De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Zon heeft schaduwzijde

Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de zon. En we hebben er in juni ook even op moeten wachten. Vaak had de zon het moeilijk, of scheen ze wel, maar was het fris. Deze week is dat een heel ander verhaal. Het kwik ligt ruim boven de 20 graden en geleidelijk komen we zelfs boven de 25. Daarbij is er veel zon, maar met een schaduwzijde

zonkrachtWant juist nu heeft de zon erg veel kracht. Deze week komt de zonkracht uit rond de 7. Dat is een maat voor de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt. In Nederland is een maximale waarde van 8 mogelijk. Hoger komen we niet, want daarvoor bevinden we ons te noordelijk op de aardbol. In Egypte bijvoorbeeld, wat zuidelijker ligt, wordt deze week een waarde van 12 verwacht.

Bij een zonkracht van 7, sterk, verbrandt de huid snel. Iemand, wiens huid nog niet gewend is en die een licht huidtype heeft, verbrandt al na 10 tot 15 minuten. Daarom is het belangrijk goed te smeren met een zonnebrand met hoge factor. En als dit, op de dag, met regelmaat wordt herhaald, dan valt het met die keerzijde ook wel weer mee.

Download Weerman Marco Verhoef in het Radio 1 Journaal

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


2 reacties op “Zon heeft schaduwzijde”

 1. Daphne zegt: 27-06-09 om 21:19

  Hallo n.a.v dit stuk kwam de volgende vraag in mij naar boven:

  Ik heb gehoord dat een hoge factor helemaal niet nodig is.
  Ze doen ons namelijk laten weten hoe hoger de factor hoe beter beschermd.
  ik hoorde dat het getal van de factor staat voor het aantal uren zon dat je achtereen in kan zitten. Hoezo dan factor 50? Wij genieten hier niet meer echte zonuren als 10 dacht ik.
  Daarbij welk nut heeft het dan?
  een lage factor en elk uur smeren zou dan toch even goed zijn? en minder duur.

  Vriendelijke groet, Dahne

 2. ik kan niet nalaten om te waarschuwen huid is een bescherming voor het onderliggende weefsel zonnen dus in de zomer na drie uur is het beste maar wie ben ik wat dacht u van huidkanker een van de oorzaken van overlijden wist u dat het volgens mij steeds meer voorkomt ik ben maar een eenvoudig mens maar wel weet ik smeren met een hoge beschermings faktor heeft zeker zin daphne de groetjes

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.