De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nieuws van alledag

Voorspelbaar. Wat iedere dag gebeurt is op een dag geen nieuws meer. Een dodelijk verkeersongeluk is verschrikkelijk, maar dat herhaalt zich alleen al in Italië dagelijks elf keer. Alleen als er veel doden tegelijk vallen halen ze de nieuwsdrempel. Het journalistieke mechanisme werkt voor de komst van vluchtelingen naar Italië niet anders. Ook al gebeurt het 388 keer per dag.

Het drama op de Middellandse Zee lijkt zich alleen nog in cijfers te vertellen. Er kwamen er al 80 duizend sinds januari en de schatting is dat er nog 40-50 duizend arriveren: een piek wordt in augustus verwacht. En ook al is de reddingsoperatie rond Sicilië in volle gang, er stierven er meer dan afgelopen jaren. De afgelopen tien dagen waren het er 260. Over het hele jaar genomen komt het getal op 800, becijferde vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Ook dat cijfer kun je dus weer per dag uitrekenen: vandaag halen vier immigranten de oversteek niet. De overvolle boten slaan om en mensen verdrinken. Ook gebeurde het afgelopen weekend dat vluchtelingen stikten in de benzinedampen van de vissersboten. Ze hadden de goedkope plekken aan boord – onder het dek – en mochten van de mensensmokkelaars het ruim niet uit. Wie het toch probeerde kreeg een mes tussen zijn ribben. Tientallen mensen werden zonder pardon gedood en overboord gezet

De gebeurtenis heeft Nederlandse media amper gehaald, voorstelbaar overtroffen als het was door de vliegramp in de Oekraïne. Maar op de dezelfde dag dat de kisten in Eindhoven terugkeerden stonden ook op Zuid-Sicilië de rijen met de doden. Een simpele ceremonie voor 45 kisten bij het strandje van Pozzallo. Ook hier was geen identificatie van de lichamen mogelijk geweest. Natuurlijk, een vergelijking valt niet te trekken. Maar dat beeld van rijen met kisten herhaalde zich.

Cijfers, cijfers. Een gearresteerde smokkelaar bekende in juni dat de prijs voor de oversteek nu 1.500 dollar is. Wie een reddingsvest wil betaalt daar bovenop 200 dollar. Een plek in de schaduw aan boord van houten boten kost tussen de 200 en 300 dollar. Water en brood kost 100 dollar, voor kinderen alleen geldt een toeslag van nog een 1.500 dollar. De opbrengst voor de maffia’s begint ergens rond de 400 duizend dollar (oplopend tot een miljoen) per reis.

Cijfers, cijfers. Op Twitter bericht ik over de opvarenden en de doden bij Sicilië. Het zijn bewust ietwat statistiekachtige tweets die beginnen met het nummer van de dag. Gemiddeld reageren tien, vijftien followers. Dat gaat gevoelig en ongevoelig. Na een bericht over 29 doden tijdens de oversteek reageert iemand: ‘Die kunnen gelukkig onze kant niet meer opkomen dan. Elk nadeel heeft zo zijn voordeel.’

Ook vandaag komen er 388 mensen aan op de zuidkust van Europa. Ook vandaag sterven er in Italië elf mensen in hun auto. Ook vandaag wordt er geschoten in het oosten van Oekraïne. Wat iedere dag gebeurt lijkt op een dag geen nieuws meer. Maar het maakt het niet gewoon. Als journalist blijf je het dus vertellen.

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


7 reacties op “Nieuws van alledag”

 1. De relativerende – zij het cijfermatige en daarmee instrumentele – vergelijking van slachtofferaantallen en de wijze waarop/ hoeveelheid waarmee aan de verschillende nieuwsfeiten aandacht wordt geschonken is iets wat in de afgelopen week volledig ontbrak.
  Uiteraard is het verschrikkelijk wat er gebeurt is in Oekraïne. Begrijpelijk dat daar veel aandacht naar uit gaat. Maar dat na een volle week alle journaals, kranten en radioprogramma’s nog steeds bijna uitsluitend aandacht besteden aan deze zaak en de ontwikkelingen die daaruit volgen, getuigt van een gebrek aan relativeringsvermogen, gebrek aan besef van grotere kaders en het onvermogen van zowel volk als media om met een ramp als deze op een waardige en geproportioneerde manier om te gaan. Dat er nu al enkele dagen duizenden mensen op viaducten en langs wegen staan ( allemaal met hun mobieltje in de hand als blijk van respect?) heeft helemaal niets te maken met oprechte gevoelens van medeleven. Het is een beschamend voortvloeisel uit de huidige tijdsgeest waarin alle gevoelens van iedereen te allen tijde openbaar gedeeld moeten worden. Dat privacy voornamelijk iets is dat mensen die zich niet aan de wet hebben gehouden ontnomen dient te worden. Men is losgezongen van begrippen als intimiteit en bescheidenheid.
  Het is tekenend voor deze tijd dat op donderdag, de dag van de crash, het journaal geweid was aan de crash én aan het oppakken van een Utrechtse serieverkrachter. Dat onderstreept de kokerblik die Nederland momenteel in zijn greep houdt.

  De NOS heeft, volgens mij, naast nieuwsgaring ook de taak om nieuws te duiden. Dat houdt ook in dat in de selectie van nieuws wordt gekeken wat relevant is en dat men verder kijkt dan enkel datgene dat op Twitter trending topic is. In de afgelopen week zijn er tal van andere vreselijke feiten voorgevallen – zie bijv. artikel hierboven – die nu nauwelijks of geen aandacht kregen, terwijl er wel ruimte was om aan één van de leden van het forensisch team na afloop van de minuut stilte te vragen waar hij eigenlijk aan gedacht had. Dergelijke voyeuristische vragen horen thuis bij programma’s als Shownieuws.

  Het zou de kwaliteit van het journaal bevorderen als gewerkt zou worden met een draaiboek voor dergelijke gebeurtenissen, aan de hand waarvan een weloverwogen selectie gemaakt kan worden van nieuwswaardige feiten en waarbij altijd ruimte blijft voor ander nieuws van het wereldtoneel, zodat – in het belang van de kijker – heftige gebeurtenissen als de ramp in Oekraïne afgezet kunnen worden tegen slachtoffer die elders in de wereld vallen.

 2. G.B. zegt: 25-07-14 om 17:05

  De bootvluchtelingen zijn vrijwillig aan boord van een gammel scheepje gestapt.
  De vliegtuigpassagiers zijn vrijwillig in een technisch perfect vliegtuig gestapt.

  Slechts een van die twee groepen is het slachtoffer van een moedwilligheid.

  Daarbij: Verdronken bootvluchtelingen worden na hun dood met respect behandeld. Zij worden niet bestolen door laffe dronken aasgieren met kalashikovs.

  Aan u de conclusie wat de grotere nieuwswaarde heeft.

  De mensen die langs de kant van de weg stonden hebben daar oprecht gestaan. Zij verdienen het niet dat hun motivatie in twijfel wordt getrokken.

 3. persoonlijk ben ik het met de schrijver eens over de waarde- bepalingen voor verschillende ongelukken/oorlogen en hun emotionele waarde. In deze reactie wil ik ook ruimte vragen voor de mensen in het oorlogsgebied in Oekraïne, die de “mensenregen” echt hebben meegemaakt en gezien. Het is een menselijk drama evenals bovengenoemde drama’s, het doet daarom geen afbreuk aan het verdriet en de tranen van nabestaanden waar ook ter wereld, in welke oorlog dan ook…….trouwens waar hebben de andere oorlog makers hun wapen vandaan??????

 4. Dank voor deze belangrijke blogpost. Het is voor mij compleet onbegrijpelijk en verwerpelijk dat de aanhoudende stroom vluchtelingen naar Europa geen nieuws meer is. Nog veel erger is het dat mensen verheugd reageren op berichten dat vluchtelingen Europa niet bereiken omdat ze onderweg de dood vinden.

  Ik ben bang dat de reactie van G.B. deze onverschilligheid ten aanzien van bootvluchtelingen eens te meer laat zien. De overheersende gedachte, die doorklinkt in G.B.s reactie, is namelijk dat deze vluchtelingen uit zijn op onze centen. Gelukszoekers die, te lui om hun eigen land op orde te brengen, komen teren op onze welvaartsstaat.

