De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onze berg, Bauke’s berg

Bau – ‘Bauke’ voor wie net terug is van een vakantie in Siberië en bij terugkomst als eerste deze column leest – Bau dus, houdt niet van regen, wind, donder en bliksem.

De verslaggever van de NOS trachtte het in zijn reportage op maandagavond neutraal te laten klinken, maar de suspense over wat ging volgen was voelbaar. Of Bauke wel wist hoe de weersvoorspelling voor de komende dagen was?

Zelden een vraag zo dood horen slaan op een antwoord. Bauke Mollema had geen idee wat de meteorologen voor hem in petto hadden, om vervolgens na het aanhoren van het Apocalyptische KNMI-rapport te reageren met een monter ‘o’. Je zou wensen dat beurshandelaren, bankdirecteuren en het complete EU-parlement met eenzelfde veerkracht de economische crisis tegemoet zouden treden.

Recordaantal op Alpe d’Huez
Al maanden zoeken we aan de hand van Jeroen Dijsselbloem en Lodewijk Asscher naar een veilige route door de donkere tijden, maar verlossing wordt ons dezer weken geboden door een 26-jarige Noorderling die gewoon doet waar het in het leven om draait: doortrappen. Donderdag wordt een recordaantal Nederlandse toeschouwers verwacht op Alpe d’Huez, onze berg, de berg waar sinds 1989 de geest van het oude wielrennen (Gert-Jan Theunisse) rondwaart.

Het verleden, in wielrennen een minstens zo zware erfenis als in de politiek, heeft op Mollema geen verlammend effect. De grillen en demarrages van zijn concurrenten leiden hem geen moment af van zijn persoonlijke missie – eigen tempo, dan ben je het snelste boven. Laat Froome maar exploderen en Contador dansen, wie altijd met tegenwind van Zuidhorn naar Groningen is gefietst, weet als geen ander hoe hij op tijd op school moet komen.

Bau, Rintje, Epke?
De twee regionale omroepen uit het Noorden des lands, TV Noord en Omrop Fryslan, zijn beide neergestreken in Frankrijk om onze nieuwe held te volgen. De ene omroep spreekt van ‘de Groninger wielrenner’, de ander van ‘de in Leeuwarden woonachtige wielrenner’. En de landelijke kranten houden het op Bau, een koosnaam die suggereert dat Mollema op de drempel van de eregalerij met Rintje en Epke is aanbeland, twee Friezen toevalligerwijs.

Aan tafel bij Mart Smeets noemde minister Frans Timmersmans Bauke Mollema `indrukwekkend en ongrijpbaar’. NRC-columniste Nynke de Jong ontdekte dat ze ergens in de verte familie is van Mollema, ze knapte uit haar vel van trots. Helaas is Dries van Agt geen premier mee, hij zou zondag acuut zijn afgereisd naar Parijs. Volgend jaar kan ook nog, of het jaar daarna.

Bauke is van ons allen
Bauke is van ons allen, maar meer nog van zichzelf. Je proeft het overal: in de lunchpauze, bij de bushalte, in de supermarkt en op het strand. Mollemadness is een volkomen verkeerd gekozen woord, het is Baukebasic. We gaan terug naar de basis, naar de zuivere beleving. Het wachten is enkel nog op de climax, de dag waarop Bauke heden en verleden in volledige harmonie zal brengen met elkaar.

Dat kan maar op één plek. Donderdag, op dé berg, onze berg. In een lekkere, ouderwetse Hollandse plensbui. Doe het Bau, verlos ons.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht