De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

‘Corsica is geen Frankrijk’

Vanuit een ‘verenigd’ land als Nederland zijn ze moeilijk te begrijpen. Leuzen als, deze dagen, ‘Corsica is geen Frankrijk’, of ‘Fransen eruit!’.

We kennen ze al langer van ‘mijn’ Barcelona, waar bijvoorbeeld bij elke thuiswedstrijd van Barça een groot spandoek ‘Catalonia is not Spain’ hangt. Hoe vaak heb ik niet moeten uitleggen dat heel veel Catalanen zó tegen Spanje zijn dat ze bij een WK-finale Spanje-Nederland het liefst Oranje zien winnen.

Maar hoe leg je dat uit in een land waar iedereen, van Limburg tot Texel en zelfs in Friesland, Oranje een warm hart toedraagt?  Of de nationale selectie in ieder geval géén pijnlijke nederlaag toewenst?

Nationaal

Daar gaat het om, dat woord ‘nationaal’. Voor Corsicanen is Corsica hun ‘natie’, net zoals Basken en Catalenen hun eigen ‘natie’ hebben. ‘Buurlandjes’ van Spanje. Of zoals de Corsicaanse nationalistische politici tegenover hun aanhangers de komst van de Tour uit het gehate Frankrijk vergoeilijkten: “De Tour is wel vaker in het buitenland gestart.”

Een natie leidt tot nationalismen, en die zijn wel eens overdreven of zelfs gevaarlijk. Op de Balkan leidden die verschillende nationalismen tot een vreselijke oorlog – de ooit kunstmatig geconstrueerde ‘natie’ Joegoeslavië bestaat inmiddels niet meer, is in scherven gevallen.

Vrees

Misschien is van alle naties het nationalisme in Corsica nog het best te begrijpen – ze leven er op een eiland, letterlijk geïsoleerd van het vasteland. Er was enige vrees voor deze drie Tour-dagen op het prachtige eiland. Vrees voor aanslagen, groot (een bommetje) of klein (kopspijkers op de weg). Maar maandagavond is het hele Tour-circus richting Nice vertrokken zonder dat soort problemen te hebben ondervonden.

Even was er een dreiging, in het weekeinde werden vier mannen gearresteerd die nationalistische leuzen op de weg hadden geverfd. Dat mocht niet. Een beetje overdreven reactie van de politie, trouwens – in de Pyreneeën zijn al jarenlang leuzen als ‘Gora ETA’ (Leve de ETA) op de Tour-wegen te vinden, en de ETA heeft heel wat meer doden op zijn naam dan het Corsicaanse bevrijdingsleger. Als antwoord dreigde de politieke partij Corsica Libera met een protest bij de start van de derde etappe, maar zover kwam het niet; de arrestanten werden zondag vrijgelaten.

Schoonheid kent geen grenzen

Misschien dat de drie Tour-dagen daar goed voor zijn geweest: de Corsicanen hebben oor voor hun verhaal gevonden, ze zijn wereldnieuws geweest zonder aanslagen te plegen. Maar we hebben vooral ontdekt hoe mooi hun eiland is. En schoonheid kent geen grenzen, het maakt niet uit welke natie het toebehoort.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie