Tour de France

De Tour draait door (7): Figeac

12-7-2008 15:24 Jeroen Wielaert

In Montsalvy, oud stadje tussen Aurillac en Figeac traden gisteravond les Cravates en Bois op in de antieke markthal pal naast de stenen poort. Een koor van mannen en vrouwen, gekleed in het zwart met houten stropdassen. Concert Humoristique. Het was gratis en het was mooi en het ging niet over de Tour de France.

Download

Als volger van de Tour wachten je permanent vreemde verrassingen, in het licht en in het donker, dus ook de Cravates en Bois. De Tour zit vol van dit soort culturele, dan wel historische zijlijnen. Neem de start van gisteren in Brioude: die vond plaats op de Boulevard Vercingétorix, genoemd naar de Gallische leider die er in slaagde om de legers van Caeser te verslaan, voordat hij zelf verslagen werd door andere legers van Caesar.

De finish was niet in het beste gedeelte van Aurillac. Dus nadat ik me ervan verzekerd had dat Kim Kirchen nog steeds de gele trui aan had –de luxe van Luxemburg- reed ik naar het centrum om even rond te wandelen over de Place du Square met zijn bomenpark in het midden en het strenge gerechtsgebouw met de pilaren aan de voorgevel en de gevangenis aan de achterkant. Ik zag La Jordanne langzaam stromen, de rivier met de huizen die er al eeuwenlang omgekeerd gespiegeld in het water staan. Ik was blij dat de Tour me hierheen gegidst had.

In Aurillac is het in augustus vier dagen straattheater, dus komt Joop Mulder van Oerol er een toespraak houden en zijn er spektakels van het soort locatiegroepen als die ik in deze Tour bezig heb gezien: Generik Vapeur met de fietsende postbodes boven het publiek bij de ploegenpresentatie in Brest en de enorme olifant van Royal de Luxe in Nantes.
Gistermiddag traden er andere groepen op fietsen op in Aurillac met namen als Saunier Duval , Euskadi Euskatel, Bouygues, Milram en Agritubel. Komt dat zien in Circus Tourol!

Figeac, de startplaats van heden is de stad van Champollion, geen circusbaas, maar de ontcijferaar van de steen van Rosette, een grote tablet met onbegrijpelijke Egyptische hiëroglyfen. En dat terwijl in de Tour nieuwe bloedgegevens bekend worden over dopinggevallen. Daarmee heeft de ronde direct zijn geloofwaardigheid terug: ze dachten te kunnen doen geloven dat het een vernieuwde, schone zaak was, maar gelukkig bewijst een dubieuze veteraan als Manuel Beltran uit de generatie Armstrong het tegendeel, als rotte appel in de mand. Niks bijzonders aan de hand. Beltran is weg. Meer niet.

Het doet me denken aan het werk van Michel Houellebecq, de Franse schrijver die genadeloos de kater van de revolutionaire jaren zestig heeft beschreven. De Tour is een platform dat de mogelijkheden van een eiland voorbij is en waar het naspeuren blijft in de elementaire deeltjes. Het is niet verrassend dat er weer veel over de drog wordt gekwekt in het Village Départ, met de bekende reflexen en boos gerucht over schandaal en doem. Les Cravates en Bois zongen er gisteravond al over.

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “De Tour draait door (7): Figeac”

  1. Ben je gek

  2. Wessel de vries zegt: 14-07-11 om 18:16

    Bij mijn weten heeft de ploeg once met breukink zule en jalabert ooi ook een slechte Tour gereden na een hoogte stage. De hele ploeg reed slecht in de bergen behalve jalebert. Was het niet zo dat, jalebert door longproblemen toen tijdens de hoogte stage in een hotel sliep in een plaats welke lager was gelegen. De analyse was toen dat door lager te slepen en over dag te trainen jalebert wel en de rest van de ploeg, die op hoogte bleet logeren, niet presteerde. Maakt de ploeg breukink nu de zelfde fout.

    Groet Wessel de vrie

geef een reactie