De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Nieuwe spullen bij het weerbericht

Marco met het nieuwe scherm en de nieuwe symbolen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de weerredactie van NOS Nieuws hebben we nieuwe spullen gekregen. Het presentatiescherm is groter geworden en het heeft nu een verhouding van 16:9 (voorheen was dat 4:3). Tegelijkertijd is ook de techniek veranderd. Voorheen gebruikten we een scherm dat van achteren werd aangelicht met een krachtige beamer.

Nu is het een groot plasmascherm waar de weerkaarten direct op getoond worden, net zoals op een plasma-tv of een computerbeeldscherm. Dat geeft helderder kleuren en scherpere plaatjes. Het nieuwe plasmascherm kan ook fungeren als touchscreen, maar die technologie zal in een later stadium worden toegevoegd. Overigens wordt het nieuwe plasmascherm niet alleen gebruikt voor de weerberichten, maar ook voor kruisgesprekken met correspondenten en voor andere presentaties.Het computersysteem dat we gebruiken bij het weerbericht is ook vernieuwd. Het nieuwe systeem biedt meer grafische mogelijkheden en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor driedimensionale weergave van weerinformatie. De kleuren van de kaarten zijn opgefrist en de weersymbolen zijn opnieuw ontworpen. De data van weercomputermodellen kunnen we nu ook beter weergeven op de nieuwe kaarten. Bij de langetermijnverwachting is “morgen” toegevoegd en aan het eind is er ook een dag bij gekomen. 

Naast de weerberichten in het NOS Journaal maken we dagelijks ook een weerbericht voor BVN, de zender voor Nederlanders en Vlamingen in het buitenland. Ook dit weerbericht is vernieuwd. Voorheen maakten we één weerbericht voor vrijwel de hele wereld, nu is dat in drie delen geknipt en die delen worden ook op verschillende tijden uitgezonden.

De NOS koopt de basisgegevens voor de weerberichten in bij een commercieel bedrijf. Dat is al meer dan 10 jaar het geval. Tegelijkertijd met de andere wijzigingen is de NOS ook veranderd van weerleverancier. De gegevens worden nu ingekocht bij MeteoVista in Zeist. MeteoVista is bij veel mensen bekend van de website weeronline.nl. MeteoVista levert ook de weerinformatie voor de website van de NOS, voor Teletekst en voor de radiouitzendingen en tv-journaals overdag.

Alles bij elkaar opgeteld waren deze veranderingen een grote operatie. Het vervangen van het beeldscherm in de studio is vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurd. Dat moest in één keer goed, want na een dag testen op zaterdag moesten er vanuit dezelfde studio weer uitzendingen worden gedaan op zondag.  Veel mensen hebben hard gewerkt om alles op tijd gereed te krijgen op een manier waarbij  u als kijker of luisteraar er geen hinder van zou ondervinden.

Met al deze veranderingen zijn we in staat om u nog beter en duidelijk een idee te geven van het weer voor morgen en de komende dagen. Uiteraard zijn we nieuwsgierig wat u er van vindt.

Een impressie aan de hand van enkele foto’s.

Dat is hem dan, het nieuwe scherm

Dat is hem dan, het nieuwe scherm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even testen hoe het voelt

Even testen hoe het voelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo ziet het er uit vanuit de regie

Zo ziet het er uit vanuit de regie

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


85 reacties op “Nieuwe spullen bij het weerbericht”

 1. Henk Eising zegt: 18-02-10 om 21:32

  Beste Gerrit,
  Het is een prachtig instrument voor jullie en alles goed te zien voor ons kijkers…..tenminste, als de presentator zoal vanavond Marco Verhoef er niet voor blijft staan, ook. De verwachting voor Twente was niet te zien. Dan zie je dat het nadeel van breedbeeld is dat het zo breed is!!!
  Groet Henk

 2. bas zegt: 18-02-10 om 21:46

  Ik zag de uitzending vanavond, maar vond het onhandig dat eerst het weer in Vancouver getoond werd, met systemen die het zicht op de kaart verhinderen en daarna pas een kaart

  tsja, was het omgekeerd geweest, dan had ik er meer van opgestoken: ik heb gene kaart van daro in mijn hoofd, en dat er bij een zeearm een lagedrukgebied zit, zegt dus niets

  Op zich natuurlijk wel leuk DAT dit getoond kan worden

 3. Heel mooi allemaal; ziet er knap uit. Maar ik heb toch een vraagje; het gebied tussen Hoek van Holland en Vlissingen is blijkbaar weerloos. Ik zie dit wel vaker op weerkaarten. Hoe komt dit?

