De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Onder de sterren

De avond valt bij Montauban (foto van Remco Uri)Als ‘weermens’, kijk ik graag omhoog. Wolkenluchten en landschappen combineren vaak tot de prachtigste plaatjes. Maar als de zon eenmaal onder gaat is het in ons land eigenlijk wel gedaan. En dat terwijl de lucht er ’s nachts ook heel mooi uit kan zien. Stel je eens voor; een heel stille omgeving, een luie stoel, een glaasje wijn en dan maar genieten van de sterrenhemel. Helaas zie je in ons land dan meestal nog niet veel. Oorzaak; in Nederland zijn maar weinig echt donkere plaatsen te vinden. Grote steden, straatverlichting, het zorgt er allemaal voor dat er zoveel strooilicht is dat de sterren er nauwelijks zichtbaar doorheen schijnen.

Sterren (foto van Remco Uri)Eenmaal op vakantie in het buitenland, neemt de kans snel toe dat het wel echt donker is. En dan is het volop genieten. Het Zwarte Woud in Duitsland leent zich bij uitstek voor dit sterrengenot. Zelf heb ik mooie ervaringen opgedaan in Frankrijk in de streek van het riviertje de Lot bij Cahors. Helaas is het mij niet gelukt dat op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar een collega kwam net met een paar mooie foto’s, die hij 3 weken geleden heeft gemaakt in de buurt van Montauban. Schitterend. Ik moest meteen terug denken aan de melkweg die in die regio heel goed zichtbaar is. Of anders volledige sterrenbeelden die zo goed uit de verf komen. En dan nog maar te zwijgen van vallende sterren……

‘Grote Beer’Misschien ten overvloede, ik heb de ‘Grote Beer’ nog maar even omcirkeld. En bent u de komende weken toevallig in de gelegenheid, geniet er van!

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


5 reacties op “Onder de sterren”

 1. pieter van son zegt: 25-07-08 om 19:23

  Mooie tekst Marco en heel pakkend.

  Wil je de pracht van het heelal zien, dan heb ik maar één advies.
  Je reist naar Tunisia en meteen door naar Douz. Van Douz naar Ksar Hilene. Vlakbij deze oase begint een enorme duinenrij. Zorg dat je daar bent als de zon ondergaat, en ga plat in het zand liggen.

  Geen geluid
  nog nooit heb je je zo klein gevoeld
  Niets, geen licht, totale duisternis
  vochtigheidsgraad: zero
  zicht: oneindig
  Misschien wat geritsel van een tjik-tjak.

  En dan de overweldigende pracht van het heelal.

  try me!!
  Ik hoor het wel

 2. dick zegt: 27-07-08 om 15:53

  Leuk verhaal Marco, gisteravond was er ook genoeg te zien overigens:
  http://www.weblogzwolle.nl/con...../#pc_36269

 3. julia zegt: 02-08-08 om 10:54

  Mooi verhaal :)
  ikzelf kijk ook altijd naar de sterren en zit nu in Israel, ik blijf maar omhoog kijken.
  ook thuis zie ik ze genoeg, ik woon vlakbij het uiterst kleine dorpje swifterbant midden in de flevopolder, en daar is het vaak nog donker genoeg. dus als je eens echt de nederlandse sterrenhemel wilt zien, welkom in oostelijk flevoland.

 4. piet b zegt: 02-08-08 om 13:50

  en uiterst rechts, midden op het plaatje de poolster

 5. Jan Keuper zegt: 10-01-09 om 10:47

  Gelezen op Yahoo nieuws: Op zaterdag 10 januari is de volle maan 14% groter dan normaal en wordt daarmee de grootste volle maan van 2009.
  In de omloopbaan van de maan zitten verschillen van 50.000 Km en op zaterdag 10 januari staat de maan het dichtst bij de aarde.
  Nooit geweten dat hier een zichtbaar verschil in zit.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.