De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Generale gekte in Brazilië

Over iets minder dan een jaar begint in Brazilië het WK voetbal. Het voetbalgekke land moet vanaf zaterdag aan de wereld laten zien dat het voor het grootste deel klaar is met de voorbereidingen op dat toernooi.

De generale repetitie draagt de naam Confederations Cup en is allesbehalve een vriendschappelijk toernooi. Dat bestaat voor de Brazilianen niet.

Was het voor de Nederlandse voetbalfan al een onderneming om in Oekraïne te komen om Oranje bij te staan, Brazilië ligt ook niet bepaald om de hoek. Om in hoofdstad Brasilia te komen, waar zaterdag de openingswedstrijd van de Confederations Cup wordt gespeeld, was ik ook al snel zestien uur onderweg. Het uitzicht bij de landing maakte een hoop goed. Brasilia, halverwege de vorige eeuw uit de grond gestampt en sinds 1960 de regeringsstad van het land, ziet er van boven uit als een vliegtuig dat op de grond staat. Een even bizar als imponerend gezicht.

De Confederations Cup is niet alleen een test voor de stadions en de infrastructuur. Het is voor de Braziliaanse voetballers vooral een toernooi dat gewonnen moet worden. De laatste jaren heeft het vertrouwen van de vijfvoudig wereldkampioen een enorme deuk opgelopen en de goddelijke kanaries werden recentelijk zelfs uitgefloten door de eigen aanhang. Na de teleurstellingen tijdens de WK’s van 2006 (uitgeschakeld in kwartfinale door Frankrijk) en 2010 (uitgeschakeld door Oranje in kwartfinale) wordt verlies niet meer geaccepteerd. Zeker niet nu Brazilië op eigen bodem de eer hoog moet houden.

Het is aan alles te merken. Van het vliegveld tot mijn hotel zie ik alleen maar voetbal. En één man staat centraal: het nieuwe Braziliaanse wonderkind Neymar. Geen reclamebord langs de snelweg zoeft aan je voorbij zonder dat de 21-jarige superster je aankijkt. Deodorant, schoenen, gel. Neymar weet mij te vertellen wat ik moet kopen. De man die volgend seizoen FC Barcelona de glans moet teruggeven die het laatste half jaar zo pijnlijk verloren ging, is de hoop van deze natie. Waar er in Europa nog kenners genoeg zijn die twijfelen of Neymar wel zo goed is als iedereen zegt, kennen de Brazilianen die onzekerheid niet.

Hoe voetbalidioot dit land is wordt mij een dag na aankomst nog maar eens duidelijk. Tijdens een autorit door de stad wordt onze auto op brute wijze door de politie aan de kant gezet. Tien motoragenten passeren en daarna volgen nog vijf legervoertuigen. Het begint eveneens aan de kant geduwde omstanders duidelijk te worden wat er staat te gebeuren. Een man pakt snel de Braziliaanse vlag uit zijn kofferbak. Nog vijf politiewagens scheuren voorbij en een helikopter begeleidt voor de zekerheid de bus met daarin de Seleção. Een vrouw zakt door haar knieën en begint te bidden.

Zaterdag om 21:00 uur gaat het spektakel beginnen in het nieuwe Estadio Nacional. Het toernooi is twee weken lang live te zien op televisie en op NOS.nl en alle deelnemende landen hebben hun supersterren meegenomen. Maar hier zijn ze er allang uit wie de beste speler van het toernooi zal worden. Laat staan wie er gaat winnen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie