De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Tyfoon Nuri trekt naar Hong Kong

NuriDe springruiters zijn net op tijd klaar met hun wedstrijden op de Olympische Spelen, want morgen (vrijdag 22 augustus) trekt een tyfoon over Hong Kong. De tropische cycloon heet Nuri en is één van de lichtste categorie. Niettemin wordt het ruig weer met wind van orkaankracht, windstoten tot 160 km/h, golven tot 6,5 meter en zeer veel regen. Op de Filipijnen zijn 5 doden gevallen door de tyfoon.

Volgens de huidige verwachtingen trekt Nuri pal over Hong Kong. Het centrum van de tyfoon arriveert morgenmiddag 14:00 uur plaatselijke tijd aan de kust. Vervolgens neemt de tyfoon in activiteit af en trek verder China in. Dat wil overigens niet zeggen dat’ie binnen de kortste keren verdwijnt. De restanten van Nuri zullen het weer in Zuidoost-China nog lang bepalen met vooral veel regen.

Tyfonen worden nauwgezet gevolgd door gespecialiseerde weercentra. Tyfonen en hurricanes (zoals ze in de V.S. worden genoemd) zijn de meest destructieve weersverschijnselen die we kennen. Ze kunnen grote gevolgen hebben voor de economie, niet alleen door de schade die ze kunnen veroorzaken, maar ook omdat vliegtuigen en schepen omgeleid moeten worden.

De verwachtingen voor tyfoon Nuri worden onder andere gemaakt door het Joint Typhoon Warning Center, een instantie van de Amerikaanse marine. Via de JTWC website kunnen verwachtingen en aanvullende gegevens worden opgevraagd. Een voorbeeld van een verwachtingsbulletin voor Nuri kunt u hier vinden.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


1 reactie op “Tyfoon Nuri trekt naar Hong Kong”

 1. piet b zegt: 21-08-08 om 19:45

  Tyfonen en hurricanes brengen ook nuttige regens mee. soms teveel maar wel noodzakelijk zoet water.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.