De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Toevallig

Soms kom je, als er ergens een televisieapparaat aanstaat en je langsloopt, een moment tegen dat je bij blijft.

Ik moest vandaag, gezeten in en klein hotelletje aan de baai van Ile Rousse wel naar de Franse televisie kijken om bij te blijven. Een dag eerder hadden de Fransen die kardinale fout rond Jan Bakelants veroorzaakt, weet U nog.

De Vlaming heette in de opgegeven kopgroep ineens Irizar en daar is veel over te doen geweest. Over de consequenties van die naamopgave in beeld. Vandaag was het een heel andere situatie.

Franse televisie

Toen gele truidrager Bakelants van het podium stapte, liep hij recht in de armen van Gérard Holz, mijn collega bij de Franse televisie. Holz is, in de basis, een zeer chauvinistische Fransman (eigenlijk is dat dubbelop) en een spektakelmannetje. Hij spreekt iedereen aan en doet dat in het Frans of in een heel grappig klinkend soort inspector Clousau-Engels dat geen mens werkelijk verstaat.

Als je Peter Sagan tegenover je krijgt heb je dan pech, want die glimlacht en loopt door: hij spreekt die Franse taal niet en heeft eigenlijk ook geen zin om te wachten op het duiven-Engels van dat kleine mannetje tegenover hem. Het feit dat hij net de groene trui gekregen had, veranderde dat. Er moest voor hem een tolk aan te pas komen. Slecht Engels werd met slecht Engels beantwoord en slecht vertaald in goed Frans; eigenlijk heel grappig.

Nette kerel, Bakelants

Maar toen kwam de gele truidrager. Bakelants is een nette kerel. Hij zocht zijn zinnen mooi bij elkaar, vertaalde als het ware zijn Vlaams in zijn hoofd naar het Frans, en deed enorm zijn best er begrijpelijke zinnen uit te gooien.

Holz zag dat en maakte een opmerking. Hij zei: “Wat aardig dat je zo je best doet mijn taal te spreken…” Bakelants keek naast zich en zag de kleine Fransoos recht in de ogen.

Hij knikte en gaf een touché waar Holz niet van terug had. Minzaam glimlachend: ”Ja, dat komt omdat ik in een land leef waar je op school ook een tweede taal kunt leren…” Holz zocht lucht happend naar woorden, daarna naar adem en Bakelants knikte en liep rustig verder naar andere journalisten.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie