Tour de France

ALTIJD DE TOUR 19: Muziek en museumstukken

23-7-2009 08:17 Jeroen Wielaert

Onderweg in de grote Franse ronde heb ik ze op diverse plekken langs de kant zien staan. Replica’s van de auto’s waarin en waarop Yvette Horner de Tour deed als meesteres van de accordeon. Zij was destijds zowat de enige vrouw die een rol mocht spelen in het evenement dat toen, de jaren vijftig nog een puur mannenbolwerk was. Zo waren de verhoudingen: mannen maakten de dienst uit en bepaalden dat het wel leuk was om een vrouw met een trekorgel boven op een oude Citroen Traction Avant gezellige Franse riedeltjes te laten spelen, voor het peloton uit. Extra attractie!


Die opgelapte oude auto’s zijn mooie stukken uit het Openluchtmuseum van de Tour – drie weken per zomer geopend, gratis toegankelijk en overal zichtbaar, waar de ronde ook komt. In Frankrijk zijn ze verzot op zulk erfgoed, vooral uit die veel bezongen Gouden Eeuw van de Tour, de jaren van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Yvette Horner zorgde voor de zorgeloze soundtrack van die dagen.

Het was de begintijd van Jacques Anquetil, de eerste moderne rekenmeester die zijn vijf Tourzeges vooral te danken had aan zijn meesterritten tegen de klok. Hij ging er al voor zijn sterven de eeuwigheid mee in als Monsieur Chrono. Sla die koosnaam maar op bij Google, de internetencyclopedie die steeds harder rond klinkt als de nieuwe sponsor van Lance Armstrong.

The Boss kan het niet laten. Hij voelt zich nog te jong om als museumstuk te fungeren. Daarom is hij uit zijn eigen legende terug gekeerd op de fiets. Kwestie van passie en verslaving. Armstrong heeft Anquetil verregaand overvleugeld, maar fietst bergop behoorlijk minder sterk dan de oude Armstrong. Dat voorvoelde hij zelf al in Pontarlier waar hoornblazers ook al hun best deden op klanken van vroeger, vooral om de folklore van de streek te laten horen. Omhoog naar Verbiers kreeg Lance de bevestiging en de Alpen hebben hem daarna des te meer over zijn nieuwe realiteit bijgebracht.

Anquetil reed in die veelbezongen tijd van toen bepaald niet zo schoon. Veel minder puur dan het zuivere water van het meer van Annecy. Daaromheen gaat straks de vlakke tijdrit waar Armstrong nog één keer de moderne rock van zijn benen zal laten gaan, passend bij de muziek die ze nu bij elke Tourstart laten horen. Het zal een vertoon zijn van pure kracht. Niet dat Armstrong er alsnog zijn achtste Tour mee gaat winnen. Opnieuw wil hij laten zien dat hij het zuiver doet. Zo hoort het voor een man uit muziekstad Austin. Bij Google weten ze er meer van.

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “ALTIJD DE TOUR 19: Muziek en museumstukken”

  1. jj v mill zegt: 23-07-09 om 17:30

    nu hebben de heren constant armstrong lopen ophemelen. de bos anders hoor je niets. het is over met die armstrong, hij wint hem nooit meer. het is over met die arrogante grootsmoel. ook kan hij slecht tegen zijn verlies, jaloerzigheid. viva roberto contador!!!

  2. djk zegt: 23-07-09 om 20:08

    Prachtig toch dat internet. Dat dit kan. Jeroen Wielaert die zich in het zweet werkt om een column t schrijven en – laten we gek doen- 100 mensen die het lezen, en een enkele gek die reageert, zoals ik. Had er ‘t vandaag nog over, internet zorgt ervoor dat steeds meer mensen publiceren voor steeds minder lezers. Churchill zie het al – omgekeerd in de tweede wereldoorlog- Blijft fascinerend, maar voor hoelang nog?

geef een reactie