 4. Nigel zegt: 18-02-10 om 23:43

  Ik was onder de indruk van het nieuwe systeem. Omdat ik in HD kijk zijn alle visuele verbetering meer dan welkom. Leuk weer de isobaren te kunnen zien. Die zeggen mij veel meer dan een stroom woorden.
  Wat ik mij afvraag is waarom men niet gekozen heeft voor het systeem uit Nieuw Zeeland, dat bijvoorbeeld door de BBC word gebruikt.
  Nu de presentatoren wat losser maken. Ze komen vaak zo stijfjes over. Dan zel het heen en weer lopen en draaien wat natuurlijker overkomen.

  @Nigel: het systeem heet Weatherscape en het is van Metra uit Nieuw Zeeland. Het is hetzelfde systeem dat de BBC ook gebruikt. Dat van die presentatoren nemen ter harte. Het is nog even wennen. Gerrit.

 5. Ziet er erg hip uit, dat nieuwe scherm! Daar gaan zeker weten leuke dingen mee gedaan worden.

  Ik vind het alleen wel schandelijk dat er ‘Den Bosch’ staat, volgens mij heet die plaats toch echt ‘s-Hertogenbosch. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/G.....togenbosch

 6. Echt amerikaans die software.
  Veel duidelijker en zeker meer geavanceerd.
  Lijkt mij een kick om te werken met die ‘bleeding edge’ software.
  Nu nog de optie om het on-line te bekijken met geluid, maar zonder weerman die ervoor staat.
  Gefeliciteerd met de update.

 7. Marlies zegt: 19-02-10 om 06:47

  Gister avond gezien, zo op eerste gezicht een hele verbetering.
  Het overzicht van het land is nu ook duidelijker, namen van enkele plaatsen erbij prima. En wie weet wat er in de toekomst nog meer en beter te zien zal zijn.

 8. Gerrit,

  Leuk! Ik dacht al: dat scherm is nu 19:9. Super dat jullie nieuwe features hebben om gebruik van te maken. Laat snel maar eens wat zien op TV.

 9. Jan Dpuwes zegt: 19-02-10 om 09:14

  Mooi hoor, voor jullie, zo’n nieuw speeltje. Voor mij als kijker verrassend om erover te lezen, want tijdens de uitzendingen was het me helemaal niet opgevallen..

 10. Thomas zegt: 19-02-10 om 10:32

  Eindelijk, eindelijk is het keukenraam van Saartje vervangen. Het werd wel tijd. Ziet er nu goed uit. Bij de vogelvlucht over Nederland iets minder plaatsnamen graag, want het neigt naar rommelig. Om aan het bezwaar van Henk Eising tegemoet te komen zou de presentator even uit beeld kunnen stappen zoals Frank de Boosere bijvoorbeeld op den Belg.

 11. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by aaiBoek: Voor het zzz-gaan @weerman nog ff jaloers maken met Gerrits nieuwe weerspeeltjes http://bit.ly/bgxQ5X...

 12. Fam.van der Stoep zegt: 19-02-10 om 12:23

  Heel mooi en duidelijk,een hele verbetering !

 13. j.w.landegge zegt: 19-02-10 om 12:25

  Goedemiddag, normaal gesproken leest men van boven naar beneden. De informatie is dan ook makkelijker te verwerken en dus beter leesbaar als de plaatsnaam bovenaan staat ipv. onderaan. Men zoekt meestal toch eerst op plaatsnaam en daarna leest men de bijbehorende informatie.

 14. 19 februari 2010

  Beste Gerrit, gefeliciteerd met jullie nieuw apparatuur , maar ik heb gisteren helemaal geen weersbericht gezien voor Suriname & Caraibisch Gebied. Krijgen wij in Suriname dan geen weersindicatie meer ????? We rekenen erop , want het is betrouwbaar. En als Meneer Marco er is, kan hij dan ook voor Suriname weersindicatie geven, want vaak genoeg slaat hij Suriname over.

  @Amalia: Jazeker, wij maken nog steeds een weerbericht voor het Caraibisch gebied. Vroeger werd alles in één weerbericht opgenomen. Nu is het in drie delen gesplitst: Europa/Midden-Oosten/Afrika, Noord-Amerika/Carieb?Zuid-Amerika en Verre Oosten/Indonesië/Australië. Deze weerberichten worden op verschillende momenten uitgezonden. Het weerbericht voor de Carieb zit nu op een andere tijd. Ik verwijs u naar BVN voor meer info.

 15. s.brinkman zegt: 19-02-10 om 17:16

  geweldig en veel verbetering

 16. Hd-tv, me-hoela!

  Nieuwe graphics zijn: waardeloos slecht, onleesbaar en lelijk!

  Gemiste kans.

  b

 17. marianne zegt: 19-02-10 om 20:30

  Vandaag weer het weer bericht gezien met de nieuwe beelden.
  Prachtig, helemaal top. Mooi duidelijk en overzichtelijk

 18. Hessel Post zegt: 19-02-10 om 21:20

  Beste weerman,

  Het ziet er heel mooi uit, maar zet niet te veel gegevens in het kaartje van Nederland. De cijfers van de temperaturen vind ik aan de kleine kant, en daardoor moeilijk te lezen.

