De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Warme trui mee naar WK 2010

Klimaat Johannesburg

Over precies een jaar begint het WK voetbal in Zuid-Afrika. Mocht u overwegen tegen die tijd naar het zuiden af te reizen om “onze jongens” aan te moedigen, dan moet u zich wel realiseren dat het daar winter is. In plaatsen als Johannesburg, Pretoria en Bloemfontein kan het rond deze tijd ‘s nachts gemakkelijk vriezen en zelfs sneeuw is mogelijk.

Als het bij ons zomer is, is het op het zuidelijk halfrond winter. Zuid-Afrika ligt veel dichter bij de evenaar dan Nederland, maar toch kan het daar behoorlijk fris zijn in juni en juli. Kaapstad ligt op 34 graden zuiderbreedte. Dat is op dezelfde afstand tot de evenaar als bijvoorbeeld Casablanca, Beiroet of Los Angeles. Johannesburg en Pretoria liggen op ongeveer 25 graden zuiderbreedte. Op het noordelijk halfrond liggen op die breedte de Canarische Eilanden, Bahrein of Monterrey in Mexico.

De belangrijkste oorzaak van de relatief lage wintertemperaturen in het Zuidafrikaanse binnenland is de hoogte boven zeeniveau. Pretoria en Bloemfontein liggen op 1350 m hoogte en Johannesburg zelfs op 1700 meter. Dat is vergelijkbaar met Sankt Moritz in Zwitserland.

De steden in het binnenland hebben in juni en juli een zeer droog klimaat met gemiddeld maar 5 millimeter regen per maand. De gemiddelde maximumtemperatuur zit in Pretoria, Johannesburg en Bloemfontein op 15 tot 20 graden en ‘s nachts rond 5 graden. Bloemfontein is de koudste plaats met ‘s nachts gemiddeld (!) rond het vriespunt.

De speelsteden aan de kust, zoals Kaapstad, Port Elisabeth en Durban hebben een vochtiger en zachter winterklimaat. Kaapstad is het natst met gemddeld 70 tot 90 millimeter regen per maand, Port-Elisabeth 50 millimeter en Durban 35 millimeter. De gemiddelde maximumtemperatuur is in Kaapstad ongeveer 17 graden, Port-Elisabeth 20 graden en in Durban 22 graden. ‘s Nachts koelt het af naar 8 tot 12 graden. Dat zijn omstandigheden die ongeveer vergelijkbaar zijn met het late voorjaar en de vroege zomer in Nederland.

Er zijn nog een paar andere weerweetjes die handig kunnen zijn op het zuidelijk halfrond. Wilt u een kamer boeken met zon, neem dan een kamer op het noorden. Net als bij ons komt de zon in het oosten op, maar draait door het noorden naar het westen (de aarde draait op het zuidelijk halfrond natuurlijk dezelfde kant op als bij ons). Verder is het zo dat een noordenwind warme lucht aanvoert en een zuidwestelijke of zuidelijke wind levert meestal koud weer op met buien.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Warme trui mee naar WK 2010”

 1. De auteur van dit stuk schreef: “de aarde draait op het zuidelijk halfrond natuurlijk dezelfde kant op als bij ons” (sic).

  Dat is voor de makers van een aantal televisieprogramma’s niet altijd even duidelijk. Laat staan, dat de “lieve kijkbuiskinderen” aan tegengestelde informatie enig “touw kunnen vastknopen”.

  Gelukkig draait de wereld door!

 2. Cees van Rooijen zegt: 15-06-09 om 21:21

  Kan er niets gedaan worden aan dat irritante gefluit met die toeters in Zuid Afrika met de Confederations cup Wedsrijden
  Als dat Volgend jaar ook zo is met de Kampioenschappen zijn wij net
  goed doof en gek voor het afgelopen is
  Vriendelijke groet Cees van Rooijen

 3. Tjeerd Baron zegt: 13-08-09 om 20:51

  De ‘irritante’ Vuvuzela’s (de toeters hier in ZA) behoren bij het Zuid-Afrikaanse voetbal. Het zou van neo-kolonialisme getuigen dit te willen gaan verbieden. Is er al iemand op het idee gekomen om de KNVB te bragen al dat oranje op de tribunes tijdens interlands te verbieden, het is zo overheersend dat het pijn doet aan de ogen.
  Ieder zijn meug.
  Koud kan het hier wel zijn. Ik kampeerde vorige jaar in Bloemfontein in juli bij -/-6 graden. Geen korte-mouwenweer ‘s avonds, hoogstens in Durban, maar verder is het een trui en jas. De dagen echter zijn echter gemiddeld heerlijk.

  Groet, Tjeerd Baron, Vryheid, Zuid-Afrika

 4. In de Z.A. winter is het overdag heerlijk weer, gemiddels rond de 20 graden (kan ook best warmer worden) rond Johannesburg maar warmer in het Kruger park gebied. De lucht is erg droog gemiddelde vochtigehid maar 2 tot 5 % dus wel bpdy lotion gebruiken. De UV straling is in de winter gelukkig helemaal NIET gevaarlijk, dus heerlijk in de zon zitten. Maar zodra de zon weg is wordt het ook gelijk koud. Dus trui aan. Maar denk er ook aan dat de huizen geen centrale verwarming kennen zoals in Nederland. Wel verwarming dmv electriche kachels, houtkachels of Airco die kan verwarmen.
  Ook kan er beste gezwommen worden in de Indische oceaan (Durban) aangezien dit voor de EU ganger nog best warm is. Gauteng (Jo;burg) Mpulamnga, Limpopo en KZN (Durban), zitten in het droge seizoen, dus geen regen op hoge plekken kan het licht vriezen. (afgelopen jaar 2009 niet gevroren)
  Kaapstad zit in de Winter in het regenseizoen en daar is de temperatuur ook minder, ligt aan de kust en vochtigheid is erg hoog.

  De Vuvuzela’s is een nieuwe uitvinding en niet echt traditioneel Z.A. bij het voetballen, maar ja ze zijn er wel. Dus oordopjes meenemen of gewoon meedoen!
  Trouwens voetballen is niet echt DE sport van de Z.A.netrs, dat is Rigby en criket. Voetballen meer populait bij de (arme) bevolking.

  Maar Zuid Afrika is een heerlijk land, zeer mooi en geweldige vriendelijke mensen.
  Wij wonen hier met plezier!

  groet uit Zuid Afrika, Kyalami (Midrand, Johannesburg)
  Annemieke

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.