De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Getto in Rome?

Vierhonderd immigranten uit Eritrea en Ethiopië kraakten eind vorig jaar wanhopig een oud kantoorgebouw in Rome. Ze overleefden de netelige oversteek naar Europa via het eilandje Lampedusa, en kwamen in Rome in een moeras van bureaucratie en gebrekkige opvang terecht.

Nadat een aantal van hen letterlijk op straat eindigde staken ze zelf maar de koevoet tussen de deur van het verlaten kantoor van het ministerie van Financiën. Daar wonen sindsdien honderden vluchtelingen en hun situatie kreeg half januari in Italië vooral aandacht na een artikel in de krant La Repubblica.

‘Immigrantengetto in het hart van Rome’, was de kop. “Ze slapen op vloeren, in de gangen en kantoren vol stof, belaagd door ratten en muizen. Gebarricadeerd achter het hek en de vuile ramen wisselt de wacht zich af, iedere keer veertig man, ter verdediging van deze voorpost van de wanhoop in het centrum van de hoofdstad. Ze hebben geen water, geen licht.”

Het meest in het oog loopt een foto waarop een jongen lijkt te slapen op de stenen vloer in het kantoor.

Het probleem van de meeste immigranten in het pand is dat hun eerste vingerafdrukken op asielaanvragen in Italië werden gezet. Als consequentie moeten ze in datzelfde Italië wachten op de uitkomst van hun verzoeken. Hoe lang dat ook duurt: zonder die papieren is de doorreis naar Duitsland, Zweden of Nederland bij voorbaat kansloos.

Ik spreek erover met Kibrom, een 31-jarige man die vluchtte vanwege de politieke repressie in Eritrea en ook op Lampedusa eindigde. Zijn reis liep daarna via Frankrijk naar Nederland, waar hij zeven maanden kwam vast te zitten vanwege zijn aanvankelijke weigering naar Italië terug te keren. “We willen dat onze mensenrechten erkend worden. We willen een huis, werk”, zegt hij in het interview dat we opnemen.

Het zou afgelopen zaterdag in het 8 Uur Journaal worden gebracht. Maar in tegenstelling tot wat Repubblica bericht zien we geen enkele immigrant noodgedwongen op de vloer in de gang slapen. De kamers van de vluchtelingen zijn schoon, de bedden netjes opgemaakt. Het water stroomt uit de kranen en er is overal elektriciteit. (De installatie begaf het eerder door de honderden elektrische kachels en kookplaten die de immigranten aansloten).

Op de achtergrond van het interview met Kibrom zie je zijn televisie staan. Links, buiten beeld, zijn laptop op tafel. Zijn straalkachel staat roodgloeiend. Al die beeldelementen kloppen niet bij het verhaal dat we willen vertellen. Kibrom en ook een andere bewoner praten over de tergende Italiaanse bureaucratie waardoor ze hun papieren maar niet krijgen. Maar het televisiebeeld vertelt niet de wanhoop na het overleven van Lampedusa, niet de armoede waarin mensen “overwoekerd door muizen en ratten” terecht kwamen.

We staan in de hal van het kantoorgebouw als een enorme stapel pizza’s binnenkomt. De bewoners verdringen zich om de dozen, we mogen dat niet filmen van een van de jongens bij de deur.

Een dag later kijk ik de opnames terug. Na overleg met de redactie in Hilversum besluiten we het verhaal niet uit te zenden. In deze blog een ruwe montage van de beelden die we maakten. Oordeel zelf.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “Getto in Rome?”

 1. Peter zegt: 22-01-14 om 18:57

  Lullig voor ze, maar dat is dus niet ons probleem. Wij zijn decennialang veel te laks geweest met het migrantenvraagstuk en hebben de grenzen niet goed afgedicht, maar dat neemt niet weg dat hun problemen primair HUN problemen zijn, niet die van ons.

  De overbevolking en gebrek aan banen in de ontwikkelingslanden moeten ze zélf oplossen. Net zoals wij Europeanen op onze beurt niet van de rest van de wereld mogen verwachten dat ze ons helpen met ónze problemen (vergrijzing, onbeantwoorde vragen rondom Europese integratie etc.)

 2. Stefano Angelucci zegt: 22-01-14 om 22:00

  caro Rop,
  non ho capito perché alla fine avete deciso di non mostrarlo?
  Distinti Saluti,
  Stefano

  Dear Rop,
  I did not understand why did you decide in the end not to broadcast the report.
  Regards,
  Stefano

 3. een interessant verhaal Rob, maar “een 31-jarige jongen” ???

