De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Sociale Media

Sociale media hebben de wereld veranderd en dat gaat nog steeds door. Vroeger las Mart Smeets alle kranten en ging jou vertellen wat jij moest weten. Die tijd is geweest en komt niet meer terug.

De journalistiek worstelt met haar nieuwe rol van baken en duider van alle info die iedereen al heeft ongeacht tijd en plaats. Daarom ben ik al vier jaar actief op het terrein van de Sociale Media en probeer ik daar de discussie los te maken zonder de illusie dat ik jouw mening kan beïnvloeden laat staan controleren.

Ik voel het als een voorrecht dat ik die positie heb in het commentaarhok. Ik realiseer me elke dag dat de verschillende perspectieven die er zijn op de gebeurtenissen in de koers bij mij samenkomen. Ik noem die perspectieven en als ik er tenslotte een mening over heb kan ik die onderbouwen en doe dat ook.

Ik zie net als bij bankdirecteuren of katholieke geestelijken veel mensen in de wereld die ik becommentarieer die krampachtig vasthouden aan één perspectief hoewel de wereld om hen heen verandert en ze met hun zienswijze tamelijk ongeloofwaardig zijn geworden. Het is mijn vak om die perspectieven te kennen en te doorgronden. Niet alleen als commentator maar ook in mijn werkzame leven als organisatie-adviseur.

Ik blokkeer de discussie met eenieder die:
1. agressief wordt in het vasthouden aan zijn eigen perspectief
2. zich als bezoeker van een circus gedraagt en lollig wil doen over mijn rug (hoewel er soms zeer goede grappen tussen zitten)
3. gewoon onbeschoft is en doet alsof ik gewoon voor de lol wat zit te beweren op de sociale media

Ik bied mijn excuses aan als ik zelf te snel oordeel of onbeleefd ben naar mensen die hun mening geven. Ik ben ook maar een mens en soms kwetsbaar voor weer iemand die rechtstreeks binnenkomt via mijn scherm.

Lees hier de open brief  aan Michiel Elijzen, met wie ik een discussie voerde op twitter (@maduc en @michielelijzen) de afgelopen dagen.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


Geef een reactie