  Groeten,
  Een trouwe kijker ( 40 jaar )

 19. Maurits zegt: 19-02-10 om 23:01

  Mijn complimenten voor het nieuwe systeem, jullie zijn weer helemaal bij de tijd. Je merkt dat er zoals altijd weer mensen tegen innovatie zijn, maar stilstand is achteruitgang. Het weerbericht is mooi voorgegeven en duidelijk leesbaar. Ga zo door!!

 20. Erik zegt: 19-02-10 om 23:11

  Ha Gerrit,
  Ik vind het een hartstikke mooie invulling en verrijking van het 8-uurjournaal. Wat slecht leesbaar is zijn de wintersportplaatsen. Dat moet ff in het zwart want wit tegen een sneeuwwitte achtergrond – das natuurlijk niet leesbaar;)
  Ga vooral verder op de weg die jullie zijn ingeslagen!
  Met vriendelijke groet,
  Erik – Nijkerkerveen

 21. MOOI GA ZO DOOR GROET NICK BUYS CAPELLE AAN DEN IJSSEL

 22. Marco zegt: 20-02-10 om 01:03

  Mooi dat er een upgrade van de graphics is gedaan. Alleen, waarom moet het beeld worden dichtgeplakt met de weersverwachtingen van ogenschijnlijk lukraak op de landkaart aangeprikte plaatsen? Kijk eens hoe bijvoorbeeld de BBC het doet. Less is more!

 23. Arnout van der Plas zegt: 20-02-10 om 09:52

  Beste weermannen/weervrouw,

  Het is even wennen maar het ziet er mooi uit. In eerder commentaar zag ik al dat de kleur soms beter kan, bijv. met de sneeuwhoogtes in de bergen waren de plaatsnamen niet altijd goed te zien.

  Wat mij ook opviel en wel al twee maal (ook nog maar twee maal gezien) is dat wanneer er ingezoomd wordt op Nederland dit keurig netjes begint met Zeeland, bewegend naar Brabant en Limburg. Prima. Maar dan is midden-Nederland aan de beurt…..zoef……binnen een paar seconden was de midden-Nederland alweer weg en zaten we in het noorden. Misschien goed om daar op te letten?!

  Groeten,

  Arnout

 24. Peter zegt: 20-02-10 om 14:56

  Grafisch gezien een behoorlijke vooruitgang, maar het weer wordt er niet beter van. De plaatjes zijn wel druk geworden, met (naar mijn mening) teveel onnodige animaties. Ik pleit er niet voor om terug te gaan naar stilstaande iconen, maar enige terughoudendheid met toepassing van de nieuwe tools is raadzaam om een goed gebalanceerd resultaat te verkrijgen. De weermannen lijken soms ook tureluurs te worden van alle beweging op het scherm.

 25. ben zegt: 21-02-10 om 00:03

  Nieuwe layout op tv van de weerkaart is rommelig, slecht leesbaar en nodigt niet uit tot een glimlach! Terug naar de tekentafel en maak er wat functioneels van!!!!!

 26. peter zegt: 22-02-10 om 22:01

  Heel duidelijk nu er isobaren en veranderende windrichtingen gegeven worden, is makkelijk bij mijn opleiding als vrijwillig molenaar.
  Een hele verbetering ben er zeer positief over.
  bedankt.

 27. Annemarie zegt: 22-02-10 om 22:22

  Het gaat allemaal razendsnel en de pijltjes zoeven in het rond. Wij zitten nu al een paar dagen met verbazing te kijken.
  Voor het eerst voel ik mij een bejaarde omdat ik de hoeveelheid info niet kan verwerken…

 28. Jos Goedmakers zegt: 22-02-10 om 23:43

  Prachtig systeem. Maar dat wisten jullie al. Wanneer er gedurende een maand (weer) online televisiepresentaties zijn gehouden smelten de grotendeels onterecht negatieve kritieken evenals enkele onzinverhalen die her en der worden gespuid vanzelf weg.
  Een mooiere stap naar de op 1 maart te starten meteorologische lente kan bijna niet worden gemaakt.
  Marjon, Erwin, Gerrit en Marco: omarm deze vorm van vooruitgang!

 29. Dean (Suriname) zegt: 23-02-10 om 01:42

  Leuk nieuw speeltje. Alleen jammer dat het weerbericht voor de Amerika’s nu zit in een uitzending die hier niet wordt vertoont. Wij zitten dus elke avond te kijken naar de mooie plaatjes van het Midden-Oosten en Afrika!
  Krijgen ze in Afrika nu de plaatjes van Zuid-Amerika te zien? :-)

 30. Maarten zegt: 23-02-10 om 12:38

  Absoluut geen verbetering, de nieuwe weergave. Voor de kijker erg onrustig en onduidelijk met die ronddraaiende pijlen die dwars door weersymbolen gieren waarin ook nog eens van alles naar beneden valt (het is nou eenmaal Nederlands weer…). Er was toch helemaal niks mis met de oude weergave? Hopelijk is dit een experiment en hebben we weer snel de oude weergave terug. Onze Erwin wordt toch ook niet vervangen omdat er jongere weermannen zijn bijgekomen?

