De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Australië, douze points

Vanavond doet Australië voor het eerst mee met het Songfestival. Inderdaad, Australië. Het land heeft een lange liefdesgeschiedenis met het liedjesfestijn.

Bijtend commentaar
Die liefde kwam oorspronkelijk vooral van de Europese immigranten, die jaarlijks genoten van een portie nostalgie. In de jaren ’90 breidde de groep fans flink uit, vooral dankzij het soms bijtende Engelse commentaar van Terry Wogan. Zoals hieronder, waar de uiterst nerveuze Zweedse presentator er van langs krijgt.

.
In Sydney worden ook dit jaar weer bioscopen afgehuurd om fans samen te laten genieten van het festijn. In Kopenhagen zitten geheid Australiërs in de zaal. Let vanavond maar eens op of de camera langs zo’n opblaaskangoeroe zwaait.

Australisch debuut
Hoewel de kijkcijfers bij lange na niet zo hoog zijn als die van het net weer gestarte Masterchef, is het Songfestival een van de best bekeken programma’s voor televisiezender SBS Australia, dat het festival al dertig jaar op de Australische buis brengt. Na een lange lobby nodigde de organisatie Australië dit jaar uit om tijdens de tweede halve finale een intermezzo te verzorgen. De Australiërs doen dus niet mee voor de punten, maar maken met het pauzenummer wel deel uit van het festival. Het is voor het eerst dat er een solo-artiest namens een niet-Europees land optreedt.

Van Darwin naar Denemarken
Australië wordt vertegenwoordigd door Jessica Mauboy. De 24-jarige zangeres komt uit Darwin. Haar moeder is Aboriginal, haar vader komt uit Indonesië. Tijdens een optreden dat ik vorig jaar bezocht sprak ze over haar ‘opa en oma’, inderdaad ze gebruikte daarvoor het Nederlandse woord. Wie nu denkt dat de Australische inzending een Nederlands tintje heeft, juicht te vroeg. Volgens correspondent Michel Maas worden in Indonesië nog duizenden Nederlandse woorden gebruikt, ook opa en oma.

Jessica werd ontdekt toen ze in 2006 audities deed voor Australian Idol. Midden in de bush maakte ze indruk op de jury met haar vertolking van Whitney Houston.
.

.
Ze eindigde als tweede in die competitie, maar is inmiddels niet meer weg te slaan uit de Australische entertainmentwereld. Een paar jaar geleden maakte ze indruk met haar hoofdrol in de feel good movie The Sapphires, over vier Aboriginal zussen die een soulbandje vormen en voor de soldaten in Vietnam gaan optreden.
.

.
.
Australiërs op het Songfestival
Jessica is niet de eerste Australische artiest die aan het Songfestival meedoet. Dat was Olivia Newton John. In 1974 nam ze namens Groot-Brittannië deel met Long live love. Ze werd slechts vierde, maar hoeft zich daar bepaald niet voor te schamen. ABBA won het festival met Waterloo, nog altijd het meest populaire songfestivalliedje ooit.
.

.
Na Olivia volgden nog meer Australiërs. Gina Gardiner (1996, ook al namens de UK) werd geboren in Brisbane en Jane Comerford, die in 2006 deel uitmaakte van de Duitse inzending Texas Lightning is geboren en getogen in Newcastle, iets ten noorden van Sydney.

Mr Songfestival is een Ozzie
Johnny Logan, die het festival liefst drie maal op zijn naam schreef (twee maal als artiest, eenmaal als componist), mag dan de Ierse nationaliteit hebben. Hij werd toch mooi geboren in Australië en woonde in Frankston, een voorstad van Melbourne.
.

.
Geheim
Welk liedje Jessica vandaag ten gehore zal brengen wordt streng geheim gehouden. Zelf wil ze er alleen over kwijt dat haar Aboriginal roots er in terug zijn te vinden. Voor de meeste Ozzies maakt het ook niet echt uit wat ze zal zingen. Met het binnenhalen van dit optreden zijn de twaalf punten al binnengesleept.
.
(En deze tweet is van de repetities)

—–
En dit was de Australische inzending voor het Songfestival.
.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


3 reacties op “Australië, douze points”

 1. Dré van Sant zegt: 08-05-14 om 23:34

  Allemaal kijken! ik heb het liedje nog niet gehoord, maar Jessica Mauboy is altijd fantastisch!

 2. Dorus door de Wind zegt: 09-05-14 om 14:40

  Dat was een act van de die Zweedse jongen die in 2008
  De punten voor Zweden voorlas, dat snapte Fossiel Terry Wogan niet.

 3. jo de vries zegt: 09-05-14 om 15:01

  the swedish man giving the points is a famous comic in Sweden.
  So who is making fun of who here?

Geef een reactie

 

  • Over dit weblog

   Correspondent Robert Portier plaatst hier weblogs over wat hij zoal meemaakt rondom zijn werkzaamheden als correspondent in Australië. Zijn standplaats is Sydney.
  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.