  Deze gedachte is belachelijk en verwerpelijk. Belachelijk omdat wij Europeanen in de geschiedenis vele malen de vlucht naar onder andere de Verenigde Staten kozen om hongersnood, oorlog en economische tegenspoed te ontwijken. Denk bijvoorbeeld aan de Ieren die tijdens de hongersnood (19de eeuw) in hun land massaal naar Amerika emigreerden of aan Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS of Australië vertrokken.

  Vaak wordt gesuggereerd dat het bij bootvluchtelingen “slechts” gaat om economische vluchtelingen, met de nogal vreemde implicatie dat die mensen minder recht hebben om te migreren (zie hierboven). In werkelijkheid gaat het vaak om vluchtelingen uit oa. Syrië, Eritrea (keiharde dictatuur) en Somalië (oorlogsgebied). Te stellen dat deze mensen “vrijwillig” aan boord van een gammel bootje stappen is ronduit schandalig. Het is logisch en begrijpelijk dat deze mensen een betere toekomst zoeken voor henzelf en/of hun kinderen. Dat mensensmokkelaars hier gebruik van maken doet niets af aan deze zoektocht. Het is hoog tijd dat de aanhoudende stroom vluchtelingen in perspectief wordt geplaatst. Media-aandacht is daarbij cruciaal!

 5. G.B. zegt: 28-07-14 om 13:16

  Dhr Stoop leest wat hij wil lezen, en niet wat door mij is opgeschreven.
  Waar heb ik gesuggereerd dat deze mensen uit zijn op mijn of ons geld?
  Hij beledigt mij hiermee.
  Mijn gedachten zijn niet belachelijk en niet verwerpelijk en niet schandalig.
  Het zou hem sieren als hij zijn woorden terugneemt.

  Het verschil tussen bootvluchtelingen en de misdaad tegen de MH-17 is dat de bootvluchtelingen geen nieuws zijn omdat ze al jarenlang vrijwillig oversteken. Dat weten we al en is dus niet iets nieuws; geen nieuws dus.
  Aan de mate van ergheid doet dat niets af.

  Het is ook niet aan de NOS, of aan een andere nieuwsverkondiger, om problemen op te lossen.
  Een nieuwsverkondiger brengt onder de aandacht.
  Het is verder aan de lezer / ontvanger van het nieuws om te bepalen wat hij of zij ermee doet.

  Nieuws over een moord op alle passagiers en de complete bemanning van een volledige vliegtuig mag best even helemaal alleen in de belangstelling staan. Dat betekent niet dat het lot van bootvluchtelingen onbelangrijk is, maar nu even niet.

 6. Elisa van Heeswijk zegt: 28-07-14 om 20:33

  http://www.elsevier.nl/Nederla.....4#comments

 7. Marcel zegt: 29-07-14 om 19:00

  @Jaco Stoop

  Heeft u enig idee hoeveel meer er de komende 2 a 3 jaar gaan komen?

  Schattingen gaan zo richting een half miljoen. Heeft u werk voor hen? Heeft u woonruimte voor hen? Of ergens bij u in de woonwijk?

  Europa moet realiseren dat de westerse wereld (letterlijk) failliet is en haar financieel-economische stelsel onhoudbaar

  Dat wordt dus inleveren, en dat zou op langere termijn wel eens de 20% te boven kunnen gaan, om over de disproportioneel grote pensioenfondsen in NL (waar Brussel al jaren verlekkerd naar kijkt) maar te zwijgen.

  De disproportionele rijkdom van de westerse wereld heeft altijd al afgehangen van de disproportionele armoede van andere gebieden.

  Eerlijk delen op de wereld = fors inleveren door het ‘westen’, eens kijken of daar vrijwilligers voor zijn. Ik denk dat zelfs bij D66/Groen Links jongeren weinigen hun meerdere vakanties per jaar willen opgeven daarvoor of hun toekomstige zwaar overbetaalde (overheids-) baantje.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Vanuit Rome bericht multimediaal correspondent en fotograaf Rop Zoutberg over Italië en Vaticaanstad. Ook op Facebook: NOSRome.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.