De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

#NYESYD

Twee derde van de Nederlanders wil dat er een vuurwerkverbod komt. In Australië bestaat zo’n verbod. Vuurwerkongelukken komen daardoor amper voor. Ondertussen zorgen professionals voor prachtig vuurwerk.

Elke week top vuurwerk
Wie Sydney bezoekt mag op zaterdagavond Darling Harbour eigenlijk niet overslaan. Elke week stipt om negen uur kondigt een bronzen stem de start van het vuurwerk aan, waarna een serieuze hoeveelheid vuurpijlen de lucht in wordt geschoten.

Ik ben een liefhebber van de kleurige pijlen en harde knallen en ik ben bijna elke keer weer onder de indruk. Wat ook fijn is: de vuurwerken zijn elke week anders, waardoor er ook voor de doorgewinterde bezoeker nog altijd iets te genieten valt. Kijk maar op het youtubekanaal van deze amateurfilmer.

—————————————————————————————————————————–
Volg het vuurwerk in Sydney straks live. De stream start om 10:30 NL-tijd (klik nu vast voor de countdown clock). Er is een ‘kinder’vuurwerk om 11:00 uur Nederlandse tijd. Om 14:00 Nederlandse tijd begint het nieuwe jaar in Sydney:

http://www.youtube.com/watch?v=lYwchVgTHNw

Even wat feitjes over dat vuurwerk: er worden 25-duizend vuurpijlen, 11-duizend granaten en honderduizend ‘pyrotechnische effecten’ gebruikt. En dat ding op de brug weegt 60-duizend kilo.
—————————————————————————————————————————–

Vuurwerkverbod in Nederland
Deze week zag ik dat 64% van de Nederlanders wil dat er een vuurwerkverbod komt. Ook al ben ik zelf een groot liefhebber van het afsteken van vuurwerk, toch denk ik dat de Australiërs het met oud & nieuw beter hebben geregeld. In het grootste deel van Australië gelden strenge regels: vuurwerk is alleen voorbehouden aan mensen die er verstand van hebben. Voor het kopen en afsteken van vuurwerk moet eerst een vergunning worden aangevraagd en die wordt alleen verstrekt als je een officiële training hebt gevolgd.

Wie zomaar wat rotjes afsteekt kan een boete krijgen die oploopt tot 650 euro. Handelaren kunnen een boete tot 17.500 euro tegemoet zien en een gevangenisstraf van maximaal 12 maanden.

De drempel die het vergunningenstelsel opwerpt zorgt er voor dat vuurwerk eigenlijk alleen door kenners wordt afgestoken. Uiteraard wordt de kwaliteit alleen maar beter door de inzet van professionals. Sydney bewijst jaar in jaar uit dat een goed vuurwerk het gemis van zelf afsteken ruimschoots compenseert.

Het vuurwerk levert geld op
De kosten voor het vuurwerk in Sydney zijn fors. Er wordt voor liefst 450 duizend euro de lucht ingeschoten en de totale kosten van het feestje bedragen bijna 4,5 miljoen euro. Daarvan wordt alles betaald: een week van tevoren worden de hekken neergezet, op de avond zelf zijn alle bussen en metro’s in touw en ook nog eens gratis, na afloop zijn alle schoonmaakploegen onmiddelijk in touw. De belastingbetaler draait voor die kosten op, maar dan krijg je ook wel wat.

Kan die viereneenhalf miljoen euro eigenlijk niet veel nuttiger worden besteed? Het lijkt inderdaad een enorm bedrag, maar de kosten worden verdeeld over 1,5 miljoen mensen. Omgerekend kost het vuurwerk, inclusief opbouwen, gratis openbaar vervoer en schoonmaak dus €3 per persoon.

De stad doet niet moeilijk over die kosten, want de opbrengsten zijn gigantisch. Er komen anderhalf miljoen mensen naar het vuurwerk kijken. Die maken er vaak een mooi dagje van, of ze blijven zelfs een paar dagen. De toeristen leveren voor de stad een omzet op van meer dan 100 miljoen euro. Hotels, restaurants, musea en winkels: ze profiteren allemaal mee. Burgemeester Clover Moore heeft dan ook geen twijfel over het succes van het vuurwerk. ,,Dit is het grootste gratis toegankelijke evenement van Australië en ons cadeau aan de bevolking. Bovendien staan we in de schijnwerpers van de hele wereld.”

