De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Obama draagt haar roze tas

jasminaobama-kleinDe 6-jarige Jasmina uit New York had één grote wens. Op de dag van Obama’s inauguratie had ze te horen gekregen dat ze een agressieve vorm van leukemie had. Dus wie wilde ze ontmoeten? President Obama. Een vriendin van haar moeder hoorde de wens en speelde die door naar de Make-A-Wish foundation. Rond Thanksgiving ging het gebeuren. Jasmina en haar Nederlandse moeder werden met een limousine opgehaald en vlogen naar Washington. Maar daar liep het anders dan gepland.

Op de ochtend van het bezoek, de dag voor Thanksgiving, voelde Jasmina zich niet goed. Haar moeder, Thea Anema, besloot een ambulance te bellen en Jasmina werd acuut opgenomen. In plaats van in het Witte Huis zaten ze in de intensive care in een kinderziekenhuis in Washington. Jasmina bleek een soort epileptische aanval gehad te hebben, veroorzaakt door de vele medicijnen die ze krijgt.

Jasmine is in een paar maanden tijd uitgegroeid tot een lokale beroemdheid in New York. Een beenmergtransplantatie was noodzakelijk om haar te redden maar omdat er relatief weinig zwarte donoren zijn duurde dat vrij lang. De krant de New York Daily News en verschillende sterren (zoals Rihanna) trokken zich haar lot aan en probeerden aandacht te vragen voor haar zaak. “Registreer je als donor”, was de boodschap. De reis naar Washington werd op de voet gevolgd door de krant (klik hier voor een klein interview met Jasmina, vooraf).

Een donor werd uiteindelijk gevonden en de behandeling leek aan te slaan. Maar uit de laatste onderzoeken blijkt dat de kanker wellicht weer terug komt. En daarnaast zijn er veel complicaties. Haar hoofd en buik zijn opgezet door de medicaties. Een week lag ze in het kinderziekenhuis in Washington. De president belde,maar Jasmina kon niet reageren omdat ze sliep.

En toen kwam haar wens toch uit. Afgelopen woensdag werd ze in het Oval Office ontvangen door president Obama.  Samen met haar moeder Thea (25 jaar in New York, ze adopteerde Jasmina toen ze 3 dagen oud was) brachten ze tien minuten door met de president in het Witte Huis. Ze kreeg M&M’s met Obama’s naam en het presidentiële logo erop en een jojo. Jasmina deelde mee dat ze houdt van lezen. En liefst de boeken van Judy Moody. “Net als Sasha en Malia” antwoordde de president.

Na een korte rondleiding door de Oostvleugel van het Witte Huis omhelsden ze elkaar, Jasmina en Obama.  Haar wens was uitgekomen. Op de foto van de ontmoeting die het Witte Huis naar buiten bracht draagt Obama het roze tasje met daarin de vloeistoffen voor Jasmina’s infuus. Soms is dat zelfs voor de president van de Verenigde Staten het enige dat je kunt doen.

*Dec 03 - 00:05*

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


26 reacties op “Obama draagt haar roze tas”

 1. Martijn zegt: 05-12-09 om 15:29

  Erg mooi en zelfs ontroerend artikel! Mooi gedaan Sander!

  BTW, nog gefeliciteerd met de bloggie!

 2. Jannenman zegt: 05-12-09 om 16:42

  Ach, wat lief.
  Wie spreekt er nog over guantanamo, kretietcrisis, iraq, afghanistan, ziektekostensysteem, enz na zoiets schattigs!
  oops…

 3. Kippenvelmomentje… :$ Fijn dat deze jongedame een heel mooie dag heeft beleefd!

 4. christian zegt: 05-12-09 om 18:14

  Eindelijk eens iemand die niet in zijn ivoren torentje wil blijven zitten maar zich de gewone sterfelijke dingen aantrekt en ernaar handelt.

