De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Dikke Bertha schiet te hulp

BerthaSlecht weer aankondigen in de vakantietijd is niet leuk, dat kan ik u verzekeren. Het geeft een behoorlijke mentale druk. Je weet dat je boodschap bij de kijkers thuis op de bank mistroostige blikken oplevert en schampere opmerkingen. Maar we hebben geen keus. We móeten de boodschap brengen en het is het beste om dat zonder al te veel omwegen te doen. In zo’n situatie is het extra leuk als je hulp krijgt uit onverwachte hoek: tropische cycloon Bertha.

Na de boodschap over het beroerde weer van dit weekend kunnen we gelukkig ook melden dat het einde daarvan in zicht is. Het ziet er naar uit dat het de tweede helft van de komende week mooi weer wordt. Met dank aan Bertha.

Bertha is een tropische cycloon die de afgelopen twee weken ten noorden van het Caraïbisch gebied is langsgetrokken, via Bermuda naar het noorden is afgebogen en de komende dagen de Atlantische Oceaan op koerst richting het oosten. Gezien het seizoen is Bertha een zeer actieve cycloon. Ze heeft klasse 3 bereikt op een schaal van 5, dus ze weet van wanten. Dergelijke actieve cyclonen zijn in de herfst veel gebruikelijker.

Bertha verliest een groot deel van haar tropische activiteit en verandert in een normaal lagedrukgebied. Dat heeft als voordeel dat ze allemaal warme lucht vanuit het zuiden aanvoert en daar gaan wij van profiteren. In heel West-Europa wordt het warmer en ook krijgen we te maken met een hogedrukgebied.

Dat is goed nieuws voor alle vakantiegangers in Nederland en omgeving. Een ook wij als weermannen en -vrouwen zijn er erg blij mee. Dat maakt het slechte weer er niet beter op, maar als je na een moeilijke periode zicht hebt op verbetering, maakt het slechte nieuws beter te verteren.

Er is wel één gevaar. Oude tropische cyclonen zijn altijd wat lastiger te “vatten” door de atmosferische computermodellen. Daardoor is de weersverwachting minder zeker dan anders. We moeten daarom wel wat voorzichtig blijven. Desondanks zijn we blij met Dikke Bertha. Ze helpt ons het weekend door.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


8 reacties op “Dikke Bertha schiet te hulp”

 1. Kruiter zegt: 18-07-08 om 17:05

  hoe kan het dat de laatste jaren hier in Oost Groningen het veel droger is als in andere streken van het noorden.
  Wij hebben nu vanaf 1 juni nog maar 114 milimeter regen gehad. En onweer van betekenis hebben wij nog niet gehad dit jaar.

 2. Mart Voorthuis zegt: 18-07-08 om 22:57

  Toen ik dikke Bertha las, dacht ik aan een dame van 500 pond, maar gelukkig was het het maar een cycloon. Benieuwd of “magere Hein” ook een cycloon is, of iets anders :-) !! Tis weekend Toppie !!

 3. Theo van Noord zegt: 19-07-08 om 10:16

  Geen dame, Mart, maar een kanon. Dikke Bertha is de(bij?)naam van een Duitse houwitser die in WO I werd gebruikt.
  Zie bijvoorbeeld: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dikke_Bertha

 4. Helena zegt: 19-07-08 om 11:20

  Ik vroeg me al af of die Duitse houwitser na een eeuw weer nieuw leven was ingeblazen.

 5. Ruurd zegt: 19-07-08 om 11:51

  Ik zou graag een cycloon naar mijn schoonmoeder willen vernoemen. Bij wie moet ik me dan melden?

 6. effe zegt: 19-07-08 om 18:21

  Theoooooooo ff wakker worre jonguhhhhhhhh…… Niet alles en iedereen met dezelfde naam HOEFT hetzelfde dingetje zijn. Kun je ook nakijken op : http://nl.wikipedia.org … maar gewoon zelf nadenken is ook keileuk hoor, alhoewel wellicht vermoeiend als je ze alle drie moet inschakelen?

 7. J poldervaat zegt: 20-07-08 om 20:20

  toen ik over de dikke berta las dacht meteen aan het zwaregeschut in de tweede wereld oorlog van de duitse weermmacht

 8. lelijk zegt: 20-02-09 om 11:05

  wtf dikke bertha is mijn buurvrouw:o

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.