 31. Ik vind het goed dat jullie nieuwe en moderne apparatuur gebruiken, maar op onze 50cm brede televisie zijn de graden en plaatsnamen niet te lezen. Wellicht kunnen jullie het mooie design van het weer per locatie iets groter weergeven?

 32. Hans zegt: 23-02-10 om 23:55

  Natuurlijk is het fijn als er weer een award of trofee wordt toegekend. Maar het schijnt iedere dag met het nieuws ‘s morgens bijna vaste prik te worden. Er is eigenlijk op de wereld wel belangrijker nieuws, dat we eigenlijk niet willen horen, of althans velen van ons.
  Misschien is het een idee om ‘s morgens een natuurramp op de wereld – de natuurramp van de dag – in beeld te brengen. Hier in Nederland maken we ons slechts over relatief onbelangrijke aangelegenheden zorgen, sinds Zeeland 1953.

 33. René Verduyn zegt: 24-02-10 om 10:05

  Een goede verbetering en geweldig om in zoomen naar andere delen van de wereld als daar iets over te melden is (Vancouver).
  Daar mag naar mijn mening meer gebruik van worden genomen.
  Misschien als kantekening dat de pijltjes wat te druk door het beeld komen.

 34. Mooie verbetering, moest wel even wennen aan de nieuwe weerleverancier, maar dat zal wel loslopen.
  Nu alleen nog de weerpagina op de website van de NOS in nieuwe styl maken, zodat ook de satelliet- & radarbeelden in NOS style te vinden zijn :) .
  Ga zo door!

 35. Els Rutten zegt: 01-03-10 om 18:23

  Ik zou het zo prettig vinden als het maantje bij de weersvoorspelling voor de nacht laat zien hoe de maan er in die nacht uitziet. Het zou toch mogelijk moeten zijn om dat aan de software toe te voegen?

 36. Frans Kremer zegt: 02-03-10 om 20:33

  Een hele verbetering, maar ik vindt het jammer dat nu niet de kans gegrepen is om ook de schijngestalten van de maan op de weerkaart te projecteren.misschien een idee voor de toekomst?

 37. Koenen A. zegt: 02-03-10 om 20:58

  De nieuwe presentatie van het weer vind ik niet meer zo helder en duidelijk als eerst. Heb avond na avond geprobeerd om een snelle indruk te krijgen wat voor weer er bij ons in de buurt was en dat lukte bijna niet.
  Het hele veld staat vol met kadertjes wat voor weer er op de verschillende locaties is. Daar bij komt nog dat de temperatuur op rode achtergrond heel moeilijk is te onderscheiden is.
  Ook de peiltjes die de windrichting aangeven maken het er niet gemakkelijk op om een goede indruk te krijgen waar de wind nu eigenlijk vandaan komt.
  Ik weet dat er natuurlijk iets voor te zeggen is om te vernieuwen en ben daar ook voor, maar dit is een beetje te veel van het goede. Het ziet er voor de leek erg rommelig en onoverzichtelijk uit.
  Houdt het eenvoudig op TV en wie meer wil kan op jullie site kijken, dan zijn al die gegevens prima.
  Om te eindigen met een ludieke leus uit de design wereld: Less is more

 38. De spullen zijn goed, het is alleen heel jammer dat Gerrit Hiemstra slechts weinig aandacht aan het Europeesche weer besteed. Er wonen veel Nederlanders rond de Middelandse Zee!!!! Ook op BVN is het slechts Azie wat besroken wordt. Neem een voorbeeld aan Erwin Krol of de presentatoren van RTL4, die zijn veel Zorgvuldiger!! Gaarne iets meer energie erin stoppen graag!!!

  Het weer voor Europa op BVN is niet verdwenen, maar wordt op een ander tijdstip uitgezonden. U kunt daarvoor de website van BVN raadplegen. Het weerbericht voor BVN was voorheen één geheel, maar is nu in drie stukken verdeeld: Europa/Midden-Oosten/Afrika, Noord-Amerika/Carieb/Zuid-Amerika en Azië/Australië. Gerrit Hiemstra.

 39. mark zegt: 05-03-10 om 18:13

  Hele verbetering dit mooie 16:9 scherm en veel duidelijker.

  Overigens ligt Coevorden nu onder een witte deken, al sinds 2 uren sneeuwjachten. ( Het blijft dus liggen) Er wordt volop gestrooid. En dat op 5 maart !!!!!

 40. Rob zegt: 11-03-10 om 18:26

  Prachtige nieuwe schermen!
  Ik vraag me alleen af waarom de animatie in het 6 journaal met Afrika begint?

  @ Rob: We beginnen niet met Afrika, maar met de hele wereldbol. Die ziet er zo uit als je de aarde “rechtop” zet met de noordpool bovenaan en de zuidpool onderaan. Toevallig heb je dan Afrika in beeld, want zo ziet de aarde er op die manier gewoon uit. We beginnen dus niet met Afrika, maar met de aardbol als geheel. Afrika is een enorm groot continent, veel groter dan Europa. Dat valt op deze manier extra goed op. Gerrit Hiemstra

 41. Op de turkse TV hebben ze pas echt een futuristische weeraanduiding!!
  De moeite waard om eens te bekijken. Zou dat voor Nederland betaalbaar
  zijn?

 42. Gert E zegt: 15-03-10 om 23:06

  Het weer op de tv ziet er goed uit. Maar waarom als bron nu MeteoVista? Is de NOS aan zijn stand niet verplicht marktleider Meteoconsult te hanteren als leverancier van de weerdata? Krijgen we in ieder geval minder oubollige teksten (op Teletekst) dan nu.

 43. Sjoerd zegt: 17-03-10 om 10:40

  Na even wennen moet ik toch zeggen dat de cijfers en de pijlen ondanks het mooie ontwerp echt slecht leesbaar zijn. De cijfers zijn kleiner dan de teletext pagina’s waardoor veel mensen (met name ouderen) de beelden slecht kunnen lezen.
  Met een kleine aanpassingen van de font grote zou de nieuwe layout veel beter overkomen!

  Succes verder

 44. Ziet er leuk uit zo,met die nieuwe kaartjes.

 45. Egor zegt: 23-03-10 om 10:41

  Raar dat het met Afrika begint. Dat ís een keuze van de NOS, niet omheen praten, GH.
  Maar ach, kijkende naar de rest van de kwaliteit van de NOS is het eigenlijk niet zo raar dat jullie met iets anders dan NL beginnen. Hoort bij de opvoedfunctie die jullie je hebben toegedeeld.
  Je bent niet voor niets niet-onafhankelijk en je wordt niet voor niets door de Staat betaalt. Dat is nu weer lekker duidelijk gemaakt!
  Dank GH voor je simplistische en naieve uitleg waarom het weer nu begint met een plaatje van Afrika.

 46. Egor zegt: 23-03-10 om 10:44

  P.Ooijen, 12.03.10, je vraagt je af of dat voor de StaatsTV betaalbaar is. Ik weet niet of je weet hoeveel de StaatsTV te besteden heeft en hoeveel “onmisbare” talenten daar betaalt krijgen?
  Als je dat weet, dan is je vraag beantwoord, ja, ze kunnen best wel een ander softwarepakket betalen. Alleen moet de “onmisbare” Paul de Leeuw dan een paar euro minder verdienen…
  In de door de Staat gereguleerde TVmarkt is alles mogelijk, behalve eerlijke concurrentie.

 47. Paul zegt: 23-03-10 om 11:37

  @Gerrit Hiemstra:
  Toevallig heb je dan Afrika in beeld, want zo ziet de aarde er op die manier gewoon uit.

  __________

  Inderdaad op die manier maar waarom op die manier ineens.
  Waarom met de wereldbol beginnen wat is de meerwaarde anders dan een verkapt lesje aardrijkskunde.
  Hou je bij het weer in Nederland en Europa.

  Die,in tijd,uitgerekte versie van jullie weer, daar zit bijna niemand op te wachten.
  De verpakking wordt belangrijker dan de feitelijke informatie.
  Geef gewoon de cijfers sec en niet al die terugblikken en die, te ver, vooruitblikken die meestal toch weer anders uitpakken.
  Is gewoon staaltje van tijdvulling door (non-)entertainment
  De informatie die mensen willen hebben, kun je in ‘n minuut geven.
  De mensen die beroepshalve meer moeten weten vinden die info elders.

 48. Danny zegt: 23-03-10 om 16:04

  Is echt ween verbetering voor het weer bij de NOS,
  Alleen had ik gedacht dat jullie al touchscreen gingen gebruiken, net zoals met de verkiezingen, dat zag er zeer goed uit trouwens!

  Wel handig dat het scherm dus ook touchscreen heeft.
  Wanneer precies gaan jullie dit ook toepassen in het weerpraatje??

 49. Ellen zegt: 23-03-10 om 20:38

  Hiervoor al meerdere malen de opmerking gelezen dat de cijfers slecht leesbaar zijn. Dat geldt echt niet alleen voor ouderen, maar zelfs voor mij als twintiger. Iets groter zou al een hele verbetering zijn denk ik, met name voor niet-breedbeeld tv’s!

 50. Beste mensen van het weerbericht,

  De nieuwe spullen zijn prachtig! Ik heb slechts 1 klein verzoek: Mogen de pijlen die in- en uitstromen en heel heftig bewegen misschien iets minder? Ik word zo afgeleid door deze pijlen dat ik het weerbericht inhoudelijk nauwelijks nog kan volgen! Zou super zijn als er in het vervolg iets minder pijlen door het scherm vliegen!

  Hartelijke groeten,

  Roos

 51. kees zegt: 31-03-10 om 10:04

  Erg mooi maar kijk vooral uit wanneer touch screen gebruikt gaat worden in plaats van de knopjes in de hand.
  Vraagje: wie bedenkt er nu om Brasilia met een Z te spellen (Brazilia op de weeraart)??

 52. kees zegt: 31-03-10 om 10:05

  “weerkaart” bedoel ik

 53. J. B. zegt: 31-03-10 om 15:49

  als de kaart van europa getoond wordt, kan je van veel plaatsen de namen niet lezen. londen, hamburg en parijs liggen zo dicht bij elkaar dat het niet overzichtelijk wordt. ook is het niet zo slim om de temperatuur bij een rode achtergrond te laten zien. dat alles maakt het minder duidelijk.

  wel is het mooi dat nederland van schuinaf wordt bekeken. maar ook dan kan je de letters minder goed lezen.

 54. Axel zegt: 06-04-10 om 19:34

  Ik vind het nieuwe systeem er mooi uitzien, al was het wel even wennen.
  Wat ik me wel afvraag is dat als jullie dan toch met de wereldbol beginnen bij het weerbericht, is het dan niet meteen mogelijk daar de actuele radarbeelden op te tonen, zodat je ook meteen heel mooi kan zien wat zich allemaal ontwikkelt boven de Atlantische oceaan. Nu zie je namelijk wel een mooi beeld van Afrika, maar eigenlijk ken ik dat nu inmiddels wel: het wordt een beetje saai, zo’n leeg beeld.

 55. Corné van Haalen zegt: 06-04-10 om 21:48

  We kijken eerst vele secondenlang naar de kaart van Afrika! Heel adequaat. Daarna gaan we naar Europa. Minus Scandinavië overigens, want Hamburg is de noordelijkste stad die we vermelden. Kortom: pas dit snel aan, want het is lachwekkend en geeft niet de informatie die Nederlanders willen.

 56. Esther zegt: 07-04-10 om 18:49

  Hebben jullie door dat het weerbericht op de web-site altijd veel verschilt met wat jullie vertellen in het weer bulletin?

 57. Door de nieuwe kaart is IJsland bijna uit beeld verdwenen. (Er staat dus ook geen temperatuur bij.) IJsland is toch ook echt Europa. Erg jammer.

 58. Leonard zegt: 18-04-10 om 20:43

  Beste Marco,

  Met plezier kijk ik altijd naar uw weerpresentatie.
  Alleen gisteren en vandaag heeft u het over “het as”.
  Taalkundig is dit volgens mij “de as”.

  Uit de Van Dale: as de; v(m) -sen overblijfsel bij verbranding: een huis in de as leggen verbranden

  En ook op de NOS site staat het vol met “het as”:

  “16 april 2010 … Het hangt vooral van de windrichting af in welke mate het vliegverkeer de komende tijd last heeft van het as.”

  “16 april 2010 … Het RIVM denkt niet dat het as van de IJslandse vulkaan…”

  Met vriendelijke groet,
  Leonard

  Bronnen:

  http://nos.nl/artikel/151084-w.....or-as.html

  http://nos.nl/artikel/151011-v.....ctief.html

 59. Betsy zegt: 25-04-10 om 01:02

  Ik mis Cyprus bij de kaart van Europa…dit land ligt toch ook in Europa..

 60. Ik vind het echt heel erg slecht de nieuwe presentatie van het europese weerbericht op BVN. Leuk voor een meteoroloog maar veel te veel info. Ikwil gewoon weten wat voor weer het morgen wordt .

 61. Erwin v/d Sanden zegt: 16-05-10 om 02:48

  Ik ben het helemaal eens met Corné van Haalen. Hamburg de noordelijkste stad die vermeld wordt, belachelijk… Er liggen nog een hoop grote landen qua oppervlakte ten noorden van Hamburg, waarom zitten die tijdens het weerbericht altijd zo in het verdomhoekje? Bij het weerpraatje over het Europees weer gaat het altijd over bla bla mooi weer Spanje, bla bla depressie bij Griekenland en de Balkan, bla bla mistral in Zuid-Frankrijk. Bij wijze van hoge uitzondering wordt er ‘s een keer iets over het weer in Scandinavie gezegd. En dat terwijl het nu bv. in noord-Zweden en een groot deel van Finland al dagen lang ver boven de 25 graden warm is(zelfs warmer dan op veel plekken in jullie geliefde Zuid-Europa), best interessant om daar ‘s melding van te maken op zich, aangezien de meeste Nederlanders denken dat het daar in het hoge Noorden altijd zo stervens koud is… M.a.w. stop die weerboycot van Noord-Europa nu eens…

 62. Marion, dat komt door restanten van de aswolk.

 63. Martin zegt: 04-06-10 om 20:34

  Heel erg mooi die nieuwe techniek.Wat ik vooral mis iedere avond is de weer situatie in Groot – Brittannië.We kunnen in heel Europa de weersverwachting aanschouwen maar wat voor weer het in Engeland is zit waarschijnlijk nog niet in dit moderne systeem.Erg jammer vind ik dat.

 64. Wieteke de Kogel zegt: 10-06-10 om 20:35

  Nu weet ik dat Enschede een uithoek is, maar er wonen wel mensen die het weerbericht voor hun regio graag zouden willen zien… Ik kijk graag naar Gerrit Hiemstra, maar het weer in Enschede heeft ook zeker mijn interesse en dat kan ik niet zien als Gerrit er telkens voor gaat staan :-)

 65. Heleen Schuttenbeld zegt: 11-06-10 om 11:34

  Helaas mis ik elke avond Twente bij het weerbericht. Kennelijk is Enschede een favoriete plek voor de weerman om er voor te gaan staan…. Misschien een idee om eens aan de andere kant voor de Noordzee te gaan staan? Verder ziet het er wel allemaal mooi en duidelijk uit.

 66. Wieteke de Kogel zegt: 12-06-10 om 20:26

  Geweldig het wordt 19 graden in Enschede, ik kon het zien! Bedankt Gerrit!

 67. Han zegt: 24-06-10 om 23:05

  Gerrit, Marco

  Nu we een aan het nieuwe systeem hebben kunnen wennen is er een ding dat mij stoort aan de presentatie. In het “lopende” kaartje van het weer in zuid (west) Europa van de afgelopen dag en daaraan gekoppeld de verwachting voor morgen, staan de drukken bij de isobaren DIK met een Rouwrand in beeld. Voor wie niet weet wat isobaren zijn is dat 1020 dat door het scherm schiet erg verwarrend. Ik zou willen voorstellen om te kijken of de druk gewoon netjes in de isobaar weer te geven, in de zelfde kleur als de isobaar zelf met een transparante achtergrond. zoals op de “oude” kaarten gebruikelijk is. Netjes met de onderkant van de cijfers richting rechts onder. Voordeel voor wie het wil weten is het plaatje compleet en wie het niet wil weten kan zich op de blauwe en witte vlekken concentreren.

  Ik ben het eens met het commentaar op de eenzijdige berichtgeving over de Meriditeraan deel van Europa. Als je verteld wat het weer in Gibraltar is wil ik ook graag horen hoe het in Narvik is. Dat is ongeveer even ver van Hilversum toch?

 68. Johan zegt: 30-06-10 om 20:09

  Prachtig maar volgens mijn bescheiden mening zijn er altijd veel landgenoten op vakantie, of bezitten een huis, in Turkije. Vroeger kon je ook de Turkse weersvooruitzichten zien maar helaas is dat nu niet meer het geval, jammer en waarom?

 69. Christel zegt: 05-07-10 om 20:46

  Geachte heer, mevrouw,

  Ik heet jullie nieuwe weervrouw van harte welkom op de buis!

  Maar zou iemand haar willen vragen of ze het aanduiden met de handen op het scherm wat rustiger uitvoert. De snelle grijpacties naar het scherm maken het erg onrustig.

  Verder gezellig hoor!!!

  Met vriendelijke groeten,

  Christel

 70. ronald zegt: 13-07-10 om 20:40

  weet Dhr erwin krol dat een “kneiter” van een onweer een waanzinnige uitspraak is t.a.v integreren.
  een kneiter is op dit monent in onze straattaal een grote joint. hoe moeten wij nou het nederlands onszelf verklaren. Krol verplicht mij tot een inburgeringscursus. dus graag nederlandse begrijpelijke uitspraken tijdens het weerpraatje

 71. CJvderStokker zegt: 19-07-10 om 13:02

  Wat mij direct opviel bij het eerste verschijnen van de nieuwe beelden van Europa met animatie: de grijze bewegende golven over de kaart van Europa, die maakten in eerste instantie dat ik gedesoriënteerd raakte, Nederland niet kon vinden, vanaf mijn zitplaats, overspoeld en onherkenbaar!

  Dat ging wel over, maar dat kwam alleen door beter op te letten (soort taak die je maar moet opnemen dan). Voorheen nooit last van gehad, de grijze anmiaties vind ik lelijk en veel te druk.

  Dat geldt ook voor de overdadige verspreiding van de vierkanten met daarin de temperaturen en zon over de kaart van Europa, het overzicht, veel te veel en te druk, geeft een warrig en slechtr beeld. Gek genoeg ben ik best wel voor veranderingen, maar deze vond ik en vind ik(nu gaat het een beetje)géén verbegteringen !! Jammer

  Het is geen ongenoegen zomaar, ik ben al lang lid van twee omroepen en volg het journmaal met weer graag en bijna altijd

 72. Gerrit Struik zegt: 26-07-10 om 20:43

  Een geweldige technische vooruitgang in de studio, maar wanneer de presentator van het weer niet weet dat vliegveld Eelde in Drenthe ligt en niet in Groningen zoals ze op maandag 26juli om 20.15 beweert heeft het weinig zin natuurlijk om zo,n dure studio te bouwen. Bij scholing is dan gewenst voor het personeel.

 73. Han van Groningen zegt: 13-09-10 om 17:34

  Bij de beelden van de buienradar zie je al enige dagen een reflectie voor de Belgisch -en Franse kust.
  Hoe ontstaat dit verschijnsel?

 74. Vincent zegt: 22-09-10 om 05:33

  Plasma is een goede keuze voor deze toepassing! Hoop dat jullie geen last krijgen van inbrand effecten tussen de weerkaart-slides door…

  Alleen zou het me niet verbazen als ik straks de weerpresentator zie zweten door de hitte van het scherm hahaha

 75. niek zegt: 10-10-10 om 08:41

  waarom is het eigenlijk verandert?

  niek van der voo.

 76. Ruben zegt: 09-11-10 om 16:06

  Ik was vanmiddag in de stad van Hengelo, en toen zag ik er een klein beetje sneeuw vallen

 77. toon zegt: 25-11-10 om 15:25

  het is een mooi nieuw scherm alleen staat de weerman er soms voor zodat amersfoort niet te zien is balen maar voor de rest is het super en veel sucses vanavond en bijna ieder uur
  groeten toon

 78. Het is mooi geworden, vooral door de frisse en heldere kleuren en de geanimeerde windpijlen. Bovendien vind ik de animatie nu veel levendiger. Er zijn vele mogelijkheden. Zoals het laten zien van sneeuwhoogtes in de Alpen met een mooie ‘fly-over’. Maar ook zo’n fly-over voor het weer in Nederland. Jammer dat van die functie zelden gebruikt wordt gemaakt, want dat vind ik toch de grootste vooruitgang in de vernieuwing.

 79. Jurrian zegt: 14-02-11 om 17:58

  Ik zie bij het Zwitserse weerbericht vaak dat op de landkaart wisselende namen van plaatsen worden vermeld. Soms alleen dorps- of plaatsnamen beginnend met (bijvoorbeeld) een W.

  Dit geeft een charmante indruk van de nationale weerkaart, en is ook nog goed voor je kennis van plaatsnamen.

 80. Hoe kan het dat men bij de uitleg van het weer ( gisterenavond omstreeks 20.30uur )men een opkomende maanstand laat zien terwijl het op het ogenblik een afnemende maan is???

 81. van willegen zegt: 11-04-11 om 21:01

  Geachte NOS weerteam,

  Ik vind het prachtig dat het NOS nieuwe presentatie installatie heeft aangeschaft ter verbetering van de kwaliteit voor de kijker. Ik heb echter een verzoek en mogelijk dat dit verzoek voor een hoop mensen geld. Wij wonen in Oost-Europa, Roemenie. Als de Europa kaart wordt gepresenteerd staat de presentator heel vaak (zoniet altijd) voor Oost Europa. Turkije, Griekenland, Bulgarije, Roemenie en vaak ook Honagrije en Croatie zijn dan zichtbaar. Kan het zelfde verhaal niet verteld worden als de presentator links naast Spanje staat zodat heel Europa goed zichtbaar is?

  Wij zouden dat zeer op prijs stellen als frequente volgers van het NOS journaal en het NOS weer. Bij Voorbaat Dank

 82. Igor zegt: 16-05-11 om 14:16

  Geachte weerredactie,

  Een vraag over de satelietfotoos. Als Azie wordt getoond zie ik daar in Oost-Rusland, rond Mongolie, westen van China vaak een enorme witte ijsplaat.Hoe komt dat? Daar ligt geen ijskap zoals op de noordpool of zuidpool.

 83. Klaas zegt: 22-06-11 om 22:42

  Een grote vooruitgang! In Engeland bij de BBC vliegen ze altijd
  over het land om het weer te laten zien. Dat heb ik bij de nieuwe
  software van de NOS ook al af en toe gezien. Maar van mij mag dat
  veel vaker! Er is veel mogelijk maar er wordt te weinig mee gedaan.

 84. Toine Marsé zegt: 02-04-13 om 08:12

  Misschien mogelijk dat de weerman/vrouw niet steeds op het einde vóór de gegevens van “morgen” gaat staan? Dit gebeurt steeds bij de weekgegevens. Zien we nog niet wat het “morgen” wordt….alvast bedankt.

 85. martin zegt: 27-05-13 om 19:40

  echt stom

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.