 5. Ik ben Jasmina’s Oma en ben tijdens haar ziekzijn 2x 5 weken in Newyork geweest om op Jasmina te passen als Thea mijn dochter moest werken ,of in het ziekenhuis was jasmina is een vechtertje die er elke keer weer doorkomt ,hoe verschrikkelijk ziek dat ze eigenlijk is weet ze zelf gelukkig niet maar Obama en iedereen leeft met dit meiske mee ,scholen en kerken vrienden en familie’s Maar er is Een die het laatste Woord heeft ,en dit vechtertje heeft het beste verdient,en ook de moeder , de dokters doen wat ze kunnen ,en moge alle gebeden voor dit meisje verhoord worden

 6. Febe zegt: 06-12-09 om 10:35

  Wow, wat een indrukwekkend stukje. Erg goed/mooi geschreven

 7. Ed Harms zegt: 06-12-09 om 22:47

  Ik breng het volgende niet in verband met dit meisje – zou zo goedkoop en zeker niet netjes zijn – maar je wilt (met NL-ogen) toch “gewoon” dat alle Amerikanen tegen ziektekosten verzekerd zijn… Vandaag (zondag) is spannend: (…) given the decisions Reid [the Senate majority Leader - EH] needs to make in the coming days, Sunday may prove to be a pivotal moment.[President Obama's] visit [to the Senate on Sunday] coincides with intensive talks among liberal and moderate Democrats on a public option compromise. Senators involved in the negotiations said they want to reach an agreement in the next day or so.” Er is dus een duidelijke wil om eruit te komen. Het zou het mooiste kerstgeschenk aan de Amerikanen zijn…

 8. Ed Harms zegt: 06-12-09 om 22:48

  Toevoeging: bovenstaande te vinden op http://www.politico.com

 9. Aan de Oma van Jasmina: heel veel sterkte gewenst voor u en uw familie

  @ de andere reageerders: waarom komt er verder niemand op het idee om deze Oma een hart onder de riem te steken, maar vindt het belangrijker om de eigen mening te ventileren over Obama, Dhr Warmerdam of de Amerikaanse ziektekosten?

 10. Ed Harms zegt: 08-12-09 om 15:16

  @MC: maar doe ik dat dan niet door voor Jasmina, en alle andere zieke kinderen en volwassenen in de VS, te hopen dat Obama’s plannen snel gerealiseerd worden en dat de gezondheidszorg in de VS toegankelijker en goedkoper wordt?
  Kijk overigens voor alles over Jasmine op http://oneforjasmina.com/

 11. Tim zegt: 08-12-09 om 15:49

  Ik geloof dat iedereen dat ook wel zo voelt, maar het is ook moeilijk om iemand sterkte te wensen als het een ziekte zoals deze betreft. Mijn vader heeft het ook, en dan reageer je niet zo makkelijk omdat je het dan niet droog houdt.

  Ook namens mij en mijn gezin heel veel sterkte en positiviteit. Ik hoop vooral dat het meisje hier kracht uit put, ze heeft dat het hardst nodig. Vooral positiviteit kan je door zoiets heen trekken. Blijven geloven dat je het in de hand hebt, dat jij uitmaakt of je beter wordt of niet. Wat dat betreft is het beter dat ze niet weet hoe erg het is, het zou haar misschien alleen maar moedeloos maken.

  Met een vrouw die een agressieve vorm van kanker heeft overleefd en weer gezond is als voorbeeld, geloof ik dat alles te overwinnen is. De weg is lang, maar alles kan.

 12. Kenneth zegt: 08-12-09 om 17:02

  Beste oma van Jasmine,

  Hebben jullie inmiddels al een geschikte donor gevonden? Ik voldoe wellicht aan het profiel, en zou graag doneren als er een match is. Ik ben regelmatig in de Verenigde Staten, maar gezien u dat misschien vanuit hier allemaal kunt regelen zou dat helemaal mooi zijn. U kunt contact met mij opnemen op het emailadres kdirksen31@gmail.com

  Veel sterkte en doe de groetjes aan Jasmine ;)

 13. Jannenman zegt: 09-12-09 om 12:36

  @MC
  Omdat het mij niets doet als er 1 specifiek geval uit wordt gelicht en wordt aangewend om de president van de VS een menselijke kant te geven. Ik walg van zulk soort praktijken.
  Er zijn vele duizenden kinderen, miljoenen mensen met kanker, die evenzeer dagelijks en vaak alleen vechten tegen deze ziekte. Er zijn er nog vele miljoenen meer met andere ziekten.

  Als Obama zo graag dat meisje had ontvangen, om haar te plezieren, dan had hij dat ook in stilte kunnen doen, zonder camera’s, zonder nieuws, maar het moet gebruikt worden en daarmee is het vies geworden. Daarmee is ook zijn intentie niet meer zuiver, maar smerig.

  Anders gezegd, wanneer gaat Obama alle andere zieke mensen uitnodigen, een hand geven, een kadootje en hun tas dragen??

  En dus reageer ik totaal niet op dat meisje, want daar gaat het niet om. Het gaat om de politiek, om het smerige spel dat gespeeld wordt.

 14. Hugo Kijne zegt: 10-12-09 om 19:11

  @Jannenman: Je hebt waarachtig een beetje gelijk maar het vreemde is, ik volg in de VS de media op de voet en ik heb hier van dat bezoek van Jasmina aan het Witte Huis helemaal niets vernomen. Sanders weblog is het eerste bericht dat ik daarover zie, dus wellicht heeft het Witte Huis er niet zo veel publiciteit aan gegeven als jij suggereert. Ik lees de Daily News alleen in de ondergrondse als iemand hem heeft laten liggen, en misschien dat die krant er over geschreven heeft, maar dat komt dan omdat zij zelf zich het lot van Jasmina aantrokken en daar kan Obama dus weinig aan doen.

 15. Als dit meiske Jasmina de aanleiding is ,om dom Amerika wakker te schudden ,zodat ook daar een normaal ziekzijn mogelijk is ,dan is dit meiske belangrijker dan de pesimist die overal een negatieve draai aan geeft ,dit meiske heeft deel uitgemaakt van een enorme donoren aktie waar alle nationaliteiten gebruik van kunnen maken ,en alle ziektes van welke ernst ook ,daar is medeleven voor nodig dat ook Obama aan de wens van dit (mijn kleinkind Jasmina )meiske voldeed ,daar prijs ik de organisatie voor ,door deze daaruitvolgende reacties begrijpt men beter de noodzaak voor alle ziektes die ook financieel niet op te brengen zijn ,dus geachte heer de pessimist ,help Obama en Amerika dat de aanleiding van dit belangrijke meiske de normaliteit teweeg brengt voor een ziekenfonds en Obama heeft de mooiste foto van zijn leven in de publisiteit gegeven ,want hier is hij 100 % een lief mens

 16. Jannenman zegt: 11-12-09 om 22:40

  @Hugo

  Ik reageer op artikelen hier. Een politicus weet ook dat zulk soort zaken kunnen back-firen, zeker als ze zelf staan op pers. Men zal dus eerder lekken. Wie absoluut schijn wil vermijden houdt het gewoon stil. Kind gelukkig en iedereen tevree.

 17. @Jannenman: Slippertje van Obama, hij had vergeten Sander te laten weten dat hij hier liever geen publiciteit over wilde hebben :)

 18. Jannenman zegt: 13-12-09 om 14:08

  haha

  Maar u begrijpt wel wat ik bedoel, neem ik aan ;]
  Als ze het echt stil willen hebben, is het doorgaans erg stil.
  Dat dit ‘lekt’ kan dus Obama ogenschijnlijk niet worden verweten; hij heeft niet aantoonbaar de pers gezocht en oogt menslievend, maar dat is precies de methode die zo’n iemand moet volgen om niet een back-fire te krijgen. En ze zijn er echt slim genoeg voor. Daarmee zeg ik niet dat Obama niet oprecht sympathie voelt voor dit meisje, maar een politicus kan zich dit soort individuele zaken in beginsel niet veroorloven, door voornoemd principe EN omdat een politicus altijd het meerderheidsbelang moet laten overheersen tov het individuele belang. Er is ook geen leider die dit NIET doet, tenzij voor eigen gewin. Dat zijn vaste regels en journalisten zouden dit ten alle tijden in hun afwegingen moeten meenemen bij wel of niet plaatsen van nieuws en de manier waarop zij dit nieuws brengen.

 19. rangdangdoodle zegt: 14-12-09 om 12:55

  ja een mooie foto!sommige zal er wel weer een complot in zien van de homo lobby:)

 20. Jannenman zegt: 14-12-09 om 18:40

  @Sander,
  De nos wil discussie. Dat kan niet effectief als stukken niet binnen redelijke tijd worden geplaatst, temeer daar ze dan van de hoofdpagina van weblogs verdwijnen en min of meer zoek raken.

 21. Als Oma van Jasmina wil ik nog een keer iets van me laten horen .Als er verenigingen bestaan die wensen willen laten slagen voor kinderen of volwassene en daar is een wens bij dat dit kindje toevallig Obama wil bezoeken ,dan bestaat dit normaliter niet voor die leeftijd ,maar ziet u dit nu maar als een gegeven van bovenaf ,dit meiske red zonder het te weten duizende mensen ,omdat de moeder en haar vrienden kring de noodzaak inzagen van een enorm tekort donoren wereldwijd .Hun geweldig-onvermoeibare inzet was het waardoor ook voor Jasmina de juiste beenmergdonatie gekregen heeft die belangrijkheid moet politiek gezien ook gezord hebben dat Obama de gezondheidszorg hoog in het vaandel heeft als er dan republikeinen dit streven teniet laten gaan ,en nog dommere republikeinen die klappen voor het woord peperdure ziekenzorg ,dat zag men op de t.v.bij die 60%zo’n egoisme is bij een beetje denkend mens niet voor te stellen !Ziekenfonds is zeer goedkoop zelfs naar het nederlandse profiel ,ben ik ziek jij betaald voor mij ,ben jij ziek ik betaal voor jou ,en niemand heeft recht om gezond te zijn ,dat is een voorrecht ,dus niet ziek,,prijs de Hemel en betaal dat schijntje ,als dit geschenk Amerika ontzegd blijft door republikijnen ,dan zijn zij stuk voor stuk schuldig aan een nodeloos sterfte getal ,wat bent u dan voor mens ?geef zelf je antwoord maar ,dus dat Obama deze kinderwens vervulde moest nog veel meer in alle kranten staan ,om ook in Amerika ziek te kunnen zijn ,dit moest ik even kwijt namens alle Nederlanders t.g.v.ziek zijn in Amerika

 22. Ruud Huurman zegt: 29-01-10 om 00:45

  Gisteren is Jasmina overleden. Na al haar lijden en ongelooflijke strijdlust, is ze in de armen van haar moeder overleden. Jasmina is een inspiratiebron geweest voor heel veel mensen in Amerika en ver daar buiten. En haar ziekte en haar strijd hebben nog eens duidelijk gemaakt dat donorschap het verschil maakt tussen leven en dood. Bij leukemie gaat het om het doneren van beenmerg, dat met een vrij eenvoudige ingreep af te nemen is. Alleen is in Nederland beenmergtranslantatie nog slecht geregeld zie http://www.avro.nl/radio/progr.....smina.aspx. Ook dat heeft Jasmina’s verhaal duidelijk gemaakt. Rust in vrede Jasmina http://www.oneforjasmina.com

 23. Laat de kinderen tot mij komen ,dit woord kent iedereen!deze lieverd,mijn kleinkind is nu in haar hemel ,waar geen pijn en verdriet is ,zij is nu de engel die haar mamma nodig heeft om nu haar hand vast te houden, om invulling in haar leven te geven zodat het WAAROM later een antwoord zal krijgen. Mama ik hou van jou ,jij bent de sterkste mom die er is geweest voor mij ,nu mag ik jou begeleiden naar een nieuwe taak waar jou talenten voor nodig zijn ,ik blijf altijd bij jou ,jou jasmina ….Ik ben er van overtuigt dit zegt en doet mijn lief kleinkind want niets is zonder reden !
  met dank aan ieders hulp om Thea en Jasmina ….moeder en oma
  J,M,Wagenaar-Blom

 24. Irene zegt: 14-02-10 om 16:46

  Beste dierbaren van Jasmina,

  Natuurlijk is voor buitenstaanders nauwelijks te bevatten hoe groot uw verdriet moet zijn, maar net als Jasmina’s oma ben ik ervan overtuigd dat de dood het laatste woord niet heeft en dat Gods antwoord op de dood,de hemel is. Ik wens u alle kracht toe om dit verlies te verwerken. Irene

 25. Heel mooi zo toch.. Ik had het Bush toch minder snel zien doen, maar dat is maar een gevoel.. Shirley

 26. c.boudewijn zegt: 01-12-11 om 19:18

  naar aanleiding van een gesprek dat ik had met een vriend ben ik dit gaan lezen.
  Jasmina was een sterk kind en wat zij en haar moeder en familie vrienden en kennissen voor elkaar gekregen hebben is fantastisch.
  Een wereldwijd donorsysteem.
  Laat politiek eens buiten het geheel.Als door jasmina’s verhaal maar een ander kind gered kan worden, dan is al het werk en vertrouwen niet voor niets geweest.Voor de oma en de moeder van jasmina…respect..jullie engeltje zit boven en houdt de wacht.

Geef een reactie