De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De onbekende Braziliaanse route

Het was even onwerkelijk als realistisch. Terwijl de politie in Fortaleza met rubberen kogels en traangas demonstranten uit elkaar dreef, zette het publiek in het Estadio Castelão de wave in bij Brazilië-Mexico. Twee vormen van emotie nog geen kilometer van elkaar verwijderd.

In de voorbereiding op de Confederations Cup had ik met veel zaken rekening gehouden. Slecht internet, lastige werkomstandigheden, lange wachtrijen en vooral opletten op straat. In Brazilië kun je niet overal fluitend boodschappen doen en dan is het even afwachten hoe je met je laptop en je spullen richting een wedstrijd loopt, of naar een café waar een goed wifi-signaal te vinden is. Internet is tegenwoordig voor een voetbalcommentator in de voorbereiding naar een wedstrijd toe onmisbaar. Dat maakt werken hier niet altijd even gemakkelijk.

Pas in dit land, bleek dat een groot deel van de bevolking andere plannen had rond de speelsteden van de Confederations Cup en daarbuiten. Veel Brazilianen zijn boos. Ze zijn de corruptie zat. Het vele verspilde geld rond de komende evenementen (WK voetbal, Olympische Spelen) had volgens velen beter besteed moeten worden, bijvoorbeeld aan onderwijs, gezondheidszorg of huisvesting.

Als voetbalcommentator die de Portugese taal niet spreekt, is het lastig om alles te goed te kunnen begrijpen en te volgen. Bovendien ben ik vaak uren van tevoren in het stadion, terwijl dat meestal ook de periode is dat het daarbuiten juist helemaal mis loopt. Afgelopen woensdag bij Brazilië-Mexico duurde het ruim twee uur voordat we het stadion konden bereiken omdat meer dan 20.000 demonstranten de toegangswegen hadden afgesloten. De politie was radeloos.

Het zal het beeld blijven tijdens dit hele toernooi. Daarna moet blijken hoe lang de adem van de protestgroepering is en of er daadwerkelijk iets zal veranderen. Niemand durft hier te voorspellen welke kant het opgaat.

Het volkslied werd door de Brazilianen nog nooit zo intens meegezongen. Met spandoeken wilden de fans  één ding duidelijk maken: ‘Wij zijn niet tegen voetbal, niet tegen de Seleção, wij zijn tegen corruptie en wanbeleid’.

Ik ben inmiddels neergestreken in een klein vissersdorp buiten Fortaleza en zit met mijn neus in Spanje-Nigeria. Hier merkt men weinig van de oproer in de grote steden, behalve als er ergens een verdwaalde televisie aanstaat. Maar zondag zal het 30 kilometer verderop ongetwijfeld weer een chaos van jewelste worden. Brazilië is in beweging, alleen over de route is men het nog lang niet eens.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie