De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Klassieke ochtendspits

Het was niet de bedoeling dat de school vijf kilometer van mijn huis lag. Integendeel. Ik had al eerder ontdekt dat je eerst een school vindt en daarna ergens in de buurt gaat wonen. Maar in Rome liep het mis. Nu ben ik een van die duizenden ouders die zich in slakkengang door de ochtendspits sleept. Het is een bende.

Fietsen met twee kinderen tussen de vrachtwagens, razende Smarts en Vespa’s is geen optie. Ook lijndienst 780 vertrouw ik niet. Er is geen vast tijdstip waarop de bus bij de halte in Via Giacinto Carini arriveert, zoals bij geen enkele bus. Daardoor verdubbelt de reistijd. Als de rammelbus al komt. Een van de oudste steden ter wereld heeft een vloot bussen en trams die de Rode Brigades nog meemaakten.

Viale dei Quattro Venti, 08:05 uur. Een Citroën C2 snijdt de weg af en schiet voor me langs de weg op. De bestuurster heeft haar mobiel tegen het oor gedrukt en kijkt strak voor zich uit. Dat hoort allemaal bij de stijl van rijden van de Romeinen. Je kijkt vóór je, en niet naast of achter je. Is de weg leeg dan kun je optrekken. Wie achter of naast je zit heeft pech. Voor wie toch protesteert staat een rijk palet aan woeste handgebaren gereed.

Een ander onlosmakelijk onderdeel van autorijden is telefoneren. Een op de twee automobilisten is in gesprek en het gaat dus niet handsfree of zoiets. De moeder met de kinderen zonder gordels op de achterbank houdt met een hand het stuur vast. De andere prachtige gelakte nagels omklemmen een iPhone. De agent in de politieauto belt. De vrachtwagenchauffeur met oplegger belt.

Wie toch zijn handen vrij moet hebben vanwege de scooter klemt het toestelletje tussen oor en helm. Dat gaat ook.

Circonvallazione Gianicolense, 08: 13 uur. Een nerveuze Audi knippert met woeste koplampen in mijn achteruitkijkspiegel. Hij wil er langs. Rechts van me scheuren drie Vespa’s, twee Honda’s en een Piaggo voorbij. In de goot ligt een dode kat. Een week geleden werd op deze weg een brommerkoerier van zijn scooter gelanceerd toen hij in een gat in de weg bleef steken. Ook hij eindigde in de goot.

Rome staat in de top drie van de meest chaotische en verstopte steden van Europa. Warschau en Marseille staan ook bovenaan. Er zijn 1,9 miljoen auto’s in Rome. Een autoverzekering kost er drie keer zoveel als in Nederland omdat er zoveel aanrijdingen zijn. En de verzekering ook zo vaak getild.

Via di Monte Verde, 08:19 uur. Toeteren helpt. Een vrachtwagen staat dubbel geparkeerd en het verkeer kan er alleen om en om voorbij. Iets verderop herhaalt zich het tafereel rond een Fiat Panda met knipperende alarmlichten. Op het ritje naar school zijn een paar dozijn auto’s lukraak achtergelaten. Asbakken worden leeg gekieperd. Een straat is in Italië van niemand. Gemeenschapszin is een onbekend woord.

Via del Casaletto, 08:25 uur. De weg wordt zo smal dat ik alleen stapvoets verder kom. Een tegenligger klapt bij het passeren mijn spiegel dubbel en rijdt door. (Want blik naar voren). Eindelijk. De school in zicht, ik heb vijf kilometer in 22 minuten afgelegd. De kinderen verdwijnen monter met hun rugzakjes.

En nu weer naar huis.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Klassieke ochtendspits”

 1. Goed verhaal!

 2. MartijnBCN zegt: 02-10-13 om 20:12

  Hi Rop, herkenbaar stukje. Doet me denken aan het verkeer hier in Barcelona, of nog wel iets erger misschien. Je hebt ook in Madrid gewoond, dus je kunt vergelijken: wie rijden er beter auto, de Italianen of de Spanjaarden? :-)

 3. Jeroen zegt: 27-10-13 om 20:59

  Herkenbaar verhaal, afgelopen week veel tijd door mogen brengen in het Romeinse verkeer – in zes dagen vier scooterongelukken van nabij gezien, ontelbare krijsende ambulances (met de meest irritante sirene die je je kan voorstellen), auto’s die niet alleen dubbel geparkeerd worden maar ook gewoon ergens worden achtergelaten (bv midden op een druk verkeersplein) en over het algemeen een volslagen onnodige puinhoop.

  Het lijkt wel of die Italianen genieten van de chaos en, zodra er ergens iets van structuur te ontwaren valt, die zo snel mogelijk om zeep helpen. Kun je daar eens wat over schrijven, waarom Italianen ten zuiden van de uitlopers van de Alpen overal een rommeltje van moeten maken?

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.