Tour de France

ALTIJD DE TOUR 20: Le Grand Ed

24-7-2009 10:13 Jeroen Wielaert

De helikopters zwenken vandaag naar Aubenas, andermaal gaat de Tour naar het zuiden en dat wekt een gevoel op van déja-vu – zo dichtbij komt de ronde terug bij het vertrekpunt Monaco en de eerste schermutselingen aan de zeekust. Het is geen Grande Boucle, die ouderwetse Grote Lus langs de landsgrenzen, maar een eenentwintigste-eeuwse apestaart, un Grand Ed, met die krul via de Pyreneeën, midden Frankrijk, de Vogezen en dan weer die forse haal naar beneden, bedoeld als de finale zwieper voor het klassement.

Zo gaan de gedachten terug naar de lekker opwindende eerste week, met al dat tumult over de wel of niet bestaande rivaliteit in de gelederen van Astana en het bewonderende gespeculeer over een nieuwe heerschappij van Lance Armstrong.

De Tour blijft een drama in bedrijven. Een introductie in het verhaal die nog alle varianten op de komende ontwikkeling in zich heeft, met de uitdaging om aan het verdere scenario mee te schrijven met alle kansen voor uitvergroting van het conflict. De commentaartoren en de perszaal zit vol toneelschrijvers en het publiek doet er massaal aan mee.

Met de terugkeer naar het oorspronkelijke strijdtoneel, het gebied van de snaterkrekels, heeft het drama zijn ware wending genomen, met alles van glorie, deceptie, list en loutering. De koning is niet bij machte gebleken om de opstandelingen helemaal het zwijgen op te leggen. Hij draagt volgend jaar de kleuren van Radio Shack, om andermaal op televisie te komen in een gevecht met Contador die dan ook al niet meer voor Astana rijdt en opnieuw sterker zal blijken – zo is de ware loop van de generaties.

De klok tikte in Annecy niet meer voor Kenny van Hummel. Dat was jammer, maar het leed had genoeg tijd gehad voor de sprinter die niet kan klimmen. Voor hem geen weg terug naar het zuiden, maar een rustige reis naar de startschoten van het kermissencircuit in een laagland zonder marteltoppen.

Steeds dichter nadert de Tour het affiche van dit jaar: een gele trui in puntvorm, als aan een onzichtbare kleerhanger. De Ventoux. Alles zal daar over gaan na de aankomst van vanmiddag in Aubenas, goede oude stad bij het kasteel bij de bergen van de hoogten van de Ardèche, één van de poorten van de Provence en nu ook de laatste drempel naar de berg van de winden. Zo hebben de hoogste scenaristen in Parijs het gewild – een thriller met spanning tot in het laatste weekend. Ze hebben buiten de acteurs gerekend, tenzij Contador op het laatst toch niet de goede Spaanse kleerhanger is voor het geel. Anders blijft de Tour van 2009 wat hij is geworden: een leuke B-film.

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “ALTIJD DE TOUR 20: Le Grand Ed”

  1. Elmer Rietveld zegt: 24-07-09 om 13:16

    Leuke B-film? Kan iemand mij zeggen welke Tour de France edities zoveel leuker waren dan deze? Waarom gebruiken zoveel mensen de Tour om te zeiken? Is dat het recht dat wij als publiek (denken te) hebben?

  2. Sjoerd Marcelissen zegt: 24-07-09 om 21:08

    ‘Een leuke B-film’. Met deze woorden wordt het schouwspel van deze Tour de France ruim te kort gedaan. Vergeleken met de vorige Tour (Sastre als winnaar) hebben we buitengewone acteurs. Als de strijd om het podium gaat tussen Contador, de Schlecks en Armstrong, dan is dat toch boeiender dan een ‘strijd’ tussen Evans, Menchov en Sastre zoals in 2008. Pas nu, in deze laatste week, komt het sloopwerk van die zogenaamde halve Pyreneeenritten naar boven. Reken maar dat de beklimming van de Tourmalet zijn werk heeft gedaan! Al blijf ik erbij dat één extra aankomst bergop in Frankrijks meest zuidelijke bergketen deze Tour nog meer had gekleurd.

    Door het huidige parkoers is de spanning wel goed opgebouwd. Richting een unieke climax. De wapenwedloop tussen LA en AC duurde twee weken. 14 dagen vol met speculaties. Stel je voor dat de Tour al in de Pyreneeen was beslist? AC bleek het best gewapend.

    Nee, deze Tour is geen B-film. Mijns inziens is dit de beste Tour sinds 2005. Geen B-acteurs of gedrogeerde A-artiesten. De sportieve show staat centraal. Al blijft dat, in deze tijd, een veronderstelling onder voorbehoud.

geef een reactie