De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Als de maffia je kind vergiftigt

Imma is een van de krachtigste vrouwen die je kunt ontmoeten. Ze verloor in het voorjaar haar dochtertje Mesia, dat een kankergezwel in een bijnier had. De ziekte was niet erfelijk en ook was haar kind er niet mee geboren. Pas nu weet ze dat zwaar besmette groenten uit de omgeving het meisje vergiftigden.

De problemen moeten zijn begonnen vanaf het moment dat de maffia van Napels, de camorra, de afvalverwerking in handen kreeg. Miljoenen tonnen aan huisvuil werden vermengd met industrieel, chemisch en zelfs nucleair afval. Het werd daarna gewoon gedumpt in een immens gebied ten noorden van Napels.

Het besmette afval kwam terecht in de lucht en het grondwater, en keerde onvermijdelijk terug in de voedselketen. Sindsdien worden tomaten met hoge concentraties lood, kwik en arsenicum gemeten. Nog maar weinig mensen in de buurt eten de lokale aardappels, wortels of andere groenten. Al is dat kennis die er recentelijk pas is.

Echte cijfers bestaan er niet. Maar de statistieken van de regionale ziekenhuizen vertellen dat sterftecijfers door kanker zes tot zeven keer boven het landelijk gemiddelde liggen.

Vier jaar geleden wist je nog niets, vertelt Imma. Ze gaf vanaf de geboorte haar dochter Mesia bouillon en puree gemaakt van de groenten uit de buurt. “Ik vergiftigde haar met eten waarvan je dacht dat het gezond was. Ik zei: ‘Eet’. En ik doodde haar.” Mesia overleed in de maanden nadat het kankergezwel in haar lichaam toevallig werd ontdekt na een val. Mesia kwam in het ziekenhuis terecht en zou nooit meer thuiskomen.

Imma zit op de rand van het bed van haar dode dochter en vertelt het verhaal. Ze doet het op een directe manier, zonder omhalen en zonder angst om de naam van de maffia te laten vallen. Even later rijden we tussen het vervuilde gebied om haar stad. Het is alsof een nachtmerrie waarheid werd. Alles wat mensen in een dagelijks leven weggooien ligt er lukraak rondgeslingerd. Spuitbussen en wc-brillen. Ziekenhuishandschoenen en plakken teer. Matrassen en autobanden. Huisvuil en kapotte accu’s. Ratten schieten in het rond.

Pal daarnaast liggen de moestuinen van Campania. Boeren plukken snijbonen. Een fietser met een zak paddestoelen komt voorbij.

Imma loopt er langs en blijft strijdbaar haar verhaal vertellen. Ze vertelt over de protestactie die ze begon met moeders die ook hun kind door kanker verloren. Die ook hun eigen kinderen vergiftigden met besmette appels en wortelen. De moeders lieten zich fotograferen in hun lege kinderkamers en sturen de foto’s naar president Napolitano en paus Franciscus.

Ze pakt haar mobieltje en laat filmpjes zien die ze in het ziekenhuis maakte. Mesia is dan al helemaal kaal van de chemokuur. Ze lacht en zwaait naar haar moeder die het filmt. Niet lang daarna was ze dood. Drie jaar oud.

Dan huilen we. Niet Imma. Maar cameraman Antonio en ook ik. Hier het verslag in Nieuwsuur: http://nieuwsuur.nl/l/567420.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


13 reacties op “Als de maffia je kind vergiftigt”

 1. Bas van Stapelberg zegt: 26-10-13 om 17:11

  Goed artikel. En dan te bedenken dat onze Europese leiders lachend op de foto gaan met maffia baas Berlusconi. Hoe diep kun je zinken als mens.

 2. Riekje zegt: 27-10-13 om 15:08

  Mooi geschreven Rop!

 3. Danny zegt: 28-10-13 om 00:51

  @Bas,

  Het lijkt me dat het lokale bestuur degene zijn die afvalverwerking aan de maffia over laat en niet Berlusconi. Berlusconi is zeker een controversiele man, maar indirect zeg je met jou reactie dat de dood van dit meisje zijn schuld is terwijl hij vanuit de positie waarin hij werkte waarschijnlijk helemaal niets te maken had met wat er in en om Napels gebeurd en waarschijnlijk sowieso te druk met zichzelf bezig was om zich om andere zaken te bemoeien. Hem egoistisch noemen en gigantisch ijdel en misschien een wat verdraaide kijk op de werkelijkheid en wat de positie als premier van Italië in houdt (dus niet jezelf get out of jail cards toe spelen), daar zou ik het mee eens zijn, maar hem bij dit artikel noemen is onzin.

 4. Bas van Stapelberg zegt: 28-10-13 om 10:37

  Danny er is een zeer gedisciplineerde hiërarchie bij de maffia. Overal waar er geld valt te verdienen, drugs,kinderporno,afpersing,milieucriminaliteit,en maak het lijstje maar langer, zijn zij vertegenwoordigd. Berlusconi is een hooggeplaatste maffialeider die buiten de dood van dit meisje als crimineel verantwoordelijk gesteld kan worden voor de dood van duizenden jonge mensen, hoeveel kinderen sterven aan het vergif van drugs in Italië en wereldwijd? En ja stel de politiek zeker verantwoordelijk voor de criminaliteit.

 5. Marijke Woorts zegt: 28-10-13 om 11:13

  Naast mensen handel is de afvalverwerking big business. Het is niet zo dat de lokale overheid dit aan de mafia (met 1 f) overlaat. Een voor ons bijna ondoorgrondelijk web van connecties tussen de boven en de onderwereld heeft tot enorme mistoestanden geleid. Overigens dumpte
  de industrie uit N. Italië en zelfs uit N.EU in het verleden – op vele plekken waar de overheid afwezig is – afval. Wat Berlusconi losmaakte en versterkte in il Bel Paese (het Mooie Land) is het menefreghismo
  (het maling hebben aan alles). De minachting voor het publieke domein en de banden met de beruchte organisatie zijn inmiddels bewezen.
  Woonde heel lang in Italië en volg nog steeds alles op de voet.
  Lees de pers van links naar rechts…. Roberto Saviano, journalist/schrijver ook in het nederlands zijn er goed vertaling van zijn werk in omloop.

 6. Gerhard zegt: 28-10-13 om 11:44

  @Danny, het is toch de verantwoording van de landelijke politiek om in te grijpen als ze zien dat de lokale politiek faalt?
  Er zijn zoveel dingen mis in Italie, die allemaal in de doofpot gaan… Zoek maar eens naar Terra dei fuochi op Google. Ik hoorde er vanmorgen op de radio over, maar had er op de tv journaals nog nooit over gehoord (ik woon in Italie).
  De mafia heeft helaas overal een handje in, waar ook maar een slaatje te slaan is. Dat wil je eigenlijk niet weten, en daarom is er zoveel struisvogel politiek.
  Als je als politicus dan ook nog vuile handen hebt (in het geval van Berlusconi heb ik zoiets van “waar rook is, is vuur”) dan laat je het wel helemaal uit je hoofd om je iets minder legale zakelijke contacten een strohalm in de weg te leggen, zeker gezien hun methodes…
  Dus, IMHO, alle landelijke politici (ook die van links) die de andere kant op kijken hebben indirect schuld aan de tragedies die gebeuren, en diegene die er indirect baat bij hebben nog meer…
  Ik verbaas me (naief?) er nog altijd over hoe letterlijk gewetenloos de mafia handelt….

 7. Marijke Woorts zegt: 28-10-13 om 15:43

  Gerhard, Tsja en de harde kern, zeg maar de doeners wonen ook in dat vervuilde territorium.Zij eten net als de andere bewoners die “zuivere” producten, je verstand staat er bij stil. De eigen omgeving zo veel schade toebrengen, schade die vervolgens als een boemerang
  terugkeert. In eerste instantie geld en macht maar ook enorme onwetendheid en een depressief levensgevoel..na ons de zondvloed..
  Soms wordt iemand gepakt die leeft dan in een bunker onder zijn villa,
  wat is dat voor leven ?

 8. Barbara zegt: 29-10-13 om 10:40

  Het is goed dat deze verschrikkelijke trieste situatie ook eens in het Nederlandse nieuws komt. Veel mensen in Italie weten inmiddels dat het eten van groente en fruit veel risico met zich meebrengt. In Campania zij de gevolgen nu volledig zichtbaar, met vooral veel kinderkanker (er wordt gezegd 3 a 4 keer zo veel als in de rest van Europa), maar die groente en fruit wordt ook overal elders verkocht in de rest van Italie en Europa. Vorige werd er in de Italiaanse kranten een voedselspecialist geciteerd die zei dat de met dioxine vervuilde landbouwgrond in Italie bij elkaar zo’n beetje overeenkomt met de oppervlakte van de hele regio Friuli Venezia Giulia!!! Natuurlijk is Berlusconi medeverantwoordelijk voor deze situatie, als top van de mafia piramide.

 9. Judith zegt: 29-10-13 om 12:23

  Wie weet of er supermarkten zijn in Nederland die deze groente afnemen?

 10. Arjan zegt: 29-10-13 om 13:40

  Hoi Denny,

  Berlusconi werkte tot de jaren 60 op cruiseschepen als zanger en opeens puf, uit het niks, kwam Fininvest en had hij genoeg geld om Milano 2 te bouwen en zijn eigen TV imperium op te zetten. Oh ja, voor 10 jaar heeft een van de maffia god-fathers bij hem in huis gewoond….. Mmm beetje verdacht. Tot op heden heeft hij nooit opheldering hiervoor gegeven… De zogenaamde Mafia-Stato relatie is nooit zo close geweest als in de tijdperk Berlusconi, zelfs niet in de tijdperk Andreotti….. Hij heeft dergelijk schuld aan de dood van Mesia!!!

 11. Marijke Woorts zegt: 30-10-13 om 20:26

  Barbara, “Cibo Criminale”, letterlijk “Crimineel Voedsel”is de titel van het onderzoek van Mara Monti en Luca Ponzi dat kort geleden in boekvorm werd gepubliceerd. Een illusie dat dit bij de grenzen stopt.
  Wat aan de orde komt is de origine en verwerking van de volgende producten: rauwe ham, buffelmozzarella,olijfolie. tomaten/blik/puree ect. kazen in het algemeen.
  Dat sommige ingrediénten uit het buitenland komen (varkens voor de San Daniele ham)gedeeltelijk uit Nederland hoeft op zich zelf niet direct een probleem te zijn indien de normen door de EU gesteld gerespecteerd worden. Maar het niet op het etiket vermelden is frauduleus ook de mythe die gevormd over deze “originele producten” deugt niet.Verder
  wordt er veel voedsel uit landen geimporteerd waar amper controle is en waar enorm veel pesticiden gebruikt worden. Die worden vervolgens als echt Made in Italy producten doorverkocht. Dit is sinds lang bekend.Overigens kunnen “wij” er ook iets van. Vorige week het bericht dat NL koploper is met het gebruik van pesticiden o.a. in de bloemenindustrie. Het is een complexe materie.

 12. Marijke Woorts zegt: 30-10-13 om 20:32

  Judith, Kunnen wij geen actie ondernemen en vragen stellen ?
  De grootste kruidenier geeft zoals je vast wel weet een succesvol maandblad uit. Ik meen dat dit onderwerp bij hen wel aan de orde komt
  zeker wat wijn en zuidvruchten betreft. Het blad ontgaat mij een beetje omdat ik zelf sinds 30 jaar cliënt van de natuurwinkel/boerenmarkten ben.

 13. Barbara zegt: 30-10-13 om 21:43

  @Judy, ik vraag me ook af of deze groenten Nederland bereiken. Ik woon in Italie en kan er dus bijna niet aan ontkomen (in veel supermarkten staat op het bord herkomst aangegeven ‘Italie’; tja, dat is niet duidelijk genoeg), maar het zou me niet verbazen als ze ook geexporteerd worden. De milieuramp ten noorden van Napels in niet alleen de schuld van de mafia, maar ook van corrupte ambtenaren die bereid zijn geweest zwaar chemisch afval van een stempeltje ‘gewoon huisvuil’ te voorzien. Waarom zouden er dan ook geen ambtenaren zijn die een stempeltje ‘veilig’ op groente zetten die dat niet is? Ik hoop dus voor iedereen in Europa dat in eigen land de Keuringsdienst van Waren de geimporteerde producten uit Italie stelselmatig herkeurt.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.