Dat laatste is waar. Wereldwijd zien liefst 1 miljard mensen het vuurwerk in Sydney. De publicitaire waarde daarvan is niet de onderschatten.

Natuurlijk heb ik af en toe spijt dat ik zelf niets mag afsteken, maar iedere keer dat ik onder de Harbour Bridge sta terwijl om mij heen de lucht explodeert, weet ik het weer zeker: ik kijk liever naar het geweld van de profi’s dan naar mijn eigen vuurpijltjes.

Volg oud en nieuw op twitter via #NYESYD

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


20 reacties op “#NYESYD”

 1. freek zegt: 31-12-13 om 02:59

  Helemaal mee eens Robert. Ik heb een paar jaar in Sydney gewoond, en het nieuwjaarsvuurwerk daar is van een totaal andere klasse dan het al dan niet legale geknal en geknetter waarmee Nederland het nieuwe jaar pleegt in te luiden.

  En het feit dat de Australische ziekenhuizen en brandweerkorpsen geen overuren hoeven te draaien om de door een stel rotjochies met hersens ter grootte van een pinda aangerichte schade te herstellen is ook een voordeel.

 2. Hazza zegt: 31-12-13 om 03:31

  leuk Robert,
  is 2014 in Sydney ook te zien via http://nos.nl/nieuws/live/journaal24/ om 14.00 uur CET vandaag, of heeft de NOS nog steeds problemen met de tijdsverschillen met andere landen, zoals ze dat onlangs nog hadden met Zuid Afrika ?

 3. bogan zegt: 31-12-13 om 07:06

  heel interessant wat je zegt, freek
  ik las net op http://nos.nl/artikel/592166-65-jongeren-gearresteerd-in-veen.html :
  “Ze maakten het de brandweer onmogelijk om de brand te blussen en bekogelden de politie met flessen en zwaar vuurwerk”

 4. In een groot deel van Australië bestaat een vuurwerkverbod, maar niet in the Northern Territory.
  in NT moesten er 8 mensen , waaronder 3 kinderen jonger dan 12, naar een ziekenhuis op Cracker Night.
  de brandweer melde dat er minstens 400 branden waren waar 15 autos verbranden en gasflessen ontploften .

  dan nog even naar Nederland :
  op 28 december las ik daar over vuurwerkongelukken :
  De afgelopen dagen zijn acht mensen geopereerd door een plastisch chirurg nadat ze vuurwerk hadden afgestoken.

 5. 365Y zegt: 31-12-13 om 08:57

  Verbod is prima . Ook de gemeenten hoeven wat mij betreft geen vuurwerk voor mij af te steken, en een echt vuur is veel mooier .

 6. Elbie zegt: 31-12-13 om 09:19

  Voor een groot deel van Nederland zou het ook wel werken om een georganiseerd vuurwerk ipv eigen vuurwerk te hebben, echter in kleine dorpen en plattelandsgebieden waar, zeker in de nieuwjaars-nacht, geen openbaar vervoer is gaat dit niet werken, mensen pakken dan de auto richting het vuurwerk en gaan met drank op weer terug, ik denk dat dit tot meer letsel leidt dan een paar handen en ogen.

  Het heeft dus volgens mij geen zin om dit landelijk te regelen, laat gemeentes dit zelf bepalen zodat er meer gelet kan worden op de verschillen tussen de gemeentes. Amsterdam en Noord-Oost Groningen zijn niet met elkaar te vergelijken.

  In Australië is het wat makkelijker omdat het gedeelte dat in de grote steden woont veel groter is dan in Nederland. In Australië woont bijna iedereen in een grote stad en is het gedeelte er tussen vrijwel onbewoond. In Nederland is de bevolking verspreid over het hele land en is een groot vuurwerk regelen voor idereen dus een stuk lastiger.