 4. “Na overleg met de redactie in Hilversum besluiten we het verhaal niet uit te zenden”
  kan en mag je van de redactie uitleggen waarom dat besloten was, Rob ?

  “In deze blog een ruwe montage van de beelden die we maakten.
  Oordeel zelf.”
  mijn oordeel : prima !
  weer eens iets anders dan de emigranten verhalen die we steeds van je collega in Sydney krijgen.

 5. bas zegt: 23-01-14 om 09:22

  Als ik mij niet vergis zijn deze mensen geheel vrijwillig naar Italië gekomen.

  Welnu, is het dan niet hun probleem?

  Het zou overigens goed zijn als de foto’s, filmpjes in de herkomstlanden bekend worden: opdat de instroom van nieuwe volstrekt kanslozen een keer tot stilstand kan komen. Zei de optimist

 6. Frits Stapelkorting zegt: 24-01-14 om 03:19

  En dan hebben we het nog maar over één van de vluchtelingenstromen – wat denk je dat er gebeuren gaat wanneer het niveau van de zeespiegel idd 8-12 m gaat stijgen en de woestijnvorming exponentieel gaat toenemen?

  Deze mensen zijn dus pas de voorboden van hetgeen nog komen gaat. De eerste pijnscheuten zeg maar.

  Ergo: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

 7. Wat ik niet snap, is dat dit soort berichtgeving ook niet plaats vindt in het journaal. Dat de verhalen die we te horen krijgen niet juist zijn. Hierdoor blijft de indruk dat men zo slecht behandeld wordt terwijl dit niet zo is.
  Ik vind het wel goed dat er een keer goed journalistiek onderzoek wordt verricht, alleen dat men dit verhaal niet brengt is de nos onwaardig

 8. Len Stange zegt: 24-01-14 om 09:01

  Een lichtpuntje is dit artikel. (Los van de inhoud)
  Met het stralende hart aan het einde.
  ‘Oordeel zelf’
  En zo is het. Bij ieder artikel op ieder medium van iedere auteur altijd de overweging maken ‘ga ik dit geloven’ of ‘het zal wel’ of misschien zelfs lekker Nederlands ‘nou en?’.

 9. Hans zegt: 24-01-14 om 13:24

  “Ik spreek erover met Kibrom, een 31-jarige jongen die uit de oorlog in Eritrea ontsnapte en ook op Lampedusa eindigde.”
  Uit de oorlog in Eritrea? De laatste oorlog in Eritrea eindigde bijna 14 jaar geleden. Die is dus wel heel erg lang onderweg geweest… Het lijkt soms net alsof je gewoon straffeloos in termen van oorlog, onderdrukking, armoede en hongersnood over landen in Afrika mag praten. Fact checken hoeft niet meer, iedereen neemt het toch zo van je aan.

 10. Rop Zoutberg zegt: 24-01-14 om 18:38

  @HB @Hans Helemaal gelijk en nu gecorrigeerd.

 11. @Rop Zoutberg,
  je schreef “Na overleg met de redactie in Hilversum besluiten we het verhaal niet uit te zenden.”
  daarna zie ik op je Facebook over dit verhaal deze 2 berichten :
  “Hedwig Zeedijk Jammer. Gemiste kans, want het schrijnende verhaal bestaat echt wel.”
  en “NOSRome Ik weet het. Het was allemaal nogal raar.”
  vertel eens….. ?

 12. mrabbit zegt: 25-01-14 om 01:34

  bas schreef “Het zou overigens goed zijn als de foto’s, filmpjes in de herkomstlanden bekend worden”
  dat is een goed idee bas, maar dan met omroepen die wereldwijd te zien zijn. (hoewel het NOS Journaal ook wereldwijd is te zien via satelliet via BVN)

  Australië heeft ook een ”ongewenste immigranten” probleem en Al-Jazeera is al eens op Christmas Island, Australie, geweest en de BBC mocht eens naar Nauru, waar de omstandigheden minder goed zijn dan in Europa.

  natuurlijk zou het ook via het 8 Uur Journaal van de NOS in Nederland moeten gaan, tenslotte was een van Rop’s interviewees een tijdje in Drachten en had daar zeer waarschijnlijk contact met het land van herkomst via het internet.
  het probleem is dan dat de familie van de immigranten in Drachten en Rome ondanks hun ” we willen een huis, we willen een baan en we willen zakgeld” klachten dan ook naar Europa willen emigreren omdat zelfs dan het leven iets beter is dan in hun land van herkomst.

  ik ga er vanuit dat Al Jazeera en BBC de zelfde Italiaanse kranten lezen als Rop Zoutberg en beiden ook bekend zijn met de issues waar Rop over schreef en een video maakte die het 8 Uur Journaal niet haalde.

