De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Weer

 • Windgedicht

  Vandaag kregen we op de weerredactie een prachtig gedicht toegestuurd, gemaakt door klas 5B van de Nassauschool in Groningen. Het gedicht was zó mooi dat ik er iets mee móest doen. Daarom heb ik gedeelte van het gedicht voorgelezen in het NOS journaal. Het hele gedicht kunt u hieronder lezen.

  49 reacties Lees verder →

 • Bij 25 jaar op tv

  NOS-weerman Erwin Kroll aan het werkVandaag 25 jaar op tv. Je zou kunnen zeggen dat het een mijlpaal is, maar toch ervaar ik dat niet zo. Haast ongemerkt glij je tijdens die periode van de ene dag in de andere en plotseling kom je erachter dat het 25 jaar later is.

  77 reacties Lees verder →

 • Veel wind is geen storm

  Als het hard waait wordt al snel gezegd dat “het stormt”. Ook vandaag is dat zo, want in veel berichten in de media duikt vandaag de term “storm” op, terwijl er volgens de meteorologische criteria geen storm is. Er is wel veel wind, maar veel wind is niet automatisch storm.

  Momenteel (vrijdagmiddag 4 februari) staat er een vrij krachtige tot stormachtige wind, windkracht 5 tot 8. Storm is windkracht 9. Volgens de meteorologische normen is er sprake van storm als er gemiddeld over een periode van 10 minuten op 10 meter hoogte een windsnelheid is van 20,8 tot 24,4 meter per seconde (dit is 75 tot 88 km/uur).

  13 reacties Lees verder →

 • Heeft een spitsalarm zin?

  spitsalarmNa elk verkeersalarm brandt de discussie los: was zo’n waarschuwing nodig of niet? Naar mijn mening heeft zo’n verkeersalarm zeker zin. Als je van te voren ziet aankomen dat er een grote kans is dat het de volgende ochtend een verkeerschaos wordt, dan is het logisch iets te verzinnen om dat te voorkomen.

  17 reacties Lees verder →

 • Nieuwe spullen bij het weerbericht

  Marco met het nieuwe scherm en de nieuwe symbolen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Bij de weerredactie van NOS Nieuws hebben we nieuwe spullen gekregen. Het presentatiescherm is groter geworden en het heeft nu een verhouding van 16:9 (voorheen was dat 4:3). Tegelijkertijd is ook de techniek veranderd. Voorheen gebruikten we een scherm dat van achteren werd aangelicht met een krachtige beamer.

  85 reacties Lees verder →

 • Goochelen met Hans Labohm (verplaatst)

  grafiek-labohm1Het weblog van Gerrit Hiemstra is verplaatst. Het staat nu hier.

  2 reacties Lees verder →

 • Zon heeft schaduwzijde

  Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de zon. En we hebben er in juni ook even op moeten wachten. Vaak had de zon het moeilijk, of scheen ze wel, maar was het fris. Deze week is dat een heel ander verhaal. Het kwik ligt ruim boven de 20 graden en geleidelijk komen we zelfs boven de 25. Daarbij is er veel zon, maar met een schaduwzijde

  2 reacties Lees verder →

 • Lichtende nachtwolken

  In de nacht van dinsdag op woensdag waren er zeldzame wolken te zien aan de noordelijke hemel. Het gaat om lichtende nachtwolken. Deze wolken bevinden zich op een hoogte van ongeveer 80 kilometer boven het aardoppervlak. Normale wolken komen niet hoger dan 15 kilometer. Op bijgaande foto zijn de lichtende nachtwolken te zien.

  4 reacties Lees verder →

 • Warme trui mee naar WK 2010

  Klimaat Johannesburg

  Over precies een jaar begint het WK voetbal in Zuid-Afrika. Mocht u overwegen tegen die tijd naar het zuiden af te reizen om “onze jongens” aan te moedigen, dan moet u zich wel realiseren dat het daar winter is. In plaatsen als Johannesburg, Pretoria en Bloemfontein kan het rond deze tijd ‘s nachts gemakkelijk vriezen en zelfs sneeuw is mogelijk.

  4 reacties Lees verder →

 • ITCZ

  ITCZHet Air France vliegtuig dat enkele dagen geleden verongelukt is, is mogelijk terecht gekomen in zwaar onweer. Bij een vlucht van Brazilië naar Parijs moet het vliegtuig de ITCZ passeren, de Inter Tropische Convergentie Zone. De Inter Tropische Convergentie Zone is een zone rond de aarde ter hoogte van de evenaar waar grote onweerscomplexen ontstaan. Voor de meeste Nederlanders is de ITCZ onbekend, maar het is onderdeel van een grootschalige atmosferische circulatie.

  3 reacties Lees verder →

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.