 7. Herman zegt: 31-12-13 om 11:52

  Als iedereen zich aan de regels zou houden, zou het misschien nog leuk zijn om iedereen de mogelijkheid te geven vuurwerk af te steken. Maar “leuk” is het al lang niet meer. Een maand voor oudjaar begint de ellende al: veel geknal, veel geknutsel met letsel tot gevolg en veel dieren die in paniek raken. En op de avond zelf is het bijna gewoonte geworden om vuurwerk naar andere mensen te gooien. Wat mij betreft kan Nederland (en trouwens ook Zweden, waar ik woon) een voorbeeld nemen aan Sydney. Of nog eenvoudiger en goedkoper: laat de NOS het vuurwerk van Sydney vanaf middernacht in beeld brengen met goed geluid, waarbij iedereen vrij is om voor deze ene keer in het jaar de ramen open te zetten en de geluidsinstallatie op volle sterkte te zetten. Onder het motto: doof is altijd nog beter dan blind of zonder handen. ;)

 8. Louis van Rasten zegt: 31-12-13 om 14:15

  @freek, @Robert,

  Dat er zoveel overlast is wegens het afsteken van vuurwerk heeft niet zozeer met het vuurwerk zelf van doen maar met de strafmaat hier in Nederland. Deze is namelijk uitzonderlijk laag te noemen. Ook vandaag heeft een hoofdcommissaris weer felle kritiek geuit op de rechterlijk macht en het is algemeen bekend dat de rechters hier in Nederland uitzonderlijk laag straffen. Het is feitelijk dweilen met de kraan open.

  In de ons omringende landen -waar nog zwaarder vuurwerk- verkocht mag worden is de overlast beduidend minder. Dit komt doordat overtredingen zwaarder worden bestraft.

  Allemaal leuk en geweldig dat verhaal over het gezamenlijk en georganiseerd vuurwerk afsteken maar wie gaat dit betalen? Gemeenten hebben al helemaal geen zin in dergelijke projecten, zeker in tijden waarin zij meer verantwoordelijkheden door dit verachtelijke rampenkabinet toegeschoven krijgen.

 9. bogan zegt: 31-12-13 om 21:01

  Nieuws van NOS :
  In Medemblik is vandaag een man van 51 jaar omgekomen door vuurwerk.

  Op 1 januari 2011 vielen twee doden door vuurwerk, een jongen van 13 en een 17-jarige jongen.

  In 2010 viel een dode door vuurwerk.

  Tijdens de vorige jaarwisseling zijn naar schatting 810 mensen behandeld in het ziekenhuis voor een door vuurwerk veroorzaakte verwonding.

  Happy New Year !

 10. bogan zegt: 31-12-13 om 21:20

  Nieuws van NOS :
  In Medemblik is een man van 51 jaar omgekomen door vuurwerk.
  Op 1 januari 2011 vielen twee doden door vuurwerk, een jongen van 13 en een 17-jarige jongen.
  In 2010 viel een dode door vuurwerk.

  Tijdens de vorige jaarwisseling zijn naar schatting 810 mensen behandeld in het ziekenhuis voor een door vuurwerk veroorzaakte verwonding.

  In Rotterdam zijn 3 jongens naar het ziekenhuis gebracht, nadat ze volgens getuigen een spuitbus hadden willen opblazen. Een jongen raakte zijn hand kwijt, de twee anderen raakten gewond aan hun hoofd.

  Kinderen die met vuurwerk speelden hebben vanmiddag een grote brand veroorzaakt in een woning. Het huis is onbewoonbaar verklaard. Ook een woning ernaast raakte beschadigd.

  Vannacht raakte een gevel van een winkel in Almere zwaar beschadigd bij een brand die werd veroorzaakt door vuurwerk. Een deel van de winkel is ingestort. Bewoners van naastgelegen panden moesten worden geëvacueerd.

  Happy New Year from Boganville !

 11. Henk zegt: 02-01-14 om 05:15

  Kennelijk is er sprake van een grote behoefte aan (knal)vuurwerk onder de mensen, alsmede een grote behoefte aan een gevoel van veiligheid.
  Hoe deze twee te combineren?
  Een simpele en goedkope oplossing zou kunnen zijn: neem een ouderwetse papieren zak, blaas deze met de mond op en laat hem met een snelle klapbeweging tussen beide handen ploffen.
  Is men niet tevreden met de resulterende plof, dan kan men nog gelijktijdig “knal” erbij roepen.
  Ten einde in het laatste geval een hoge mate aan synchroniteit te waarborgen, verdient het aanbeveling om reeds enkele maanden voor de festiviteiten dagelijks gedurende een uur of wat te oefenen, alleen of in clubverband. Dit is overigens een milieuvriendelijke oplossing aangezien de kapotte papieren zakken eenvoudig gerecycled kunnen worden, zodat bijvoorbeeld later de nodige bipsen ermee gereinigd kunnen worden.

