De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Voor de wet zijn Aborigines niet gelijk.

In de Australische Grondwet zijn Aborigines nog altijd niet gelijk aan de andere inwoners. De politiek wil dat veranderen, maar het is een stroperig proces.

Vandaag is het Australia Day. Tijdens de nationale feestdag viert Australië haar pluriformiteit en het is de dag bij uitstek waarop nieuwe staatsburgers hun eed afleggen, zoals een honderdjarige mevrouw uit Irak vandaag deed. Met al die nieuwe inwoners die elk hun eigen invloeden meebrengen, is het ook de dag waarop Australië zich afvraagt in welke richting de nationale identiteit zich beweegt.

Invasion Day
Dat multiculturele feest is niet de oorspronkelijke gedachte achter Australia Day. Op 26 januari 1788 kwam de Eerste vloot aan en hees in Sydney de Engelse vlag om het continent officieel onder Engels gezag te plaatsen. Onder Aborigines wordt deze dag dan ook vaak niet gezien als feestdag, maar juist als de start van de overheersing. Sommigen spreken van Invasion Day, anderen hebben het over Survival Day en vieren dat de Aboriginal cultuur kans heeft gezien ondanks alles te overleven.

Elk jaar zijn er protesten. Zo werd Captain Cook’s Cottage dit jaar opnieuw besmeurd met graffiti. Het huisje was ooit van de ouders van Captain Cook en werd in 1934 steen voor steen afgebroken en vanuit Engeland overgevaren naar Melbourne.

Geen stemrecht voor Aborigines
In de Grondwet worden Aborigines nog altijd niet erkend als volwaardige inwoners van Australië. Het document werd in 1901 opgesteld en Aborigines werden in die tijd als minderwaardig beschouwd. Daarom werd in het document geen melding gemaakt van een vroegere Australische geschiedenis. Aborigines kwamen alleen ter sprake om ze uit te sluiten, bijvoorbeeld van stemrecht.

art 25. …. if by the law of any State all persons of any race are disqualified from voting at elections for the more numerous House of the Parliament of the State, then, in reckoning the number of the people of the State or of the Commonwealth, persons of the race resident in that State shall not be counted.

Zelden succes
Hoewel in 1967 besloten werd dat Aborigines wel degelijk meetelden als burgers en ook het recht hadden om te stemmen, is het wetsartikel nog altijd van kracht. Om de Grondwet te veranderen is een referendum nodig en die hebben zelden succes in Australië. Van de 44 referenda haalden tot nu toe niet meer dan acht de streep, de laatste in 1977.

Een verklaring daarvoor is dat er een dubbele meerderheid nodig is om de wetswijziging aan te nemen: niet alleen op nationaal niveau moet een meerderheid zich uitspreken voor de wijziging, ook moet in minstens vier van de zes staten een meerderheid zich achter het voorstel scharen.

Stroperig
Politici zijn eensgezind in hun wens om de Grondwet aan te passen, maar zijn ook al jaren bezig om uit te dokteren hoe ze een referendum kunnen organiseren waarvan het succes op de voorhand vast staat. In 2010 werd een deskundigenpanel ingesteld om met alle betrokken partijen te overleggen. Twee jaar later kwamen ze met een voorstel, om discriminerende wetsartikelen te verwijderen en een aantal toe te voegen om Aborigines erkenning te geven. De aanbevelingen werden afgelopen jaar unaniem werd aangenomen door het parlement. Sinds die tijd werken twee Kamerleden aan de exacte formulering van de nieuwe wetten. Minister-president Abbott beloofde bij zijn aantreden dat ze binnen een jaar met een voorstel zullen komen.

Staten lopen voorop
Verschillende staten hebben in hun wetten al teksten opgenomen die Aborigines erkennen als eerste inwoners van het land. Zo staat in het voorwoord van de wet in Queensland dat

De mensen van Queensland, (…) Aboriginals en Torres Strait Islanders erkennen als de eerste Australiërs, wiens land, wind en water we tegenwoordig allemaal delen. We waarderen hun unieke waarden en hun eeuwenoude, maar nog altijd levende cultuur, die het leven van onze gemeenschap verdiept en verrijkt.

De hoop is dat een dergelijke verklaring ook wordt opgenomen in het voorwoord van de nationale wet, plus natuurlijk de aanbevelingen van de deskundigen. Hoe belangrijk die erkenning is voor Aborigines blijkt misschien wel uit het feit dat Australiër van het jaar, de Aboriginal sportman Adam Goodes, er aan refereerde na zijn verkiezing. ,,Het gaat ons er niet om dat we ons land terug willen, of dat we gecompenseerd willen worden, maar we willen vooral erkend worden als eerste inwoners van Australië.”

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Voor de wet zijn Aborigines niet gelijk.”

 1. Baron van Hier tot Ginder zegt: 26-01-14 om 15:07

  Lang leve de beschaving!

 2. Bogan zegt: 27-01-14 om 07:18

  “Minister-president Abbott beloofde bij zijn aantreden dat ze binnen een jaar met een voorstel zullen komen” schrijft Robert Portier

  Fairfax media schreef vandaag :
  “Prime Minister Tony Abbott has promised to finalise by September a draft for amending the constitution to recognise Aboriginal people as the first Australians. However, he warned against rushing the changes, saying national debate was needed after the amendment was drafted to ensure it was a unifying moment in Australia’s history”

 3. Bram zegt: 27-01-14 om 08:17

  Politiek begint waar het gezond verstand ophoudt…
  Een schande dat deze wet al niet 50 jaar geleden is aangepast.

 4. Hogan zegt: 28-01-14 om 08:46

  zou Nederland over een aantal jaren ook een Invasion Day krijgen, anders dan die van de Duitsers in 1940 ?

  eerst hadden we de Turken en de Marokkanen, toen de Polen en ik las net in de Telegraaf dat Nederland een nieuw multicultureel drama te wachten staat met de migratie van Roemenen en Bulgaren .

 5. Hogan,
  dat is over 50 jaar (2064) waarschijnlijk pas bekend. Helaas is er een grote waarschijnlijkheid dat dit zo zal kunnen zijn. Ook Nederlanders hebben weinig inspraak in het huidige beleid van doorgaan…..wij zullen doorgaan….tot wij ….ai shaffy was geen helderziende volgens mij.

 6. Bert zegt: 28-01-14 om 19:50

  @ Hogan: de vergelijking tussen Marokkanen en Turken en Polen gaat volslagen mank.

  Punt 1 zijn Oost-Europeanen veel nauwer cultureel aan ons verwant. Hun taal lijkt meer op de onze bijvoorbeeld, terwijl Turks en Berber 0.0 verwantschap met Indo-Europese talen heeft.

  Punt 2 zijn hun kinderen beter opgevoed. Polen geven hun kinderen mee dat school belangrijk is en het is daar ook heel normaal om gestudeerd te hebben, anders dan bij de massaal analfabete of zeer laaggeschoolde ouders van Turken en Marokkanen.

  Ik ken persoonlijk een behoorlijk aantal Polen, veelal eerste generatie en begin jaren ’90 al hierheen gekomen. Ondanks dat ze allemaal minstens 8 jaar waren bij hun verhuizing naar NL spreken ze zonder uitzondering accentloos NL. Zelfs degenen die op 13-14-jarige leeftijd de overstap maakten, hebben geen hoorbaar accent, al zul je ze af en toe op grammaticaal aparte zinsconstructies (gevoelsmatig even raar als sommige Vlaamse manieren om dingen te zeggen, maar veelal wel correct) betrappen.

  Vergelijk je dat met de vieze accentjes sprekende, blonde meisjes verbaal lastigvallende, omaatjes berovende, en brommers jattende Rifberbertjes die hele wijken terroriseren dan ben je niet echt reëel bezig.

  Hetzelfde geldt overigens voor ‘gewone’ Bulgaren en Roemenen. Alleen Roma (die een compleet andere etniciteit hebben, en altijd als nomaden geleefd hebben) hebben serieuze problemen. Anders dan Marokkaanse probleembewoners zul je ook hen echter niet massaal gewelddadige misdrijven zien plegen, die beperken zich tot bedelarij en winkeldiefstal. Als de straatterroristjes in Ede, Gouda en Amsterdam zich daartoe zouden beperken zouden hun buurtgenoten een zucht van verlichting slaken.

 7. Sébastien zegt: 29-01-14 om 14:09

  De situatie in Australië en is totaal onvergelijkbaar met die in Nederland.

  Tenzij mensen echt verwachten dat kolonisten uit Eng-Buitenlandië zich verzamelen in Den Haag, een vlag planten op het Binnenhof en een nieuwe staat stichten ter vervanging van Nederland, waarbij de hele wereld besluit te vergeten dat Nederland al lang een staat is.

  Naar mijn mening dient hier trouwens het blog van Robert Portier te worden besproken, en dat gaat over Australië. Nederland komt daar niet eens in ter sprake. Niet heel vreemd, want de heer Portier is buitenland-correspondent.

 8. Nederlander zegt: 31-01-14 om 02:26

  Shaffy was een genaturaliseerd Nederlander… een Nederlander…net als de meeste “rifberbertjes” die hier zijn geboren als Nederlanders… Het valt me nogal eens op dat zich Nederlander voeldende burgers Nederlanders wensen uit te sluiten omdat ze vinden dat juist die Nederlanders géén Nederlander zouden zijn… Ik stel voor dat de Nederlanders die dat vinden zelf Nederland beter zouden verlaten. Dit ten faveure van de Nederlanders die wel vinden dat we allemaal Nederlanders zijn…

 9. john kueter zegt: 31-01-14 om 03:54

  als je de verglijking wil maaken metNederland en Australien kijk dan eens naar het verschil. in Australien verdien je een dollar en betaal dan belasting wat over blijft is van jou en kan er mee doen wat je wilt ..het pensioen is je supper en dat kun je op neemen na dat je 60 word belasting vrij en je kan er meedoen wat je wil. ook na je dood gaat het geld naar je kinderen.in nederland is dat wel anders .daar bepaalt de staat hoe je je geld mag verdeelen dat je verdient heb en daar ook al belasting over heb betaalt..als je daar pensioen op bouw is het alleen voor de persoon self .ik heb in nederland vrienden waar de man van overlden is en met vervroegd pensioen was bij het overlijden van haar man moestzijn vrouw van armoede weer aan het werk.dus het is nog niet zo slecht in australien wat je heb mag je houden en er zelf mee doen wat je wil

 10. “In de Australische Grondwet zijn Aborigines nog altijd niet gelijk aan de andere inwoners”.
  zo te zien zijn ze een beetje ”anders dan anderen” :
  MORE than 3000 under-aged teens are married or in de facto marriages across the nation, according to data which reveals that the practice is most widespread in indigenous communities.
  meer op http://www.theaustralian.com.au/business/legal-affairs/underage-marriage-in-remote-areas-rife/story-e6frg97x-1226826505180# als je een abonnement hebt
  any1 ???

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Correspondent Robert Portier plaatst hier weblogs over wat hij zoal meemaakt rondom zijn werkzaamheden als correspondent in Australië. Zijn standplaats is Sydney.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.