De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Vies weer

Vies weerAls weerpresentator bij het NOS Journaal wordt je geacht geen mening te hebben over het weer. Nou ja, een mening hebben mag wel, maar het uiten van die mening wordt niet altijd op prijs gesteld. Vandaag maak ik een uitzondering. Ik vond het echt vies weer. Het was grijs, dónkergrijs, en een dicht motregengordijn trok een grauwsluier over alles heen. Alsof alles bedekt was met een vieze vitrage die al maanden geleden gewassen had moeten worden. Báh!

Troosteloos, treurig, triest, ik vond er vandaan helemaal niks aan. Maar als weerpresentator mag je dat eigenlijk niet zeggen, zeker niet in een uitzending. Onze persoonlijke mening hoort er niet toe te doen. Als wij per ongeluk een keer de term ‘slecht weer’ uit onze mond laten floepen, is er altijd wel iemand die vindt dat het helemaal geen slecht weer was en dat hij of zij het eigenlijk wel prima vond. Ook regen is een deel van ons weer en als het nooit zou regenen zou ons land er niet zo fris en groen uitzien!

Tsja, daar is weinig tegen in te brengen, maar vandaag kon ik het met de beste wil van de wereld niet fris en groen noemen, vandaar dat ik vandaag een uitzondering maak. En ik was vandaag niet de enige! Buiten zag ik mensen weggedoken in regenjassen en onder paraplu’s proberen zo snel mogelijk een droge plek te bereiken. En de gezichtsuitdrukking daarbij was alsof ze net iets heel onsmakelijks naar binnen hadden gewerkt. Echt vies weer dus. Schoolkinderen die op de fiets thuiskomen, met natte slierten haar, een sompige jas, doorweekte broek en soppende schoenen. Dat is gewoon zielig. Op de redactie hoorde ik een collega cynisch opmerken dat het vandaag “mooi” weer was. Een mooie dag om uit het raam te springen, kwam er als uitsmijter achteraan.

Maar ik snap het wel. We zijn toe aan het voorjaar! Grote schoonmaak, de ramen open, de bezem er door! Weg met de winterse viezigheid. Het wordt tijd voor de zon! En graag snel een beetje.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


9 reacties op “Vies weer”

 1. Arthur zegt: 12-03-09 om 15:47

  Ja, het is gewoon geen prettig weer, dat vind ik ook op zo’n dag. Maar; je gaat het des te meer waarderen als het weer een dagje lekker licht-zonnig-droog-helder is. En; op zo’n dag als vandaag doe ik dat dan wat meer weers-onafhankelijke dingen en op de mooie dagen trek ik (met camera) er op uit.
  Het weer; bezie het in elk geval van de ”zonnige” kant; hoewel mij dat ook niet altijd lukt, zeker in de vakantietijd.

 2. wim zegt: 12-03-09 om 16:08

  Schiet toch op watje, Schoolkinderen die nat thuiskomen hoort typisch bij Nederland, en het is nog gezond ook. Zoiets noemen we minder mooi weer!

 3. Dirk Pieter zegt: 12-03-09 om 17:49

  Go Gerrit!!!!

 4. doco zegt: 12-03-09 om 20:43

  Maartse buien die beduien, dat de zomer aan komt kruien.

 5. bas zegt: 12-03-09 om 21:13

  Het zal vast waar zijn, maar ik heb zelf liever een weerman die wel zegt goed weer of rotweer

  Over het algemeen houden wij niet van regen, hoezeer er ook mensne zijn die de regen nodig hebben. Dus rotweer , de gehele dag zu’n nare regen die maar blijft doordruppelen, dat lijkt mij logisch

  Alleen, na een maand geen regen, en 30 graden, dan is regen welkom. Dan wordt de regen ook enthousiast aangekondigt, en iedereen is er blij om

  Wees eerlijk, dus

 6. Het weer is altijd goed, slechts de mens is onaangepast!

 7. Chris zegt: 13-03-09 om 16:45

  Is vrijdag de 13e wel zo’n ongeluksdag? Vandaag schijnt het zonnetje namelijk wel en is het naar omstandigheden heerlijk weer!
  Na regen komt dus altijd zonneschijn!!!

 8. Peter Rokers zegt: 10-04-09 om 14:16

  Gerrit, je bent ook maar een mens. Bij Erwin twijfel ik daar nog wel eens aan. Hij heeft van die uitspraken ! Het geen weer kent hij niet. Het is altijd weer. Waar moet die er dan wel bij zeggen. Op de maan en in de ruimte is geen weer gewoonweg omdat daar geen atmosfeer is. Er valt niks te drukken dus is er ook geen wind. Die wind is maar een bijkomstige faktor net als de zon. Als het stil is en geen bewolking is er geen weer. De zon doet natuurlijk echter wel wat. Opwarmen doet ook veranderen. Dus verandert die het weerbeeld ook. Met vies weer zou ik niet uit het raam springen, want dan lig je er midden in. Dan kun je maar beter binnen blijven. Ja, natuurlijk moet je ook weer naar huis. Was er dan niet heen gegaan! Nee, we zijn nog niet zover dat we alles van uit huis kunnen doen. Lijkt me wel een zalige gedachte. Boodschappen die bij je thuis komen. Op het weer kun je geen peil trekken. Net als jullie. “Vanmiddag knapt het op”. Of smorgens. Steeds trap ik er weer in. Vanmiddag of vanmorgen krijgen we veel regen. En wat zien we dan ? De zon. Zon overgoten. Prachtige wolken. Maar wel droog. Hoe lokaal kan het zijn. Nederland is toch een kikkerlandje ? Hoe zitten de voorspellingen dan voor Amerika. Of Frankrijk en Duitsland. Of het is in heel Europa slecht of mooi (hoewel dat niet echt voorkomt dacht ik) of het is overal zeer verschillend. Die wolken kijken niet zo krap.
  Jullie laten trouwens wel vaker bepaalde termen uit jullie mond glippen. Mag gezegd worden. Hoezo “fris en groen” ?
  Zeker met de nadruk op fris ? We hadden een frisse winter. Een echte winter. Maar sneeuw, ho maar.
  Als ik naar de koude en warme golven kijk valt het allemaal best mee.
  Vroeger was het kouder omdat we niet zoveel verwarming hadden.
  De heetste hittegolven dateren van voor 1950. Dus kompenseert dat aardig.
  Misschien is het natter geworden en dat vind ik het ergste.
  Of het nou warm of koud is dat natte verpest alles.
  Dat alleen al houdt me tegen om naar buiten te gaan hoe groen het ook is.
  Laat het snachts regenen! Jammer voor die enkeling die dan wakker is.
  Je moet dan ook binnen zitten en blijven zitten.
  Kou, wind en regen zijn het funest.
  Natuurlijk denken mensen daar anders over.
  Ik kan niet begrijpen dat iemand van regen houdt.
  Die mensen zitten natuurlijk heel de dag binnen en hebben een buitenfobie of iets dergelijks.

  Jan, je weet niet wat je zegt.
  Overdrijven moet je nooit doen.
  Teveel zon is ook niet gezond.

  En Chris na zonneschijn komt regen.
  Wat zit de natuur toch mooi in elkaar ?
  Overigens de wisselvalligheid regeert in dit land.

 9. Jannie zegt: 18-05-09 om 15:10

  Wij zeggen ook wel eens:

  Dag is nooit zo nat of de zun schient aaltied wel wat.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.