 13. mrabbit zegt: 25-01-14 om 02:07

  op http://weblogs.nos.nl/sydney/2.....mment-1168 schreef ik iets dat waarschijnlijk ook een plaatsje verdiend

 14. 365Y zegt: 25-01-14 om 11:15

  Tja hoe pak je dit aan ?

  Basis onderwijs (met als doel een diploma, plus het aanleren van een vaardigheid ( ) waar we in het land van herkomst veel behoeftes mee kunnen vervullen zou heel wat problemen kunnen voorkomen, het werkt voor iedereen . Dat is heel wat beter dan zomaar deze geslachtofferde rol blijven accepteren .

  We moeten beseffen dat er niemand door de asiel instroom zijn baan kwijt zou kunnen geraken omdat de overheid chronisch geld tekort had gekregen , chronische hulp mag niet meer, de wereld maatschappij moet dat nu eens direct accepteren .

  Internationale samenwerking d.m.v. een internationale school moet ons logische antwoord zijn.

 15. A. Huisman zegt: 25-01-14 om 11:52

  Jammer dat dit niet getoond wordt!
  Hopelijk geen “politiek correcte” keuze van het journaal, laat eens een keer zien hoe het werkelijk is, in plaats van altijd weer het zielige (linkse?) verhaal te benadrukken, geeft weer te denken hoe onafhankelijk de redactie nu werkelijk is.

 16. Flip zegt: 25-01-14 om 14:50

  @Peter
  Afrika is niet ons probleem? Dat Europa honderden jaren lang Afrika heeft gekoloniseerd en pas sinds enkele decennia ‘op eigen benen’ staat lijkt mij meer dan genoeg reden om wel een zekere verantwoordelijkheid te nemen. Europa heeft destijds flink geprofiteerd van Afrika maar ook ontzettend veel kapot gemaakt, om dan nu te zeggen dat wij ons moeten focussen op onze luxe-probleempjes en zij volledig verantwoordelijk zijn voor hun ‘eigen’ problemen is wel erg makkelijk gedacht.

  Het is een enorm lastig vraagstuk, en ik zeg niet dat we alle grenzen moeten opengooien, maar wegkijken is niet de oplossing. We moeten ons o.a. verdiepen in de lokale problemen en daar een passende oplossing voor vinden. Luister bijvoorbeeld naar deze podcast waarin het simpelweg weggeven van geld aan arme Afrikanen voor goede resultaten zorgt: http://www.npr.org/blogs/money.....oor-people

 17. Marcel zegt: 25-01-14 om 23:04

  “Wij willen werk en een huis”…

  Tsja, dat willen wel meer mensen. Gezien de hoge werkloosheid in veel Europese landen zouden feitelijk al deze gelukszoekers linea recta teruggestuurd moeten worden.

  Maar ja de zieligheidsindustrie draait weer op volle toeren. En de blanke progressievelingen uit de blanke upper middle class wijken (GL, D66, PvdA ea) zien het wel zitten die mensen in de achterstandswijken te dumpen en zichzelf dan op de borst te slaan zo van ‘kijk eens hoe betrokken ik ben’.

 18. Hazza zegt: 27-01-14 om 22:53

  “Fact checken hoeft niet meer, iedereen neemt het toch zo van je aan.”

  @Hans & @Rop :
  de NOS heeft een “Never let the facts get in the way of a good story” policy.

  gelukkig zijn er tegenwoordig consumenten van de NOS die beter zijn ingelicht dan de redacties in Hilversum en soms worden de verhalen gecorrigeerd, maar niet snel en niet altijd.
  dit geld vooral voor NOS-op-3

 19. mrabbit zegt: 12-02-14 om 02:46

  “Het zou overigens goed zijn als de foto’s, filmpjes in de herkomstlanden bekend worden…” schrijft bas.
  nou bas,
  je suggestie is ook in Australie gelezen en nu hebben ze dit gedaan voor een paar herkomstlanden : http://newsroom.customs.gov.au.....-smuggling
  in dit geval gericht op Afghanistan, Sri Lanka en Iran , maar natuurlijk kan EU zoiets aanpassen voor andere landen
  meer op http://www.news.com.au/nationa.....6824447746

 20. Rome in een iets breder perspectief
  http://www.city-iq.com/Quiz/Rome

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.