De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Lichtende nachtwolken

In de nacht van dinsdag op woensdag waren er zeldzame wolken te zien aan de noordelijke hemel. Het gaat om lichtende nachtwolken. Deze wolken bevinden zich op een hoogte van ongeveer 80 kilometer boven het aardoppervlak. Normale wolken komen niet hoger dan 15 kilometer. Op bijgaande foto zijn de lichtende nachtwolken te zien.

Lichtende nachtwolken bestaan uit hele fijne stofdeeltjes waarop waterdamp is gecondenseerd in de vorm van ijskristallen. Het licht van de zon (die al achter de horizon verdwenen is) wordt in de ijskristallen gereflecteerd waardoor de wolken als ijle wolkenflarden aan de nachtelijke hemel te zien zijn. De ijskristallen ontstaan bij temperaturen van -90 tot -140 graden Celsius.

170609c3

De lichtende nachtwolken zijn in de zomermaanden af en toe te zien, maar er zijn ook zomers dat ze helemaal niet voorkomen. Ze zijn zo zeldzaam omdat de combinatie van voldoende stof én waterdamp op die hoogte maar weinig voorkomt. De lichtende nachtwolken hebben een witte, lichtgele of lichtblauwe kleur. Ze zijn goed te onderscheiden van gewone wolken, want die krijgen na zonsondergang een grijze kleur.

Foto: Clemens van Rijthoven, Wijk en Aalburg, 16 juni 23:35u

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


4 reacties op “Lichtende nachtwolken”

 1. Helena zegt: 18-06-09 om 08:44

  Kijk, dit is het soort informatie waar ik (op zijn minst een beetje) wijzer van word. Ik heb dit fenomeen wel eens eerder gezien, maar had zelfs nog nooit van lichtende nachtwolken gehoord. Een korte, bondige uitleg in begrijpelijke taal. Gerrit Hiemstra, mijn dank!

 2. Jan van der Horst zegt: 18-06-09 om 12:17

  De vraag die achterblijft is hoe het komt dat lichtende nachtwolken altijd alleen in de zomer en alleen richting noord worden gezien. Of worden ze ook weleens in de winter gezien, in de schemering van december in zuidelijke richting vanaf Lapland of IJsland?
  Vanuit die kant zien we wel zgn parelmoerwolken. Dat zijn lensvormige wolken op 17-35 km, dus lager. Ze zijn olieachtig gekleurd en bestaan uit zeer kleine, zuurhoudende druppeltjes bij -80-90 graden. Vaak lopen er witte slierten uit: dat zijn de ongekleurde bevroren deeltjes die uit de lenswolk waaien en niet verdampen waar de druppeljtes dat wel doen.

 3. M Kraak zegt: 25-06-09 om 13:08

  Noctilucent clouds exists in the mesosphere.

  The mesosphere is at altitudes of around 76 to 85 kilometers (47 to 53 mi). They are normally too faint to be seen, and are visible only when illuminated by sunlight from below the horizon while the lower layers of the atmosphere are in the Earth’s shadow.
  As the mesosphere contains very little moisture, approximately one hundred millionth that of air from the Sahara desert,[8] and is extremely thin, the ice crystals can only form at temperatures below about −120 °C (−184.0 °F).[5] This means that noctilucent clouds form predominantly during summer when, counterintuitively, the mesosphere is coldest.[9] Noctilucent clouds form mostly near the polar regions,[4] because the mesosphere is coldest there.[10] Clouds in the southern hemisphere are about 1 km higher up than those in the northern hemisphere.[4]

  Antwoord voor Jan v/d Horst.

 4. De zon staat dan relatief hoog en in feite worden die wolken dan nog door de zon belicht, terwijl wij al ‘donker’ zijn (enkele straling komt op die hoogte nog ‘over’ de aarde heen.

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.