De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Langzaam wennen aan het voorjaar

Zon lost wolken opEindelijk kunnen we genieten van de voorjaarszon. De grijze wolkenvelden zijn verdwenen en alles begint er weer vrolijker uit te zien. De komende dagen duurt het mooie weer voort, maar echt warm wordt het nog niet. Overdag wordt het een graad of 10 en ‘s nachts kan het stevig vriezen. Het is nog veel te vroeg voor t-shirt en korte broek. Op zich niets bijzonders, laat het voorjaar maar lekker langzaam op gang komen.

Voor het eerst dit seizoen is het merkbaar dat de zon weer meer kracht begint te krijgen. In de winterperiode is het vaak zo somber omdat de hoeveelheid zonneenergie gewoon te weinig is om de wolken te laten oplossen. Bij dat proces moet eerst het aardoppervlak opgewarmd worden, vervolgens warmt de lucht vlak boven het aardoppervlak op en deze warme lucht stijgt dan omhoog. Warme lucht is namelijk lichter dan koude lucht. Een paar graden opwarming kan al het verschil betekenen tussen een grijze dag of flinke zonnige perioden.

In het voorjaar wordt de zon elke dag sterker. Dat komt tot uiting in een langere daglengte maar ook in een hogere zonnestand boven de horizon. Juist in deze periode, zo rond half maart, is de zonneenergie net voldoende om de wolkenvelden op te ruimen. Zowel afgelopen zondag en maandag was dat buiten heel goed te zien. De relatief warme opstijgende lucht lost de wolkendruppeltjes op; tegelijkertijd zorgt de opstijgende lucht voor menging in de atmosfeer. Drogere lucht vermengt dan met vochtige lucht en ook daardoor lossen wolken op.

Veel planten en dieren reageren op de daglengte. Zodra ze “merken” dat de dagen langer worden, worden ze geleidelijk actiever omdat ze “weten” dat vroeg of laat de zon zal gaan doorbreken. En de zon is dé motor waar de planten op draaien. En daarom fluiten de vogels ‘s morgens vroeg, worden de knoppen dikker en komen de eerste planten in bloei. Zo kunnen we langzaam wennen aan het voorjaar. Lekker.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Langzaam wennen aan het voorjaar”

 1. bas zegt: 17-03-09 om 15:18

  Toevallig zit ik dus wel in korte broek en een T shirt voor de computer :)

 2. Daan zegt: 17-03-09 om 18:35

  nog wel in lange broek, maar wel alleen maar een tshirt onder m’n jas aan!

 3. luckybee zegt: 24-03-09 om 06:12

  Wij leven in een door God gezegend land, terwijl overal om ons heen sneeuwt ook nu in maart,hebben wij het hier tamelijk gemoedelijk.In Calgary Canada heeft het de hele tijd gesneeuwd, de Alpen is helemaal wit van sneeuw tot in Noord Italie toe, niet vergeten de Balkan,en Rusland.

 4. Peter Rokers zegt: 10-04-09 om 14:00

  Bas, binnen staat je kachel zeker op 30 ? Korte broek is geen probleem, maar Tshirt hou ik niet de hele dag meer vol. De kou trekt uit de grond omhoog. eerst in die vervelende kuiten, en dan in het lijf zelf.
  Ja, dan is het nu beter. Maar ik in korte broek gaat moet er eerst een hittegolf komen. Die verwacht ik dit jaar. Ik weet het 99,9 procent zeker dat we die dit jaar wel krijgen. Niks is zekerder als het weer. Misschien dit jaar weer niet, maar dan wel 100 procent zeker volgend jaar. Anders doet het weer zichzelf te kort. Echte veranderingen zie ik op korte termijn nog niet. Ook op de lange termijn zie ik het somber in. we gaan het hier niet mee maken dat het ooit boven de 40 graden komt. Eens, ja. Misschien in de volgende eeuw. De 22ste.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.