De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Meters sneeuw in de Alpen

SneeuwdakIn de zuidelijke Alpen ligt op veel plaatsen een onwaarschijnlijk dik pak sneeuw. De afgelopen tijd is er aan de zuidkant van het Alpenmassief een grote hoeveelheid sneeuw gevallen. Het pak sneeuw is zo dik dat daken van huizen dreigen te bezwijken. Geparkeerde autos zijn helemaal verdwenen in de sneeuwmassa.

Via Marjon de Hond kreeg ik vandaag een paar foto’s binnen uit het Lesachtal. Dat ligt in Karinthië, ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Lienz. Sinds half december heeft het daar heel vaak gesneeuw en er ligt daar 4 meter sneeuw. Het dak van hun huis is al twee keer leeg geschept om te voorkomen dat het bezwijkt onder de sneeuwlast.

Normaal gesproken komt 1 centimeter verse sneeuw overeen met 1 mm regen. Dat is hetzelfde als 1 liter water per vierkante meter en dat is weer gelijk aan 1 kilo per vierkante meter. Sneeuw die al enige tijd ligt, zakt in, dus dan klopt dit rekensommetje niet meer. Oude sneeuw kan gemakkelijk tot 1/2 van de oorspronkelijke dikte inzakken. Bij eenzelfde dikte van de sneeuwlaag is het gewicht dan twee keer zo hoog.

Het is daarom heel goed mogelijk dat een laag van 2 meter sneeuw op het dak overeenkomt met een gewicht van 400 kilo per vierkante meter! Van een huis van 6 bij 8 meter drukt er een gewicht van bijna 20 ton op het dak! Dat komt overeen met een flinke vrachtwagen, geladen en wel. Geen wonder dat de huizen in de Alpen zo stevig gebouwd zijn.

Het weer zorgt voor een tamelijk chaotische situatie, want wegen zijn vrijwel onbegaanbaar en treinen kunnen veel bestemmingen niet bereiken, simpelweg omdat het spoor dichtgesneeuwd is.  De komende week valt er weer 20 tot 50 cm sneeuw in de zuidelijke Alpen. In de Franse Alpen valt in die periode de meeste sneeuw, 50 tot 75 centimeter.

Foto 1:

Lesachtal 1

Foto 2:

Lesachtal

Foto 3:

Lesachtal 3

.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Meters sneeuw in de Alpen”

 1. ben.timmerman zegt: 07-02-09 om 17:52

  het is jmmer voor ons we kunnen er niet meer komen vanwege leeftijd en herseninfact. we hebben 25 jaar in deze tijd kunnen genieten en skien en vonden het altijd prachtig.Zoveel sneew hebben we echter nooit gehad.

 2. ad de wit zegt: 08-02-09 om 08:30

  zoveel sneeuw ligt dat ook in de buurt van st.johan in pongau

 3. j.bruins zegt: 08-02-09 om 15:22

  Mooie foto,s.Maar geef mij maar lente foto,s door.

 4. fabian zegt: 08-02-09 om 16:32

  te veel fauten in de texst

 5. Erik zegt: 08-02-09 om 17:40

  JOEHOE – wo sind die oorwarmers van het IPCC? Vorig jaar werden de zuidelijke alpen nog misbruikt om aan te tonen dat de wereld verloren gaat met het versterkte broeikaseffect. Dit terwijl een paar jaar weinig sneeuw samenhangt met ‘weer’ en dus niet met ‘klimaat’. Massaal reisden kenners af naar Bad Kleinkircheim en om ‘och en ach’ te roepen. Gelukkig is moeder Aarde bergen veerkrachtiger.

  Veel plezier daar Marjon de Hond. Kärnten is schitterend en mijn 2de Heimat. Je kunt daar bij Hermagor schitterend fietsen (in de zomer dan). Genieten dus – over een maandje zit ik wat noordelijker in dachstein-west!

  Met vriendelijke groet,

 6. luckybee zegt: 08-02-09 om 18:51

  Of Kitzbühl, st Anton ik geloof overal in Öosterijk, ook in Salzburgerland.

 7. Barney zegt: 08-02-09 om 19:21

  Overal ter wereld vinden momenteel grote natuurrampen plaats.
  Hevige sneeuwval in Engeland, USA, Alpen-landen en Australie kampt met overstromingen in het noorden en grote branden in het zuiden (hierbij sluit ik opzet NIET uit!) Kan iemand mij uitleggen waarom wij in NL steeds de dans lijken te ontspringen zonder de klimaatverandering, ons zeeklimaat of reducerende ozonlaag daarbij aan te halen?
  Ik denk dat men zich in de Alpengebieden vooral druk zal moeten maken om instorting door sneeuwlast te voorkomen, aardverschuivingen en lawines tijdig in te schatten om zo rampen in het verleden te keren.
  ZODRA DIE WITTE WERELD GAAT SMELTEN, KOMT DIE TROEP MET DONDEREND GEWELD DE RIJN AFGEZAKT NAAR ONS TOE!

 8. Peter Rokers zegt: 10-04-09 om 14:22

  Barney vinden in Nederland geen overstromingen plaats ?
  De grootste bedreiging vormt toch wel de noordzee.
  Als die poel overstroomt mag heel Nederland zich bergen.
  Er blijft weinig meer van over.

 9. De kale strenge vorst waar we momenteel mee te maken hebben zorgt ervoor dat ook ongedierten zoeken naar warmere omgeving .Zo ook bij ons. Een nieuwe boerderij, maar toch weten ratten en muizen binnen te komen. Daarom hebben we in de ligboxenstal éénrichtingsborden geplaatst zodat mens en dier allebei hun gang kunnen gaan.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.