  Wil men de hierboven beschreven procedure niet omarmen, dan ben ik alsnog een groot voorstander van de “Sydney-methode”.
  Ik heb daar als emigrant / immigrant enige jaren van mijn leven op merendeels aangename wijze doorgebracht en heb dus met eigen ogen kunnen vaststellen, dat het toen een overweldigend succes was en dat is het blijkbaar nu nog steeds.
  En waarom zouden we als verstandige Nederlanders niet gewoon deze traditie van de Australiërs kunnen overnemen?

 12. Louis van Rasten zegt: 02-01-14 om 12:01

  @Henk,

  een erg humorvolle oplossing geef je aan dat met die knalzak echter bovenstaand artikel is niet iets om humorvol mee om te gaan. Er vallen jaarlijks vele slachtoffers bij het afsteken van vuurwerk. Hiervoor zullen adequate oplossingen voor gevonden moeten worden.

  De door u aangegeven maatregelen bieden helaas niet veel soelaas:

  Ten eerste de door u genoemde Australische methode werkt niet: Australië heeft niet te kampen met een begrotingstekort van 3% die wel aan ons -Nederland- door de eurocraten in Brussel is opgelegd. De kosten van een dergelijk grote vuurwerkshow zijn exorbitant hoog en er is niemand die hiervoor financieel wil gaan opdraaien m.a.w. gemeenten die steeds meer door ons rampenkabinet worden gedwongen zelf verantwoordelijkheid te moeten nemen doch hiervoor niet de financiële middelen krijgen, kunnen een dergelijke show gewoonweg niet bekostigen.

  Ten tweede is er een vuurwerktraditie in Nederland om jaarlijks op oudejaarsdag vuurwerk af te steken. Tradities kun je niet zomaar laten verdwijnen.

  De beste oplossing is nog een strengere handhaving alsmede een strengere wetgeving rondom het afsteken van vuurwerk.Verder zal er meer moeten worden gedaan aan voorlichting en jongeren wijzen op de gevaren van het afsteken van vuurwerk.

 13. je hebt de burgemeester van den Haag gemotiveerd, Robert ;
  Jozias van Aartsen wil dat er de volgende jaarwisseling een grote vuurwerkshow komt bij de Hofvijver

 14. Henk zegt: 03-01-14 om 04:37

  @ Louis

  Strenger dit en strenger dat, nou dat gaat gewoon niet werken.
  Zo zitten de Nederlanders nou eenmaal in elkaar.
  Men laat zich niet ringeloren door opgeheven vingertjes.
  Kijk maar naar b.v. het verkeersgedrag.
  Zelfs de meest afschrikwekkende boetes helpen niet tegen misdragingen in het verkeer.
  Gewoon rigoreus privé-vuurwerk afschaffen.
  En laat het bedrijfsleven de georganiseerde vuurwerkshows bekostigen, waarbij reclame-uitingen zijn toegestaan.
  Dat gebeurt eigenlijk al jaren bij allerlei plaatselijke festiviteiten door het gehele land, zoals bijvoorbeeld in Nijmegen tijdens de jaarlijkse zomerfeesten. Grote mensenmassa’s komen erop af, dus worden deze shows alom gewaardeerd.
  En niet alleen in Nederland. In Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk evenzeer. Het hanteren van zwaar vuurwerk is iets, dat je aan professionals moet overlaten. Dat blijkt wel uit de talloze ernstige ongelukken hiermee.
  Maar van mij mag je je naar hartelust uitleven met het geven van voorlichting en het wijzen op de gevaren.
  Maar wees er op voorbereid, dat het niets zal uithalen en dat je achter je rug zult worden uitgelachen. Nee, niet door mij, maar door diegenen, die nu ook al alle waarschuwingen en regelgevingen in de wind slaan.

 15. Louis van Rasten zegt: 03-01-14 om 14:42

  @Henk,

  Het is alom bekend -ook in het buitenland- dat Nederlandse rechters superlicht straffen. Daders worden zo weer vrijgelaten omdat meneer de rechter dit zo heeft besloten. In het buitenland heb je dit niet. Het is voor de politie daarom ook zo frustrerend om overtreders op te pakken omdat meneer de rechter er gewoon weer voor zorgt dat de overtreders, maar ook zware criminelen weer in vrijheid worden gesteld dan wel bijzonder licht worden bestraft.

  Als je het particulier vuurwerkgebruik gaat verbieden zal er via via toch wel vuurwerk verkocht gaan worden. Wij zien dit bijvoorbeeld aan het gebruik van zwaarder vuurwerk (in NL verboden) maar men komt er op de één of andere manier toch aan.

  Aan het geven van georganiseerde vuurwerkshows zal geen enkele bedrijf zich wagen: tegen de exorbitant hoge kosten, veiligheidsrisico’s maar bovenal om toestemming van gemeenten te kunnen krijgen lopen deze bedrijven dan op.

 16. Logan zegt: 04-01-14 om 00:04

  ” In het buitenland heb je dit niet.”

  dat ben ik niet helemaal met je eens, Louis
  ik woon in wat de NOS beschrijft als ”het buitenland” (in Australia) en ook hier wordt wel eens geklaagd over te lage straffen.

 17. Henk zegt: 04-01-14 om 04:59

  @ Louis

  Uit de onderste alinea van je reactie zou je kunnen opmaken, dat je bronnen van een twijfelachtige kwaliteit zijn en/of dat je zomaar wat roept.
  Bezoek eens daadwerkelijk een grote vuurwerkshow zoals in Nijmegen tijdens de Zomerfeesten/Vierdaagseweek.
  Je moet welhaast blind en doof zijn om de reclame-uitingen met betrekking tot de financiering van het vuurwerk (en van de rest van de zomerfeesten) mis te lopen.
  De namen van de sponsors worden af en toe via de PA genoemd.
  En als het bovenstaande nog niet overtuigend genoeg is, probeer dan op internet informatie te vinden.

 18. Hazza zegt: 09-01-14 om 23:08

  ik geloof echt dat Nederland de verkeerde prioriteiten heeft re het vuurwerk, dit vond ik op nos.nl :

  **Jongeren in Almere krijgen ruim 15.000 euro voor een nieuwe skatebaan. Als beloning. Ze hebben minder gesloopt tijdens oud en nieuw dan vorig jaar.
  De gemeente bedacht samen met leden van Jongeren Veilig Stadshart Almere hoe ze de jaarwisseling zonder al te veel vernielingen konden vieren. Ze deden dat door letterlijk een prijskaartje te hangen aan bushokjes en afvalbakken, die de Almeerse jeugd doorgaans goed wist op te blazen.
  Deze keer was dat 71.815 euro**

  “slechts” 71.815 euro schade door vandalisme en dat wordt beloond met een skatebaan van 15.000 euro
  hmmmmmm…………

 19. Louis van Rasten zegt: 11-01-14 om 13:16

  @Hazza,

  Het is ook niet meer dan typisch Nederlands: dat belonen voor minder vandalistisch gedrag want wij worden door het buitenland met vreemde ogen aangekeken. Nederland is dan ook een vreemde eend in de bijt.

 20. UPDATE zegt: 03-01-15 om 00:23

  Er moet een verbod op consumentenvuurwerk komen.

  Dat zei oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam.
  Hij deed die oproep vrijdag in Nieuwsuur namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Daarbij zijn alle oogartsen aangesloten.

  „We betalen met ons kleine landje ieder jaar een veel te hoge prijs in de vorm van afgerukte handen en blinde ogen. Dan kan niet de bedoeling zijn van een feestje’”, zei De Faber.

  Hij deed een oproep aan politiek Den Haag om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Correspondent Robert Portier plaatst hier weblogs over wat hij zoal meemaakt rondom zijn werkzaamheden als correspondent in Australië. Zijn standplaats is Sydney.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.