De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Hoezo Lente?

voorjaarWelke leer je ook aanhangt, de lente is begonnen. Zowel meteorologen (1 maart) als astronomen (20 maart om 12.44 uur) zitten weer op één lijn. Juist rond het begin van de astronomische lente liet het weer zich van z’n goede kant zien. Tot en met afgelopen zaterdag was het prachtig weer met volop zon.

 

De eerste veranderingen dienden zich zondag al aan en nu lijkt het of we terug zijn bij af. Dat fijne lentegevoel van voor het weekeinde is verdwenen als sneeuw voor de zon.

herfst-in-lente.JPGDeze week zouden we het beter herfst kunnen noemen. Wolken, regen en wind, dat in elk geval. Waarschijnlijk komt er ook nog hagel bij en onweert het soms. Maart roert z’n staart, maar gelukkig ook: “maartse buien die beduien dat de lente aan komt kruien”. Er is dus nog hoop.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


10 reacties op “Hoezo Lente?”

 1. christian zegt: 23-03-09 om 19:31

  Maar goed ook die buien, zeker als je net gezaaid en geplant hebt in je moestuin. Alles dat moet groeien en bloeien heeft zowel zon maar zeker ook water nodig en dat kan nog maar altijd het beste uit de hemel komen.

 2. fred stelwagen zegt: 24-03-09 om 06:11

  De lente of zomer herfst noemen vind ik ontzettend flauw. Herfst is de tijd van stormen en vallende bladeren. Dat lijkt dus niet veel op de lente. De lente komt voor mij pas als de bomen gaan bladeren en dat zie je pas goed ergens in april. Je kunt ook zeggen dat de winter zijn vertrek aan het uitstellen is. Dat vind ik een betere kijk op het weer.
  Groeten Fred.

 3. Fliegender Holländer zegt: 24-03-09 om 07:54

  Allereerst: Hier in Wenen is het niet anders – koud en véél wind. Dan: Ik meen, dat het spreekwoord was: “Maartse buien die beduien dat de ZOMER aan komt kruien”!
  Echter, juist in deze tijd waar iedereen zich toch min of meer zorgen om het klimaat maakt is het alleen maar goed, dat het niet inderdaad reeds volop Lente is. We willen natuurlijk na een Winter eindelijk voorjaar, en dan natuurlijk ook zo snel mogelijk Zomer. De weergoden leren ons gelukkig, dat we toch altijd nog in een klimaatzône schijnen te verkeren met gematigde Winters en – tevens – gematigde Zomers. Laat het nu maar rustig een beetje warmer worden. Het is pas eind Maart!! Als het nú al voorjaar zou zijn – en het liefst zag iedereen misschien al temperaturen “jenseits” van de +15°C – dan willen we in April meer als +20°C, voor Mei misschien al zomers weer? Nadien zeuren we dan weer, als de Zomer voorbij was en ook het jaar op z’n eind loopt, dat én de Zomer zo lang, warm en droog was, én het jaar 2009 weer in de annalen mag aanschuiven bij wéér één van de warmste op rij.
  Nee, mijn mening, hoewel misschien voor velen een duivelse gedachte: Laat het weer rustig z’n gang gaan en gaandeweg ons opwarmen ;-)

 4. verveer zegt: 24-03-09 om 10:15

  afgelopen zondag was het ook nog erg zonnig en warm.
  en inderdaad, maart roert zijn staart. De ene week zonnig en de andere regenachtig. Nu schijnt het zonnetje ook weer, dus niks te klagen

 5. bas zegt: 24-03-09 om 20:11

  Toch heeft Marco Verhoef wel gelijk

  De klimaatmensen hebben ons warmer weer beloofd, maar we zien er niets van

  Maar verontschuldigingen? ho maar :)

  Vroeger, toen was het tenminste echt goed weer: April 2007 hadden we dagen van boven de 25 graden. Maar nu?

 6. luckybee zegt: 25-03-09 om 05:49

  Tsia dames en heren zo te zien gaat de Globale verwarming van de aarde niet door. het is lang, lang geleden dat in Europa an Amerika in maart nog heevig sneeuwt, behalve bij ons dan, een door God gezegend land.

 7. Fliegender Holländer zegt: 25-03-09 om 08:04

  @ Bas: Als U eens op de kalender zoudt kijken, dan zou het moeten opvallen, dat het eerst Maart nog is!! En of dat zo goed is – in April al 25°! Klinkt misschien leuk, maar “past” niet bij het gemiddelde klimaat van Europa zoals wij het kennen. Hoewel ik mezelf daar weer moet corrigeren: Klimaat en weer zijn twee verschillende dingen. Weer is iets, dat we nú hebben. Klimaat is een gemiddelde van al het weer over een periode van 30 jaar. Het gemiddelde kan wel omhoog gaan (doet het zeker sinds de laatste warme jaren), maar dat wil nog niet zeggen, dat de weergoden er eens een “kouder jaar” tussendoor gooien. In de Alpen is er ook deze Winter weer meer sneeuw geweest als er sinds vele jaren níet geweest is… ;-)

 8. Peter Rokers zegt: 10-04-09 om 14:20

  De lente begint pas op 1 april en dat is geen grap.
  Temperatuur zegt niks.
  Zelfs in mei eigenlijk, want dan leggen alle vogels een ei.
  Volgens mij zit het tussen je oren die jaargetijden.
  Ik heb er nou nog nooit wat van gemerkt.
  Wel eens in de zomer met de kachel aan gezeten of gestaan ?
  In dit land kan alles.
  Ik hang me aan die data niet op.
  Extremen heb je het hele jaar door en weer verandert kontinu en ook drastisch.
  4 seizoenen op 1 dag.
  Het lijkt onmogelijk, maar alles kan met dit weer.
  Ok, het zal zomers nooit echt vriezen zoals in de winter.
  Alleen een beetje nachtvorst.
  In de sahel vriest het snachts ook, maar daarom het ook de sahel.
  Of in andere zandbakken.

 9. Dat gedoe over meteorologen en astronomen verdwijnt met tussenseizoenen.
  winter: januari-februari. Januari-februari, winter.
  voorjaar: maart. Maart, voorjaar.
  lente: april, mei. April-mei, lente.
  voorzomer: juni. Juni, voorzomer.
  zomer: juli, augustus. Juli-augustus, zomer.
  nazomer: september. Gerrit Hiemstra zei ooit: fraai nazomerweer.
  herfst: oktober, november. Oktober-november, herfst.
  najaar: december. December, najaar.
  en dan opnieuw januari-februari: winter. Dat is een elegante oplossing.
  Zelfs als we ooit het jaar per maart laten beginnen blijft het elegant.
  Misschien even wennen, maar zet niemand op het verkeerde been.
  Vriendelijke groet, BAUER

 10. Lekker hoor. En maar roepen dat het de global warming is. Mijn aardrijkskunde leraar zei het 10 jaar geleden al. De global warming is niets anders dan een natuurlijk verloop van de ijstijden en het feit dat we 10.000 jaar geleden er net een ijstijd op hebben zitten. Dus nu wordt het weer warm.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.