De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Wielrenners denken dat wereld plat is

Vierhonderd jaar geleden dachten de mensen dat als ze te ver van de thuishaven weg voeren, ze met hun schip van de aarde af zouden vallen. Toen Galilei ze erop wees dat uit zijn bevindingen bleek dat de aarde rond moest zijn en dat er een heel nieuwe wereld voor ze open lag, belandde hij zowat op de brandstapel.

Mensen houden graag vast aan hun wereldbeeld. Tony Martin is na zijn val twee maal buiten bewustzijn geraakt maar start vandaag toch. Wielrenners zijn helden. Menselijke maatstaven passen niet in het wereldbeeld van de wielerwereld. Uit dat principe komen die helden verhalen voort, renners die met ondraaglijke pijnen toch de finish halen of zelfs weten te winnen: niets houdt ze tegen. Dit wereldbeeld staat onder druk: “winnen ten koste van alles” wordt door het publiek niet meer geaccepteerd. Maar de aanpassing van de wielerwereld verloopt stroef. Okee, ze gebruiken geen, althans veel minder, doping.

Wereldbeeld

Maar hun platte wereldbeeld, waarin sportieve en menselijke maatstaven ondergeschikt zijn, houden ze krampachtig vast en gaan op zoek naar andere manieren om te winnen. Zo vinden de renners en hun volgers het normaal om de koers zodanig te neutraliseren vanuit de volgwagens dat de kopgroep niet langer wenst te koersen omdat ze toch kansloos zijn. Dat we pas op twaalf kilometer van de streep gaan koersen. Tot dat moment rijdt het peloton met een gemiddelde van 39 km per uur en komen er tweehonderd frisse mannen in de laatste tien kilometer. Dan is het logisch dat er meer risico is. Om dat risico te verminderen gaan de klassementsrenners met z’n negenen vol door de sprintvoorbereidingen heen koersen. Juist zo het risico verhogend met de onvermijdelijke valpartij tot gevolg. Even een opsomming van de klassementsrenners die, als er geen bus door de finishboog was gereden (waardoor de uitslag in feite is geneutraliseerd), nu op achterstand waren gezet: Contador, Schleck, Van Garderen, Mollema, Kloden, Gesink, Le Mevel, Talansky, Hesjedal, Costa, Brajkovic.

Reacties

De reacties die ik hoor wijzen allemaal in de richting van “nog meer van voren rijden”, als in een Belgische bus waar iedereen op de voorbank zit. De gruwelijke taferelen worden aanvaard als logisch gevolg van de nervositeit op de eerste dag en Tony Martin wordt weer op zijn fiets getakeld. Een deel van het publiek vindt het prachtig al die chaos. Ik spreek de oprechte hoop uit dat dit hoort bij het einde van dit tijdperk en dat de wielerwereld doorkrijgt dat het tijd is om met een meer menselijke maat naar deze zonen van vlees en bloed te kijken. Waar is de arts die zegt “in mijn Tour start Tony Martin niet” en waar de ploegleider die zijn renners laat koersen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie