De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

De Australische oorlog

Is Australië in staat van oorlog? Wie afgelopen week de televisie aanzette verslikte zich even in zijn ontbijtje, want de minister-president sprak er toch echt over.

De oorlog waar Abbott het over had is de strijd die Australië voert om het aantal bootvluchtelingen terug te brengen. Hun aantal is bescheiden, maar het is een giftig onderwerp in de Australische politiek. Politici zijn al jaren verwikkeld in een strijd wie er het slechtst is voor bootvluchtelingen. De nieuwe regering sleept boten met vluchtelingen terug naar Indonesië. Vlak voor de kust worden de scheepjes aan hun lot overgelaten.

Werkt terugslepen wel?
Volgens de minister van Immigratie werpt die tactiek vruchten af. Tijdens een bijeenkomst meldde hij dat de afgelopen maand geen enkele boot Australië is binnengekomen. Na alle verkiezingsrethoriek is dat een belangrijk resultaat voor de regering. De afgelopen jaren beloofden de conservatieven keer op keer dat zij een einde zouden maken aan de komst van bootvluchtelingen. Is het de Australische regering in een paar maanden tijd werkelijk gelukt om de boten te stoppen? De bewering dat er afgelopen maand niet één vluchteling het land is binnengekomen valt niet te verifiëren. Het is dan ook helemaal niet zeker dat het beleid succesvol is.

Informatiestop
Tot nu toe weigert de overheid om vragen over bootvluchtelingen te beantwoorden. Tijdens de wekelijkse persconferenties krijgen journalisten steevast te horen dat de minister van Immigratie niet van plan is om informatie te verstrekken over zaken rondom bootvluchtelingen. Die wekelijkse bijeenkomsten werden deze maand afgeschaft en vervangen door een persverklaring. Alleen als de minister vindt dat hij iets te melden heeft is hij van plan de media nog te woord te staan.

Niet alleen journalisten klagen over het gebrek aan transparantie. Parlementariërs krijgen botweg te horen dat hun Kamervragen niet zullen worden beantwoord. Australische politici klaagden al dat ze in de Indonesische krant Jakarta Post moeten lezen wat de Australische overheid precies uitvoert.

Vijand niet wijzer maken
Ook de minister-president mijdt vragen. In een ochtendprogramma verdedigde hij zich. In tijden van oorlog geeft het geen pas om informatie te geven waar de vijand wijzer van wordt, aldus de minister-president. Het zegt iets over de manier van denken dat de minister-president praat over oorlog.

Journalisten niet welkom
Zelf onderzoek doen en ter plekke kijken hoe de zaken er voor staan is niet mogelijk. Om een idee te geven hoe de overheid probeert om controles te vermijden: Nauru, een van de eilanden waar asielzoekers worden opgevangen, verhoogde de prijs voor een journalistenvisum deze maand van tweehonderd dollar naar achtduizend dollar. Dat geld ben je sowieso kwijt, ook als het visum niet wordt toegekend. De enige (foto)journalist op het eiland werd gemuilkorfd met een nieuwe wet die hem verbiedt foto’s te maken bij het vliegveld. Dat is een van de weinige plekken waar nieuwswaardige foto’s te maken zijn en waar je kunt controleren hoeveel asielzoekers er arriveren.

De BBC is de enige media-organisatie die het in 2012 heropende kamp tot nu toe bezocht. Hoewel Nauru een zelfstandig land is, twijfel ik er niet aan dat de BBC de Australische standaardverklaring moest tekenen. Daarin staat dat ze geen asielzoekers mogen spreken tijdens hun bezoek.

Politieke spin
Al met al is het dus helemaal niet zeker dat het beleid succesvol is: we weten het simpelweg niet. Wat wel zeker is, is dat het politieke lot van de conservatieve partij afhangt van het inlossen van hun verkiezingsbelofte Stop the boats. Dat de verantwoordelijke minister roept hoe succesvol zijn beleid is, lijkt me dan ook geen verrassing.

Wat vluchtelingen vertellen
Hoewel de overheid probeert om controle zoveel mogelijk te ontlopen, komen er toch berichten naar buiten. Eenmaal terug in Indonesië vertellen bootvluchtelingen hoe hun boten werden teruggesleept en ze zonder diesel aan hun lot werden overgelaten, dat de vluchtelingen werden mishandeld, dat de marine bij de acties heeft geschoten en dat de Australische overheid eigen reddingsschepen heeft aangeschaft om asielzoekers ‘veilig’ voor de kust van Indonesië te kunnen droppen.

Hoeveel van al die verhalen waar is, is natuurlijk ook niet duidelijk. Voorlopig vertellen de asielzoekers los van elkaar min of meer dezelfde verhalen. Het beeld dat daaruit oprijst is niet gunstig voor Australië: het land houdt zich niet aan het VN-vluchtelingenverdrag dat het zelf heeft ondertekend en vaart ‘onbedoeld’ de Indonesische wateren binnen om bootvluchtelingen te droppen. Zelfs als de minister van Immigratie gelijk heeft dat het nieuwe beleid zorgt voor minder boten, moet Australië zich afvragen tegen welke prijs dat doel wordt bereikt.

Strijd om te overleven
Dat Australië zich in een oorlog bevindt is absoluut niet waar. De enige oorlog waar de regering mee te maken heeft is de strijd om zelf te overleven. Door te hameren op een slogan is het stoppen van bootvluchtelingen een doel op zichzelf geworden. De regering kan na drie jaar slogans niet wegkomen met minder dan een duidelijk succes. Wat is ook al weer het gezegde? In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. Zo lang de woorden van de regering niet kunnen worden gecontroleerd zijn ze niet meer dan dat, loze woorden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


24 reacties op “De Australische oorlog”

 1. Hazza zegt: 17-01-14 om 04:56

  “Australische politici klaagden dat ze in de Indonesische krant Jakarta Post moeten lezen wat de Australische overheid precies uitvoert.”

  dan zouden wij als consumenten van nos.nl eigenlijk bevoorrecht moeten zijn, en de Jakarta Post niet hoeven te lezen, tenslotte heeft de NOS, net als in Sydney, ook een correspondent in Jakarta.

  helaas maakt de NOS daar niet op een efficiënte wijze gebruik van en moeten ook wij hier in Australië van de Sydney correspondent lezen wat de Jakarta Post schrijft.

  Jammer…………

 2. Gerry Mander zegt: 17-01-14 om 06:17

  eerder deze week hoorden we tijdens een lange media conferentie van minister Scott Morrison en generaal Angus Campbell dat er tijdens de tropische regentijd minder asiel zoekers per boot arriveren in Australie.

  Generaal Campbell zei dat hij niet kon zeggen dat Operation Sovereign Borders geslaagd was tot aan het eind van Maart als de monsoon season voorbij is, want daarna is het ieder jaar weer “business-as-usual level for people smugglers”.

  volgens UNHCR was het aantal geregistreerde vluchtelingen die in Indonesie aan kwamen gedaald van 1608 in September tot 296 in December.

 3. bas zegt: 17-01-14 om 10:20

  Was ik Australisch journalist, dan zou ik in dit geval bij elke politicus op dit onderwerp terugkomen.

  En ook geen andere informatie willen weten, totdat ik antwoorden had. Natuurlijk, een drammerige journalist is makkelijk te negeren, maar zouden ze het allemaal doen?

  De politiek heeft de pers broodnodig. Want politici komen niet in TV programma’[s om de pers te plezieren, nee, om hun boodschap uit te dragen.

  En wordt dat afgesneden, dan doet dat pijn.

  Zo simpel werkt dat.

 4. Harrie Burns zegt: 17-01-14 om 10:44

  Dit is toch wel een heel ander geluid, dan dat, wat we via het NOS Journaal te horen krijgen…
  Het Journaal begint toch wel een zeer eenzijdig gekleurd programma te worden. (Ik vergelijk het dagelijks met de kwalitatief en journalistiek hoogstaande Duitse nieuwsuitzendingen op ARD en ZDF)

 5. Gerry Mander zegt: 17-01-14 om 11:09

  dan ga je druk krijgen bas
  er zijn 809 politici in Oz, PLUS de politici in alle gemeentes

 6. mrabbit zegt: 17-01-14 om 22:01

  @bas
  je schreef dat de politiek de pers broodnodig heeft.
  waarschijnlijk bedoel je de Nederlandse pers en de Nederlandse politiek.

  in Australië zijn er genoeg politici die het helemaal niet erg vinden om geen contact met de media te hebben, want die media mensen durven vragen te stellen, met of zonder microfoons en/of cameras.
  die vragen zijn vaak lastige vragen, waar ze liever geen antwoord op geven.

  ook zijn die media mensen vaak kritisch over wat de politici doen en zeggen en zeggen wat ze willen doen.
  die zelfde lastige media mensen zien zichzelf vaak als een de facto oppositie maar die niet door het volk gekozen zijn.

  Australië heeft een districtenstelsel en parlementsleden worden gekozen voor 3 jaren.
  als het volk niet blij is met hun vertegenwoordiger stemmen ze bij de volgende verkiezing dus gewoon niet weer op iemand die ze niet willen hebben.
  zo zie je maar, ieder nadeel (het districtenstelsel) heeft zijn voordeel……..

 7. mrabbit zegt: 17-01-14 om 22:31

  @bas
  een voorbeeld over het wegstemmen van een politicus :
  John Howard was Minister-President van Maart 1996 tot 3 December 2007 en the Member for Bennelong.

  blijkbaar hadden de mensen van Bennelong genoeg en stemden op Maxine McKew van de Australian Labor Party.
  Maxine was een journalist van de ABC, Maxine was een ”oncer” en werd in 2010 verslagen door John Alexander van de Liberal Party.
  John is een voormalig professionele tennisspeler.

 8. Hans zegt: 18-01-14 om 12:41

  Wat deze conservatieve politici gemakshalve vergeten is het feit dat het Australische continent door de Britten in bezit is genomen en de oorspronkelijke bevolking daardoor veel te lijden heeft gehad en nog steeds als tweederangs burgers gezien worden.

 9. Bogan zegt: 19-01-14 om 01:19

  @Hans
  op 26 january is het Australia Day of “Anniversary Day”, “Invasion Day”, “Foundation Day” of “ANA Day”.
  misschien gaat Robert Portier daar over schrijven, hij heeft al eens eerder over ANZAC Day geschreven

 10. Marcel zegt: 21-01-14 om 19:34

  Goed beleid daar in Australie, daar laten ze zich ten minste niet door hordes goedkopere arbeiders/uitkeringszoekers overspoelen omdat politici daar zich niet hoeven in te likken bij Brussel zoals ze hier doen.

  Denk maar aan Frans Timmermans die al een tijd opzichtig loopt te lonken naar zo’n inkomstenbelastingvrijgesteld baantje bij EU/VN/whatever.

 11. Bogan zegt: 21-01-14 om 20:44

  LOL@Marcel
  dat doet Kevin Rudd al jaren, maar alleen bij de VN,
  daar wil hij Ban Ki-Moon opvolgen

 12. johan zwart zegt: 22-01-14 om 09:55

  dat er zo met mensen wordt omgegaan, de vluchtelingen uit indonesie betalen al veel geld om richting de aussie’s te komen en dan belanden ze kilometers voor de kust van indonesie zonder diesel en worden aan hun lot overgelaten, enerzijds is het een manier om de illegaliteit tegen te gan maar anderzijds is het erg mensonvriendelijk wat de australische regering doet, dus in mijn ogen een zaak voor de verenigde naties dat die gaat ingrijpen daar en sancties tegen dit soort acties gaat ondernemen, hoeveel van die illegalen zouden dit allemaal overleven? daar zijn geen cijfers over bekend, maar laten we eens dichterbij kijken, wat gebeurd er met al die illegale afrikanen die via lampedusa italie en de europese unie binnenkomen, daar hoor je verder behalve dat de italiaanse kustwacht weer een schip heeft onderschept niets over, wat gebeurd er met die mensen, zitten ze in kampen totdat ze uitgewezen worden of katen de italianen die via slinkse wijze verder europa in gaan zodat zij er maar vanaf zijn? geef ze nog gelijk ook als ik hun was…..maar dat er wereldwijd een probleem is die een hele grote omvang heeft is duidelijk, alleen wat kunnen wij als humanitair iets doen om dit tot een einde te maken? iemand moet toch eens ingrijpen dat dit soort dingen zoals terugsturen op een bootje zonder diesel, voedsel en dergelijke niet meer kan, de mensenrechtenorganisatie houdt zich in mijn ogen te afzijdig van dit soort praktijken en die houden wij met onze bijdrages via de vn en de europese unie wel in stand he?!!!!

 13. Hazza zegt: 22-01-14 om 23:42

  “wat gebeurd er met al die illegale afrikanen die via lampedusa italie en de europese unie binnenkomen, daar hoor je verder behalve dat de italiaanse kustwacht weer een schip heeft onderschept niets over”

  @Robert Portier in Sydney :
  jij schrijft vaak, uitgebreid en met passie over het lot van vluchtelingen die naar Australie proberen te komen.
  heb jij een antwoord voor johan zwart ?

  @NOS in Hilversum:
  is dit iets dat uit Hilversum of van je correspondent in Rome moet komen ?
  vertel eens……….
  of doe je geen ”verzoekjes” van NOS consumenten ?

 14. @johan zwart :
  het lijkt er op dat de NOS toch wel op verzoeken van lezers/luisteraars/kijkers reageert.
  je schreef “wat gebeurd er met al die illegale afrikanen die via lampedusa italie en de europese unie binnenkomen”

  ”Na overleg met de redactie in Hilversum besluiten we het verhaal niet uit te zenden” schreef Rob Zoutberg, maar vrij snel na jouw reactie hier kwam de NOS met een verhaal over de emigranten van Lampedusa.
  een van hen woonde een tijdje illegaal in Drachten en moest terug naar Italie maar weigerde dat.
  toch is hij daar nu weer
  zo te zien gaat het redelijk me ze, maar ze willen meer : een huis, een baan en zakgeld.
  de pizzas die ze bestelden mochten niet gefilmd worden, want dan kon je zien hoe goed het ze ging.

  wat ik niet begrijp van de NOS is waarom ze besloten om het verhaal niet uit te zenden in het 8 Uur Journaal van afgelopen zaterdag.
  het verhaal van Zoutberg, met video, is nu toch nog te zien op http://weblogs.nos.nl/rome/2014/01/22/getto-in-rome/

 15. mrabbit zegt: 23-01-14 om 22:15

  even een vergelijking met Europa in de strijd tegen ongwenste immigranten :
  “De watergrenzen van de EU zijn zo lek als een mandje” zegt de Nederlandse staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie .
  de watergrenzen van Australië nu blijkbaar niet meer volgens de Minister for Immigration and Border Protection Scott Morrison van Australië.

  „Het is wenselijk om die boten terug te brengen naar de plaats waar ze vandaan komen. Dat is de bedoeling. Maar feitelijk is dat bijna nooit gebeurd” zegt Teevens
  Morrison zegt dat ook, zonder die “Maar feitelijk is dat bijna nooit gebeurd” van Teevens.
  Abbott & Morrison doen het gewoon.

  Teevens ziet dat vooral Libië en Turkije moeilijk doen over de terugname van boten, Morrison ziet dat met Indonesië.
  De landen zeggen meestal dat niet bewezen kan worden dat de boot met vreemdelingen bij hen vandaan komt en dan moet de EU de vluchtelingen opnemen.
  Australië weet en kan bewijzen dat de meeste vreemdelingen uit Indonesië komen.

  een PVV-er vindt dat de gezamenlijke grenspolitie zo verworden is tot ’een ontvangstcomité’. „Dit is geen grenspolitie meer.”
  in Oz is dat dus anders………….
  heeft Europa een baan voor Morrison ?

 16. Guus Komnaarhuus zegt: 24-01-14 om 03:31

  Wie heeft deze lawine dan losgetrapt? De vijand?

 17. Bogan from Logan zegt: 03-02-14 om 02:41

  “Niet alleen journalisten klagen over het gebrek aan transparantie.”
  dat ben ik helemaal met eens Robert Portier, ook de consumenten van de NOS willen dat.

  je collega in Rome, Rop Zoutberg, had een verhaal waar hij waarschijnlijk trots op was over 400 immigranten uit Eritrea op zijn Weblog Rome.
  daar vertelde hij ook dat de NOS had besloten zijn werk NIET uit te zenden en verschillende van zijn lezers wilden graag weten WAAROM

  de omroepen willen investeren in binding en interactie met het publiek.
  ze zeggen dat ze willen dat mensen eenvoudiger hun oordeel kunnen uitspreken over programma’s.
  Dit akkoord is ook ondertekend door de NOS.

  ondanks deze mooie woorden , die uiteindelijk niets waard zijn, weigeren Zoutberg en de NOS nu om vragen van de consumenten over over deze bootvluchtelingen te beantwoorden.

  you can’t have it both ways NOS and you must practice what you preach

 18. Bogan zegt: 03-02-14 om 05:52

  De Australische oorlog Update
  NOS :
  Werkt terugslepen wel?
  Volgens de minister van Immigratie werpt die tactiek vruchten af.

  The Age :
  Convicted people smuggler Dawood Amiri says the Abbott government’s policy of turning back the boats will work as a deterrent for both people smugglers and those seeking passage by boat to Australia.

  Asked if he believed the Abbott government’s controversial policy of “turning back the boats” would work, Amiri replied: “Of course it will work, it is working.”
  “It will stop the boats from Indonesia to Australia”, he said.

  meer op http://www.theage.com.au/federal-politics/political-news/turnback-policy-will-stop-the-boats-says-people-smuggler-20140203-31wjk.html

 19. mrabbit zegt: 05-02-14 om 04:02

  “Werkt terugslepen wel?
  Volgens de minister van Immigratie werpt die tactiek vruchten af.”,
  maar dat weten we pas met meer zekerheid aan het eind van het Tropical Cyclone season.

  toch schijnt het beter te werken dan in de EU :
  “in totaal bereikten vorig jaar 42.925 bootvluchtelingen de Italiaanse kust. Dat is 325 procent meer dan in 2012, zegt de Italiaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Bubbico. Volgens hem zijn de mensen die tijdens de overtocht zijn omgekomen, niet meegerekend. ” las ik vandaag op nos.nl

 20. Brisbanian zegt: 15-05-14 om 01:09

  De laatste weken is het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt toegenomen van 1000 per maand tot 1000 per week. Staatssecretaris Teeven in het programma Eén op één :

  “Het gaat hoogst waarschijnlijk om georganiseerde mensensmokkel. Dat kun je zien aan de kleding die mensen aan hebben en het feit dat hun reisverhalen op elkaar zijn afgestemd. Ook hebben ze allemaal hetzelfde geldbedrag bij zich”

  De asielzoekers, vooral Syriërs en Eritreërs, komen met de trein uit het zuiden van Europa lees ik vandaag op nos.nl

  zou een Operation Sovereign Borders iets voor Mark Rutte zijn ?

  ik ben vast niet de enige die Tony Abbott en Scott Morrision wel even wil uitlenen aan Nederland om een Operation Stop the Trains te organiseren.

 21. UPDATE zegt: 06-08-14 om 23:52

  Eenmaal terug in Indonesië vertellen bootvluchtelingen …..dat de vluchtelingen werden mishandeld…..
  en :
  Hoeveel van al die verhalen waar is, is natuurlijk ook niet duidelijk, schrijft Robert Portier terecht.

  jammer dat aanvullend nieuws te vaak zo langzaam is.
  The Guardian schreef vandaag : The ABC’s managing director, Mark Scott, acknowledged in February that the wording of a report on 22 January detailing the allegations should have been “more precise”.

 22. Yrrah zegt: 08-10-14 om 00:07

  en in Duitsland…… :
  De Duitse politie heeft de jacht geopend op smokkelaars van vluchtelingen. Er komen grote aantallen vluchtelingen naar Duitsland. En daar verdienen smokkelaars kapitalen mee.
  “Het zijn misdadigers die misbruik maken van mensen in nood”, zegt Rainer Scharf van de grenspolitie. Correspondent Wouter Meijer ging met hem mee op patrouille.
  http://nos.nl/artikel/706953-klopjacht-op-mensensmokkelaars.html

 23. UPDATE zegt: 26-10-14 om 06:42

  @ Robert Portier re je :
  Werkt terugslepen wel?
  Het is dan ook helemaal niet zeker dat het beleid succesvol is.

  volgens Fairfax Media vandaag :
  The opposition’s immigration spokesman Richard Marles conceded that the turnbacks policy Labor opposed in Government had “had an impact” in reducing the flow of boats from Indonesia to practically nil.
  Only one asylum seeker boat has successfully made to Australian waters in 2014, compared to 401 boat voyages made in 2013, which mostly occured under the former Labor government.

 24. mrabbit zegt: 28-10-14 om 22:22

  de BBC over ”de Europese oorlog” :

  The UK would not support future search and rescue operations to prevent migrants drowning in the Mediterranean Sea, the Foreign Office has said.

  Foreign Office minister Baroness Anelay has said such operations can encourage more people to attempt to make the dangerous sea crossing to enter Europe.

  EU border control officials are meeting in Brussels to discuss how best to deal with a surge in migrants trying to reach Europe.

  Ministers across Europe have expressed concerns that search and rescue operations in the Mediterranean have acted as a pull factor for illegal migration, encouraging people to make dangerous crossings in the expectation of rescue.

  This has led to more deaths as traffickers have exploited the situation using boats that are unfit to make the crossing

  About 150,000 migrants – mostly from northern Africa and the Middle East – have been rescued by Italian ships over the past 12 months. This year alone, some 3,000 migrants have drowned

  Michael Diedring, secretary general of the European Council on Refugees said he was “disgusted” by the UK and European Union’s position, describing it as “morally reprehensible”.

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Correspondent Robert Portier plaatst hier weblogs over wat hij zoal meemaakt rondom zijn werkzaamheden als correspondent in Australië. Zijn standplaats is Sydney.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.