De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Armstrong tapes

Sinds afgelopen maandag bestookt Lance Armstrong de internationale wielerwereld met zijn meningen en gedachten over wat er zich afspeelt op het oude continent.

Eerst roemde hij zijn tegenstander van weleer, Jan Ullrich, en noemde hem een klasse renner, iemand waartegen hij graag gereden had. Dat was een reactie op het Forum interview van afgelopen weekend. Ullrich en Armstrong vonden elkaar snel en makkelijk in de denkwijze dat “iedereen ‘het’ deed in de Tour”. Brothers in arms dus. Niet eens verwonderlijk om dat te vernemen.

Vervolgens kwam het verhaal in Le Monde waarin de Amerikaan stelde dat het volgens hem onmogelijk was de Tour te winnen zonder gebruikmaking van doping. Daarbij kwamen wat andere opmerkelijke opmerkingen. Zoals: ”Ik vind Sarkozy een opvallende man. Dat is geen politieke uitspraak, maar zo sta ik privé tegenover hem.”

Armstrong: “Ik heb doping niet uitgevonden”

En: “Het spijt me voor Travis Tygart, maar ik heb doping niet uitgevonden en na mij gaat dat proces gewoon door. Ik was gewoon deelnemer in het systeem.” En:” Ik ben altijd meer bang geweest voor de douane dan voor de politie. Onze systeem was vrij basaal en zonder risico’s” en “Jalabert moet opletten dat hij nu ook geen leugenaar wordt…hij moet zich kunnen herinneren dat dr. Ferrari in de jaren negentig ook arts van Once was…”

Met dat soort berichten prikkelde Armstrong de gehele volgerskaravaan in Frankrijk. De meeste volgers (ik ook) lazen de teksten uit Le Monde en aan de eettafels van vrijdag werd er veel en uitgebreid over gesproken.

Armstrong, houd je mond

De consensus van al die gesprekken viel te beluisteren op de late vrijdag toen vele volgers iets hadden van “Armstrong, houd alsjeblieft nu even je mond dicht, je hebt geen recht van spreken.” Ik ben die mening ook toegedaan.

Natuurlijk mag hij zeggen wat hij wil, want hij is een vrij mens dat in een vrij land leeft, maar het is niet sjiek en niet gepast om het arbeidsterrein van zijn opvolgers in koerskleding nu plat te branden voordat de nieuwe generatie renners iets heeft kunnen bewijzen.

Juist omdat hij zijn uitspraken nu heeft gedaan, wordt de meningsvorming over de gehele wereld zijn kant op getrokken. Misschien heeft hij wel gelijk met die opmerking dat een renner zonder doping de Tour niet kan winnen. Misschien dat het tegenovergestelde bewezen kan worden door iemand die vandaag op Corsica van start gaat. De toekomst zal dat uitwijzen.

Media

Maar dat uitgerekend hij de veenbrand weer doet opgloeien is, op zijn minst, opmerkelijk. Ik hoorde ook: ”De media zouden hem eigenlijk geen podium moeten geven voor zijn gedachten,” maar dat denkbeeld verdween ook snel weer. De mensen van Le Monde immers weten wat het neven-affect van deze actie is. Het was knap dat ze hem te spreken kregen en de aftermath was enorm, waarschijnlijk ook economisch zeer goed voor de Franse krant.

En waar lijkt het om te gaan in deze wereld? Juist, om de centjes.

Hotelletje in St. Florent

Dat is zo’n beetje mijn ochtendgedachte als er buiten mijn hotelletje in St. Florent iemand bomen aan het kappen is en de eerste vakantiegangers naar het strand lopen of koffie gaan zitten drinken. Voor al die mensen is de Tour de France heel ver weg. Voor ons is het een stevig ritje door de bergen naar Bastia, de eerste aankomstplaats. Iemand trekt daar vanavond de gele trui aan. Dat lijkt een behoorlijke zekerheid.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie