De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Den Haag laat Santorum zijn gang gaan

Nederland vermoordt bejaarden. Dat meent Rick Santorum, getuige zijn recente opmerkingen over euthanasie op een christelijke bijeenkomst in Missouri. Zijn verhaal was nonsens, en de Nederlandse verontwaardiging erover wordt inmiddels ook in de VS opgemerkt. De ambassade in Washington dient Santorum voorlopig niet van repliek.

Rick Santorum is streng katholiek. Hij en zijn vrouw voedden hun kinderen thuis op (homeschooling) omdat de christelijke leer alleen binnen de eigen muren goed onderwezen kan worden. Onlangs opperde  Santorum dat abortusartsen misschien strafrechtelijk vervolgd zouden moeten worden. Santorum lijkt de befaamde culture wars in de Amerikaanse politiek (een paar jaar leken ze weg) een grandioze rentree te gunnen.

Over Nederland herhaalde hij iets dat hij in 2010, zo blijkt nu, ook al eens zei. Maar destijds was Santorum gewoon een oud-senator. Nu is-ie ineens twee verkiezingen verwijderd van het presidentschap. Op een forum van James Dobson, een van de belangrijkste evangelische leiders in Amerika, zei Santorum dat 10 procent van de Nederlandse sterfgevallen euthanasiegevallen zijn (Santorum zat zo’n 8 procent te hoog). Bejaarden vluchten naar het buitenland omdat ze geen Nederlandse ziekenhuizen meer in durven. En ze dragen armbandjes waarop staat dat ze niet geeuthanaseerd willen worden. Maar die helpen kennelijk niet: de helft van de euthanasiegevallen in Nederland, aldus Santorum, is onvrijwillig.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Het Nederlands Dagblad schreef al op 10 februari over het optreden van Santorum. ‘Foute retoriek’, aldus de krant, die Santorums opmerkingen wegstopte in de onderste alinea van een verkiezingsverhaal. Afgelopen weekend zette de NOS het filmpje online, waarna ook andere media erover berichtten. Dat werd gretig rondgetwitterd, en de Nederlandse ophef bereikte weer de Amerikaanse pers. Het linkse ThinkProgress maakte er melding van, en de bekende jurist Jonathan Turley schreef erover op zijn blog, inclusief een eenvoudige factcheck.

Fijn was Turleys uitsmijter:

“Putting aside these tiny factual disagreements, it is good to finally see a politician willing to take on our greatest threat: the Dutch. Dutch propagandists like Rembrandt, Vermeer and Van Gogh have already infiltrated our schools and museums. Our leaders (except Santorum) are deaf to the growing sound of their wooden-shoe stomping, marzipan-eating hordes. I for one will be on the ramparts with Rick wearing my do not euthanize bracelet before I eat a single herring from the hands of our Dutch overlords.”

Eindelijk iemand die optreedt tegen de marsepein-etende Van Gogh-hooligans.

Na een tip van War Room (een leuk verkiezingsblog van De Jaap) pakte BuzzFeed Politics maandagmiddag flink uit met de kwestie. Ook het nog altijd veelbekeken conservatieve Drudge Report plaatste een link.

Behalve dat Santorums verhaal onzin is — maakt het veel uit?

Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Washington laat desgevraagd weten dat ze geen behoefte voelen om de zaak recht te zetten. Twee jaar geleden bestond die behoefte nog wel, toen de Amerikaanse generaal John Sheenan, die de val van Srebrenica toeschreef aan de Nederlandse tolerantie voor homo’s in het leger. Onmiddellijk werd hij door Buitenlandse Zaken en ambassadeur Jones-Bos op de vingers getikt.

Het verschil tussen beide gevallen? De ambassade zegt zich bij voorkeur niet te mengen in een Amerikaanse verkiezingscampagne. Van officiele zijde blijven Santorums euthanasiefabeltjes vooralsnog dus onweersproken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


28 reacties op “Den Haag laat Santorum zijn gang gaan”

 1. Hugo Kijne zegt: 21-02-12 om 00:27

  Rick Santorum zit er wel vaker naast. Gisteren zei hij dat meer dan de helft van de vrouwen die een amniocentesis hebben ook een abortus ondergaan. Waarschijnlijk heeft hij zijn vaardigheid met cijfers ook aan ‘homeschooling’ te danken. Het lijkt verbijsterend dat zo’n man inderdaad tot de kanshebbers voor het Witte Huis gerekend wordt en de mensen die dachten dat de VS met George Bush een dieptepunt bereikt had zouden met President Santorum van een hele koude kermis thuiskomen, ware het niet dat het zover niet zal komen. De meerderheid van de Amerikaanse kiezers is niet krankjorum, en Obama zou van Santorum weinig heel laten. Vandaar dat het toch wel Romney zal worden, hoewel je dat natuurlijk nooit zeker weet.

 2. Hans Everhard zegt: 21-02-12 om 00:46

  Lijkt mij verstandig om deze clown te negeren.

 3. Richard in Texas zegt: 21-02-12 om 06:18

  Interessant dat ik dit op de Nederlandse media lees. Hoewel ik allang ben afgehaakt van de Republikeinse voorverkiezing (het maakt niet zoveel uti welke van de clowns kwalificeert). Heb ik op geen enkele US media outlet hier iets van gezien.
  Behalve als belasting betalende, maar neit stemgerechtigde butienstaander maak ik me niet zo druk om wie President wordt.

  De Amerikaanse politke verhoudingen zijn zo mogelijk nog verder verziekt dan de Nederlandse. Hier bestaat een situatie van een permanent minderheids kabinet waar uiteindelijk het ‘grote geld’ bepaald wie president wordt en wat de wet zegt (ja zelfs onder Obama)
  Barak Obama startte met idealen en wist dat hij vleugellam gemaakt zou worden. Als The Powers That Be het goed vinden mag hij nog een keer (toegegeven ze hadden zijn vorige zege niet verwacht, net zo min als de absolute Blunder met Sarah)

  Het is belangrijk te weten dat iedere republikein die het wil proberen flink naar do mond van de christelijke fundametalisten moet praten. Als ze eenmaal in het Witte Huis zitten gaan de scherpe kantjes er wel af. Helaas sneuvelt in het compromis alle slagkracht en verniewing.

  Serieuze Republikeinen wachten nog 4 jaar.
  BTW De beste information over de (voor) verkiezingen komt van Comdey Central, Jon Stewart and Colbert Report. Het zegt veel over de media, die net als de rest van dit land zit vastgeroest in Olifanten en Ezels. (Nog steeds onbegrijpelijk dat de Democraten een Ezel als symbool hebben; daar zijn te veel grappen over te maken, although not as many in English)
  ,
  Ik begrijp de ambassade heel goed. Dit is een clown, met een verkeerd verhaal.
  The Generaal was van een heel andere orde.

 4. ik lees in de “hordes” met klompgestamp geen hooligans, maar een nieuwe goose-step, de nederlandse fascisten die uit zijn op Wereldoorlog III. Onze vermeende doodspraktijken sluiten daar feilloos bij aan. Ja, pas maar op: bejaarden—en christenen?—zijn de nieuwe Joden.

 5. De controle op de gezondheidszorg in Nederland stelt totaal niks voor.Zelf heb ik mee gemaakt nadat mijn vrouw een beroerte had gehad men pertinent weigerde mijn vrouw te behandelen.Toen ik dreigde met maatregelen zij de behandellende verpleegarts het heeft geen zin meer want de zaak is reeds aangekoekt.Met andere woorden er zit een vorm van waarheid in wat deze amerikaan verkondigd.Er worden nog altijd beslissingen genomen achter de rug om van de patient en familie.

 6. Xavier Baudet zegt: 21-02-12 om 09:57

  Het is ook helemaal niet in ons belang om Santorum op dit moment te verzwakken,mocht dat uberhaupt het effect zijn van ons protest.
  Sterker nog internationale kritiek zou juist hooi op z’n vork kunnen zijn. We herinneren ons nog hoe de vorige Republikeinse regering kritiek uit het buitenland uitlegde als bewijs van het eigen gelijk. Terwijl oproepen van uit oa Engeland om op John Kerry en later Obama te stemmen wrevel opriepen. Als wij willen dat Obama wordt herkozen (en als we het herstel van de Amerikaanse economie en de internationale relaties koesteren, dan willen we dat) dan kunnen wij de Republikeinen voorlopig maar het beste laten aanmodderen. Want hoe langer dit drama zich voortsleept hoe groter de kans dat de Republikeinse kiezer straks gedemotiveerd thuis blijft.

 7. Bas zegt: 21-02-12 om 10:07

  Het lijkt mij dat als ergens dit soort onzin verkocht wordt, het Nederlandse belang is dat het tegengesproken wordt

  Want er zijn idioten die het geloven. En dat is niet in ons belang

 8. A.E. Zohlandt zegt: 21-02-12 om 13:54

  Ik vind het vrij absurd dat meneer Santorum niet op zijn vingers wordt getikt. Hij mag dan wel presidentskandidaat zijn, maar m.i. moet je dan juist het goede voorbeeld geven. En dus geen indianenverhalen vertellen aan je kiezers, zonder dat er ook maar iets van een bronnencontrole geweest is. Het eventueel beinvloeden van de Amerikaanse verkiezingen door dat onze ambassadeur hem op het matje zou roepen, vind ik dan ook totaal niet erg. Gezien dat Amerika nog altijd 1 van de grootmachten in de wereld is, vind ik juist dat het het echt niet erg is, als Santorum kiezers verliest omdat ze horen dat hij liegt (expres dan wel per ongeluk).

  Kinderen wordt al van jongs af aan geleerd dat je niet mag liegen, en ik zelf heb van mijn moeder geleerd dat ik nooit iets moet geloven danwel doorvertellen als ik het niet eerst gecontroleerd heb. Ik zie daarom niet in waarom een politicus dat wel zou mogen.

 9. JBvTB zegt: 21-02-12 om 14:30

  Ik ben echt van mijn stoel gevallen na het horen van deze nonsensuitspraken ! Het verbaast mij nog meer dat hij van geen kanten (zowel Nederlandse als Amerikaanse kant) tot de orde wordt geroepen ! Belachelijk dit….

 10. Rutger zegt: 21-02-12 om 15:06

  Eelco, wat is volgens jou de reden (buiten het verkiezingsrethoriek excuus) dat in tegenstelling tot de uitlatingen van John Sheenan destijds, nu geen behoefte bestaat aan Nederlandse zijde om deze uitlatingen van Santorum officieel recht te zetten en acht je het niet slim dat ze dit nu niet doen?

  Mocht de beste man Romney nog rechts inhalen en de Republikeinse kandidaat worden die Obama mogelijk verslaat, dan lijkt me dit lastiger om dan nog eens op terug te komen.

  “Weet u nog mr. President dat u toen……….”

 11. Peter zegt: 21-02-12 om 16:12

  Waarom moeten wij ons ook druk maken over de schuimbekkerij van een achterlijke hondenzoon als Santorum? Iemand die serieus was toen hij zei dat als zijn dochter bij een verkrachting zwanger zou worden, beter voor adoptie dan een overtijdbehandeling kon kiezen.

  Zo iemand is het nog niet waard om een emmer stront over leeg te kieperen, laat staan om zijn getroll te belonen door serieus op hem in te gaan.

 12. Peter zegt: 21-02-12 om 16:13

  Saillant detail: zijn achternaam betekent: ‘opgeschuimd mengsel van glijmiddel en ontlasting dat ontstaan kan bij anale penetratie’.

 13. femme zegt: 21-02-12 om 16:36

  Iran heeft zijn conservatieven fundemalisten maar amerika dus ook.
  word nog leuk als deze man de verkiezingen gaat winnen

 14. des zegt: 21-02-12 om 17:05

  Ik snap het probleem niet. Waar zijn we nou boos over? Dat hij zegt dat we ouderen vermoorden? Dat dóen we toch ook? We noemen het alleen euthanasie en kunnen er niet tegen als mensen (dat wil zeggen zo’n beetje de hele wereldbevolking) het er niet mee eens is. Stiekem zijn we trouwens natuurlijk hartstikke vereerd dat Santorum Nederland kent, dat hij over ons praat. We horen erbij! Onze grote broer Amerika kent ons!

 15. peter zegt: 21-02-12 om 19:00

  nederland is al lang het schoothondje van us of a,nog even en wij zijn ook zo nep met een zijscheiding en hangbuik.
  verder voral niet te veel aandacht besteden aan amerika,het is nof fijn voor ze dat ze zelf vinden in het beste land ter wereld wonen,laat ze lekker isoleren.

 16. @ DES:
  - Voordat u deze klinkklare onzin van meneer Santorum overneemt, zou ik eerst de criteria waaraan het euthanasieproces aan moet voldoen doorlezen.
  Er staat daar namelijk o.a. dat het moet gaan om NADRUKKELIJK VERZOEK VAN DE PATIËNT ZELF. Get your facts straight!
  - Tevens ben ik persoonlijk helemaal niet blij dat Nederland op deze manier onder de aandacht komt, omdat er heel veel Amerikanen zijn die deze onzin net zoals u klakkeloos overnemen.

 17. Eliza zegt: 22-02-12 om 13:23

  @peter

  briljant dat je dat serieus meldt. Nog niet gehoord van het “Spreading Santorum” initiatief blijkbaar. Zoek maar eens op, een van de betere pogingen om verkiezingskandidaat te beschadigen, maar dan mi met humor..

 18. John zegt: 22-02-12 om 22:04

  Allemaal clowns die er voor zorgen dat
  Ron Paul geen aandacht krijgt.
  Media boycot ook door de NOS.
  Verkiezings fraude.

  Let wel op zijn R3volutie gaat gewoon door !

  John

 19. A.E. Zohlandt zegt: 22-02-12 om 23:55

  @Des: als dat zo makkelijk ging als u zegt, lag mijn oma ondertussen onder de zoden! Maar omdat ze niet ziek genoeg is om in aanmerking te komen blijft mijn oma door creperen tot ze vanzelf het loodje legt. Ze is 82, heeft ondanks dat ze bijna permanent high is van de morfine nog steeds vreselijk veel pijn, kan NIETS meer zelf, zou niet liever willen dan de verlossende spuit maar ze mag niet. Wat nu wij vermoorden oudjes. No way. Wij laten onze oudjes liever creperen van de pijn, een ware marteling doormaken waar ze in de libische gevangenissen nog wat van kunnen leren. Liever dat, dan dat we ze vredig en pijnloos kunnen begeleiden naar hun laatste adem.

 20. Ferry zegt: 23-02-12 om 14:28

  Kernprobleem is dat de mogelijkheid nog altijd aanwezig is dat een christelijk dundamentalist de macht grijpt. In die zin is Amerika het land van de onmogelijkste uitkomsten. En als onverhoopt iemand met een dergelijke visie president wordt dan moeten we nog maar afwachten welke gevolgen dat economisch voor ons land heeft. Daarom zou een ambassade of MP met kracht stelling moeten nemen tegen dit soort opvattingen maar natuurlijk wel nadat extreme opvattingen van ene G. Wilders hier afdoende zijn afgewezen. Nederland heeft groot belang bij een correcte weergave van onze opvattingen. In herinnering nog de opvattingen van Bush bij aanvang van zijn presidentschap waar onmiddellijk bij zijn aantreden alle bilaterale en ontwikkelingshulp gekoppeld werd aan christelijke organisaties. Geen christen fundamentalist dan ook geen eten.
  Maar goed moslim-fundamentalist; christen-fundamentalist; Wilders in deze wereld mag iedereen kennelijk maar van alles propageren zonder dat iets op waarheid berust.

 21. henk k zegt: 23-02-12 om 18:34

  Toch wel merkwaardig, dat alle reacties, van mensen die ongetwijfeld voorstander zijn van een vrije wilsbeschikking, overlopen van verontwaardiging als iemand het succes van dat ideaal ruimschoots overschat. Ik zou gedacht hebben dat men naast de schoenen zou lopen van trots!

 22. Harry Lake zegt: 24-02-12 om 00:49

  Jammer dat dhr Bosch van Rosenthal het verschil niet weet tussen procenten en procentpunten. Hij schrijft: “Op een forum [...] zei Santorum dat 10 procent van de Nederlandse sterfgevallen euthanasiegevallen zijn (Santorum zat zo’n 8 procent te hoog)”.

  Tenzij ik zelf verkeerd ingelicht ben, zat dhr Santorum niet 8 procent te hoog maar 8 procentpunten. Daarmee zat hij dus 500 (vijfhonderd) procent te hoog.

 23. Bazz zegt: 24-02-12 om 09:36

  Ik vind die Amerikaanse christen fundamentalisten net zo eng, dan wel enger dan de Moslim fundamentalisten.Kunnen we als mensheid niet een continent vrijmaken dat gegarandeerd religie-vrij is en al dat gelovige volk lekker zelf met hun ellende laten worstelen en ons met rust laten met hun ONZIN!

 24. John zegt: 26-02-12 om 05:11

  De New World Order die nu Amerika regeert en niet de Amerikanen
  zelf zijn enger dan christenfindamentalisme en moslimitus samen.
  De NWO neemt ook Europa over via de wereldbanken dus wrijf
  maar niet in je handen…..

  johnvanprooijen7@gmail.com

 25. John zegt: 26-02-12 om 05:14

  Ik denk trouwens dat Santorum wel eens gelijk zou kunnen hebben.
  Voor ons is het taboe om over werkelijke “uitdrogingsgetallen” te
  spreken. Santorum kent insiders in nederland natuurlijk en die zijn dan
  ook niet de enige die zeggen ik ga liever naar een buitenlands ziekenhuis.
  Nederlanders zijn helemaal blind geworden voor wat er werkelijk speelt

  johnvanprooijen7@gmail.com

 26. Joost zegt: 27-02-12 om 15:29

  Dat Santorum ons aanhaalt en moordenaars noemt, is niet nieuw. Steve Forbes deed het ook toen hij kandidaat was, en voegde daar de term ‘Nazi’ aan toe. Ook dat ging over euthanasie. Als je een heel eind aan de andere kant van iemands spectrum staat, ben je de sigaar. Lekker laten kletsen. Plasterk zegt dat Rutten verantwoordelijk is voor de recessie. Zo zal ie wel meer dingen gaan roepen om ‘daadkrachtig en sterk’ over te komen. Weet je, (en ik ben niet gelovig) in de Bijbel staat een mooie, die vaker dan je denkt toepasbaar is: Een ander zeggen dat ie een splinter in zn oog heeft, en de balk in je eigen oog niet willen zien. Het is allemaal herrie, want ze doen het zelf heus niet beter. En wat mij betreft is Santorum van harte welkom ns te komen kijken in dit Sodom en Gomorra Nederland, waar iedereen stoned is, dronken, ongedisciplineerd en kinderen en oudjes doodt. Maar we zijn wel de eerste die hij belt als president om te assisteren als de VS een land aanvalt….

 27. John zegt: 04-03-12 om 02:12

  Ook Nazi wordt door veel Amerikanen gezegd. Ik wil daar wel bij opmerken dat de vrijheid
  van meningsuiting hoger is in Amerika. Hier durven we dat niet. Ik kom regelmatig Journalisten
  tegen die het kongshuis nazi grelateerd noemen en bernard ook kwalijk neen het nazi achtige
  Bilderberg conferentie te hebben opgericht om ein wellt regerung op te richten.
  Ook de directe familie van Beatrix in Engeland Queen Elizabeth wordt evan beticht nazi
  voorstanders te hebben. Wij nederlanders zijn veel meer in slaap dan Amerikanen en wat ik
  het stockholm syndroom vs de politiek hier noem is een feit…..men is bang voor werkelijke vrijheid en meningsuiting. Ja er zijn de laatste jaren zéér veel gevallen van mishandeling in de psychiatie of moorden in bejaardentehuizen op TV geweest desondanks is dat voor ons niet
  echt iets om je druk over te maken het verdwijnt weer uit het nieuws en gaat gewoon door.
  We hebben nu ook een euthanasie kliniek voor mensen die deze nazi staat niet meer trekken.
  Santorum is ook niet bang de misstanden in Amerika te noemen waar de Nazi NWO ook
  een werkelijk gevaar vormt voor de contnuiteit van Amerika.
  Als we de eerste zijn die gebeld worden om illigaal een land aan te vallen en het op zijn hitleriaans humanitaire hulp te noemen bewijs dat we nazi´s zijn.

  In plaats van controle zijn er werkelozen……
  (Dit geld ook voor corruptie en witteboorden criminaliteit)

 28. Erik Snoeshaan zegt: 18-03-12 om 12:58

  Ach laten we een beetje lachen. Een deel van de Amerikanen leeft nu eenmaal nog in de middeleeuwen en heeft de verlichting niet meegemaakt. Wordt pas echt wat als Rick Santorum kans maakt op presidentschap. Ik reken van niet want er zijn ook in Amerika genoeg mensen met hersens. Even lachen: http://www.dutchbracelet.com (LOL)

Geef een reactie