderhouden. En wanneer dat dan gebeurt staan er handige jongens klaar om de zakken te vullen.
Zo gaat het keizerrijk voor de tweede keer ten onder.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Zakkenvullen tussen de ruïnes”

 1. bas zegt: 14-09-13 om 09:35

  Graaien in het puin had ik een mooiere titel gevonden

 2. Rop Zoutberg zegt: 15-09-13 om 23:08

  Goeie. :-)

 3. Bart zegt: 23-09-13 om 08:14

  Hier in Nederland gaat dat iets meer ‘ geciviliseerd ‘ , als wij de onderzoeks journalistiek mogen geloven zo’n 8 miljard fraude via veelal ‘ witteboorden criminaliteit ‘ .

  Vandaar dat de verkoop van Italiaanse maatkostuums en schoenen hier een geweldige markt is. :)

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.