Tour de France

ALTIJD DE TOUR 15: Checkpoint Charlie

19-7-2009 00:31 Jeroen Wielaert

De Place Jules Pagnier in Pontarlier is bij het vertrek nog de plaats van de illusies en de Place Perrin boven Verbier het plein van nieuwe waarheden. Allebei krijgen ze na het voorbij gaan van de Tour weer hun eigen uiterlijk terug. Dan zijn de dranghekken weer verdwenen en de tenten, de vrachtwagens, de commentaarposities – alles van start en finish. Dan begint het gewone leven weer, heeft de Tour zijn promotie voor de plekken gedaan en is er een omwenteling in het klassement veroorzaakt die nergens zal voorkomen in de toekomstige brochures voor alle toeristische heerlijkheden. Inmiddels is het wel de vijftiende etappe geweest van de ronde van 2009.

Pontarlier ligt op een oude route aan de Franse-Zwitserse grens, met geduchte forten op hoogte búiten en een mooie Porte Saint-Pierre bínnen de stad. Dat is allemaal mooi om te zien op een touristische rondgang – alles van historische schoonheid. Voor bepaalde Nederlanders hoort er de herinnering bij aan de ritzege van Erik Dekker in 2001. Niet helemaal de Middeleeuwen, maar het doet toch wel denken aan iets van vroeger, iets wat Nederlandse ruiters op fietsen ooit deden: sterk rijden in Frankrijk.

Op de top van Verbier zal geen Nederlander winnen. Er zijn zo van die zekerheden in de Tour en in het leven. Zelfs het verlángen naar een Nederlandse ritzege op hoogte vervaagt. Dan is er gelukkig nog iets anders: de spanning om de gele trui, wat al twintig jaar geleden voor het laatst een kortstondig Nederlands gegeven is geweest.

Het erge van de aankomst is dat hij in Zwitserland ligt. Menige volger spreekt er sinds gisteren over mee. Het zijn van die Tourverhalen die niet prominent in het nieuws komen, omdat ze niet direct met het klassement te maken hebben. Het hoorde wel bij het onderwég zijn: het gevoel om in Besançon voor Checkpoint Charlie te staan. Oostbloktijden herleefden voor veel volgers, vooral voor de chauffeurs van de vrachtwagens van de ronde, omdat ze in het perscentrum uren in de rij moesten staan voor Zwitserse douanebeambten.

Europa, 2009.

En dat allemaal, omdat Verbier veel Zwitserse franken over had om de Tour binnen te halen. Dat is leuk voor de Tourdirectie, maar er zijn grenzen. De Zwitserse is er één te veel. Als de ronde dan toch in de laatste week moet beginnen aan een week vol suspense, houd het dan gewoon bij Frankrijk. Beter dan in Frankrijk kan de grens tussen Contador en Armstrong niet getrokken worden. Daar zijn geen Zwitserse klokken voor nodig.

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “ALTIJD DE TOUR 15: Checkpoint Charlie”

  1. Beste Jeroen en collega’s,

    De website tour2009 is werkelijk geweldig! Mijn complimenten voor alles: de vormgeving, de inhoud, de gemakkelijke navigatie. Een topprestatie!

    Groeten,
    Jan-Paul

  2. Dus zelfs de Tour-bazen gaat het om geld. Ga toch gewoon fietsen, daar gaat het immers toch om?

geef een reactie