Tour de France

ALTIJD DE TOUR (SLOT): De hekken

27-7-2009 10:55 Jeroen Wielaert

Op de Place de la Concorde staan vanmorgen geen hekken meer en ook niet op de Champs Elysées. Ze zijn weg, net als de hekken in Montélimar, Aubenas, Annecy, Le Grand Bornand, Pontarlier, Besançon, Vittel, Saint-Fargeau, Issoudun, Tarbes, Saint-Girons, Andorra, Barcelona, Perpignan, Montpellier, La Grande Motte, Brignoles en Monaco. In vogelvlucht heb ik het spoor terug gevolgd, maar nergens staan de hekken meer, het is alsof ze er nooit hebben gestaan, terwijl ze toch met zijn allen heel erg hekwerk hebben staan wezen.

Zo is het met de Tour, een evenement dat voor barrières zorgt, maar als de Tour voorbij is, zijn ze weer verdwenen. Ik zag dat zaterdagavond in Montélimar. ‘s Morgens werd het centrum gemarkeerd door een lijnenspel van dranghekken voor de start naar de Ventoux, ‘s avonds, toen op de kale berg alleen nog de wind geluid maakte, was Montélimar weer terug gegeven aan zichzelf. Geen hek meer te bekennen. De Tour was zo snel verdwenen als hij gekomen was en zo gaat het elke zomer, drie weken lang. Daarna worden de hekken voor dik elf maanden opgeborgen, tot ze weer worden neergezet voor een volgende kortstondige behekking door de Tour.

Het is de onverbiddelijke wet van de hekken. Ze staan er meestal niet, maar als ze er staan is er geen doorkomen aan, behalve voor de volgers en de renners die er tussendoor mogen.

Nederland zal het meemaken, het komende jaar. Er komen meer hekken te staan dan ooit te voren. Over een maand al in Assen en omstreken voor de start van de Vuelta d’Espagna. In mei wordt Amsterdam hekkenstad voor het vertrek van de Giro d’Italia, met hekrijke aankomsten in Middelburg en Utrecht en daarna Rotterdam, voor de Grand Départ van de Tour.

Het geeft wat hinder voor de mensen in de steden, maar het zal goed zijn voor de doorgang van die grote buitenlandse rondes. Nederland is ontdekt door de directies in Madrid, Milaan en Parijs. Er komen even geen absolute vedetten vandaan, maar ze hebben er leuke hekkensluiters rond rijden, zoals Kenny van Hummel. Ja, Nederland is een ideaal land om van start te gaan, om eens fors uit te pakken met de hekken en zich daarna in al zijn pracht van kerken, bruggen en dijken te laten zien aan de televisiehelikopters.

Rondebazen denken in termen van volksmassa’s. Ze kunnen er verzekerd van zijn, het komend jaar, in het land waarin geen hond naar de eigen ronde komt kijken. Het is goed voor het volk om de vedetten van de weg anders dan in de komende rondjes om de kerk drie keer op een rij te zien starten in een heuse Grote Ronde.

Na drie keer moet het wel voor een paar jaar afgelopen zijn. Vooral voor Nederlanders wordt er het anders wel erg vervelend, al die hekken.

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “ALTIJD DE TOUR (SLOT): De hekken”

 1. Lodewijk zegt: 27-07-09 om 12:37

  Is Jeroen Wielaert bevangen door de journalisten variant van de ‘tour-bacil’? De wielren variant kennen we nu met dank aan Ducrot; renners stappen met moeite op hun fiets, om vervolgens aan de ander kant met kramp in hun kuiten eraf te vallen.
  Jeroen heeft denk ik de journalisten variant te pakken; zo moei van het schrijven over zaken rondom de tour dat er niks zinnigs of leuks meer uit de pen komt. Rust ajb uit Jeroen, zodat je volgend jaar bij de tour in topvorm aan de start staat.
  Dat je deze tour moet besluiten met een inspiratieloos verhaal over afzethekken is jammer, het blijft kennelijk moeilijk om 3 weken lang een top niveau vast te houden.

  Inspriratieklop?

 2. jullie zijn helemaal gestoord. Ik kijk me hele leven al fietsen en het enige wat ik nog zie is een groep van de dope strak staande bekkies waar een
  gabberfeest uit de jaren negentig waar iedereen zo strak als een kanariepiet rondstuitert, NIETS bij vergeleken is.

  dat je uberhaupt nog kan typen na een tour de france is een groot compliment waard

  IK ben benieuwd hoeveel jaren een tour fietsen van je leven gekost hebben !!!

  xxxjes :)

 3. Ik vind het wel een symbolische afsluiting.

  Weer een jaar wachten…

 4. jeroen wielaert zegt: 02-08-09 om 10:44

  Nee jong, ik was niet moe, maar lezen blijft moeilijk…Blijkbaar zag je door de hekken het idee niet meer, namelijk wat er allemaal in Nederland aan komt. Dat eerst allemaal en dan weer volledig geïnspireerd terug naar Frankrijk!

 5. frank zegt: 05-08-09 om 22:18

  Die hekken staan er nog steeds hoor…

geef een reactie