De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Achter de schermen

Elke dag vijftig minuten op televisie. Elke dag op een andere plaats. Elke dag andere gasten aan tafel

Een logistieke operatie die ergens in september, als de organisatie van de Tour de France de route bekend maakt, begint. Vrijwel direct worden er dan in de buurt van de start en finish hotels geboekt. In de winter is het dan even rustig. De Avondetappe-equipe ontwaakt rond de voorjaarsklassiekers weer uit z’n winterslaap.

In april en mei gaan de regisseur en producer op zoek naar mooie plekjes in Frankrijk van waar de Avondetappe uitgezonden kan worden. Niet zomaar lukraak een afslag nemen, maar door Astrid Dutrenit zorgvuldig voorbereid. Dutrenit is geboren Française en weet precies in welk stadje er mooie plekjes te vinden zijn.

Iets later, zo begin mei, gaat de redactie aan de slag. Op dat moment zijn er al een paar vergaderingen geweest. Wie gaat er mee? Wat voor filmpjes gaan we maken? Wat is de journalistieke insteek van het programma?

Puzzel

In mei worden de eerste gasten benaderd met de vraag om een keer te gast te zijn in de Avondetappe. Een klusje dat in het begin erg gemakkelijk is. Het schema is immers nog maagdelijk wit. Maar aan het einde wordt het een gepuzzel. Een puzzel is het meteen voor de producer die alle vliegtickets regelt. Gast A wil graag op de dag van de uitzending zelf komen, gast B komt aan op vliegveld X, maar moet omdat de etappe ver weg finisht weer terug vanaf vliegveld Y. En dat dus ongeveer 40 keer. Want elke dag twee gasten aan tafel naast Mart.

De eerste NOS’ers verlieten Hilversum dit jaar al op de dinsdag voor de Tour. Vier dagen later zal de eerste etappe worden gereden van Porto Vecchio naar Bastia. Het is anderhalve dag rijden en varen naar Corsica. Op woensdagmiddag kunnen alle stickers voor de auto’s en de accreditaties voor om de nek worden opgehaald. Verslaggever Han Kock maakt op die dag al zijn eerste bijdrage voor Sportjournaal en Nieuwsuur. Monteren op een laptop, zoals iedereen die tegenwoordig thuis heeft, en via een gewone breedband-verbinding worden de beelden naar Hilversum verstuurd. Een item van 4 minuten is gemiddeld een half uurtje verzenden en dat is inderdaad afhankelijk van de snelheid van het internet. Soms is het in 2 minuten in Hilversum, een andere keer duurt het 3 uur. Op de dag van de eerste etappe zal de satellietwagen gearriveerd zijn. Beelden versturen naar Nederland gaat dan gewoon één op één.

23 mensen

In totaal werken er in Frankrijk 23 mensen direct mee aan de Avondetappe. Dat lijkt op het eerste gezicht een grote groep, maar dat valt echt erg mee. Over elke persoon die wel of niet meegaat naar Frankrijk wordt goed nagedacht. Elke persoon kost namelijk een plaatsje in een auto, 24 nachten in een hotel, 24 keer eten. En dat loopt gauw op.

Benieuwd naar wat die 23 mensen tijdens de Tour de France allemaal doen? De volgende keer meer in dit weblog.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht