De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De nieuwe kleren van de paus

Wat nog ontbrak aan de loftuitingen voor Jorge Bergoglio. Het hippe mannenblad Esquire verkoos in een internationale editie paus Franciscus tot de best geklede man van 2013. Dat is uiteraard niet omdat kerkvader na zijn aantreden dit jaar compleet nieuwe werkkleding verkoos. Juist de opvallend rode schoenen van zijn voorganger bleven in de kast.

De terugkeer naar simpele zwarte schoenen en het ontbreken van opvallende versierselen laten een man zien die een nieuw tijdperk voor de katholieke kerk inluidt, schrijft Esquire. “Franciscus weet als geen ander symbolische gebaren te maken. De paus begrijpt dat mannenkleding dient om het karakter van de man die die kleren draagt tot uitdrukking te brengen.”

Ik vraag me af of paus Franciscus er zo diepzinnig over nadenkt. Hij draagt orthopedische schoenen en dat maakt de keus voor het schoeisel aan zijn voeten nogal simpel. Dat is alvast een wonder minder.

Maar die andere gebaren? Daar was de man die zelf zijn tas droeg toen hij een vliegtuig instapte, die de ontbering van vluchtelingen op Lampedusa als eerste doel van een buitenlandse reis verkoos (en ter plekke 6500 telefoonkaarten uitdeelde), de paus die ontbeet met daklozen, in Vaticaanstad rondjes in een opgelapte Renault-4 rijdt en handen schudde met punkkoningin Patti Smith.

“Dat ‘goedenavond’ als zijn eerste woorden na zijn aantreden was de beste publiciteitsstunt die de gehavende kerk zich kon wensen”, zei een goeroe van een van de beste Italiaanse reclamebureaus onlangs in een interview in Repubblica.

“Paus Franciscus introduceerde met zijn Just-Do-It-barmhartigheid in 2013 een schoolvoorbeeld van praktisch leiderschap. Hij is de enige wereldleider op dit moment die van inkomensongelijkheid de hoogste prioriteit maakt”, concludeert Wieteke van Zeil in de Volkskrant. In het artikel trekt ze parallellen tussen de filosofie van de Occupybeweging en de uitspraken van paus Franciscus. Het was mij ook al opgevallen: tweets die ik schrijf over @pontifex worden steevast geretweet door @OccupyEnschede.

En zo werd Paus Franciscus de best geklede man van het jaar (Esquire). De persoon van het jaar (Time, maar óók voor het gay magazine The Advocate).

Anderen geloven dat de nieuwe paus weinig anders doet dan het beleid van zijn voorganger Benedictus XVI voortzetten. De schoonmaak van het Vaticaan, en bijvoorbeeld ook de Vaticaanse bank was al door hem ingezet. Franciscus gaat hooguit krachtdadig verder op die ingezette koers. Dat maakt hem voorspelbaar minder geliefd onder de stille dienders van de maffia. Ook de apparatsjik van Vaticaanstad zien eigenlijk liever een kerkvader die wél dure rode schoenen draagt en verhevener boven de geloven uitsteekt.

Ik spreek AFP-fotograaf Filippo Monteforte, die als een van de weinigen de bliksem zag die insloeg op het Vaticaan op de avond dat Benedictus XVI aftrad. “Iedereen zat in de perszaal, bijna niemand was op het Sint Pietersplein toen het gebeurde. Ik verbeeldde iets onmogelijks.” Zijn foto werd als nep afgedaan al kreeg hij later toch gelijk toen ook een filmpje van de BBC opdook. Hun camera zag aan de overkant van het plein hetzelfde: hoe een kronkelige bliksemschicht in de koepel van het Vaticaan schoot. De symboliek van een boodschap van God kon niet duidelijker zijn.

Maar wellicht zat achter de foto de werking van een bliksemaantrekker. Al in de oudheid werden in Egypte en op Kreta tempels gebouwd waarop metalen staven die bliksem aantrokken. Het fenomeen moest zorgen voor regenbuien, maar ook de bevolking van de goddelijke boodschap van religieuze leiders overtuigen. Zie ook deze uitzending van Teleac erover. De vraag is of dat ook zo is op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Want dan tellen we nog een wonder minder. Maar blijft er voor Franciscus voorlopig genoeg over.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “De nieuwe kleren van de paus”

 1. bas zegt: 30-12-13 om 19:03

  Persoonlijk denk ik dat Franciscus een hele verademing is na zijn voorgangers

  JP2 heeft weliswaar bijgedragen aan de val van het communisme, maar door zijn dogmatische starheid velen in Afrika condooms onthouden – waardoor ze stierven aan AIDS

  Benedictus 16 was een kille, afstandelijk paus, die alleen maar in dogma’s dacht – dus de verkeerde kant op.

  F heeft door dat regels er zijn voor de mensen en niet omgekeerd. Ik denk niet dat, als je het hem zou vragen, de mening van F over homo’s erg veel anders is dan van zijn voorganger, maar hij gaat er menselijker mee om. En ik hoop dat voor condooms, noem maar op de praktijk net zo zal zijn.

  Ik ben geen volgeling van hem, maar denk dat hij wel eens de minst slechte paus ooit zou kunnen zijn. En dat bedoel ik als compliment.

  MAAR we kunnen de rekening pas opmaken als hij geen paus meer is – en zover is het nog niet.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.