De weblogs van de NOS worden niet langer bijgewerkt.

Voor nieuws Over de NOS kunt u terecht op over.nos.nl.
Voor de overige berichtgeving kunt u terecht op NOS.nl.

Heeft een spitsalarm zin?

spitsalarmNa elk verkeersalarm brandt de discussie los: was zo’n waarschuwing nodig of niet? Naar mijn mening heeft zo’n verkeersalarm zeker zin. Als je van te voren ziet aankomen dat er een grote kans is dat het de volgende ochtend een verkeerschaos wordt, dan is het logisch iets te verzinnen om dat te voorkomen.

Een spitsalarm heeft alleen waarde voorafgaand aan de veronderstelde verkeerschaos. Veel mensen beschouwen een spitsalarm echter als een aankondiging van totale verkeerschaos. Vervolgens zijn deze mensen teleurgesteld als het geen chaos blijkt te zijn. Dan hebben ze het gevoel dat ze voor niks zijn thuisgebleven of onnodig hun afspraken hebben afgezegd. Het punt is dat het juist geen verkeerschaos is geworden omdat ze zijn thuisgebleven. Dat was juist de bedoeling!

Bij een spitsalarm speelt massapsychologie een belangrijke rol. Je hebt mensen die bij elke sneeuwvlok al bang worden en eigenlijk niet de weg op durven te gaan. Op deze mensen hebben waarschuwingen het meeste effect. Het zou heel goed kunnen zijn dat deze mensen juist bij gladheid files veroorzaken, niet doordat ze ongelukken veroorzaken, maar omdat ze te voorzichtig gaan rijden. Voor de doorstroming is dat ongunstig.
Je hebt ook mensen die ook bij 5 cm sneeuwprut op de weg gewoon met 120 km/h doorknallen. Deze mensen veroorzaken ook files, vooral doordat ze vaker ongelukken veroorzaken. Het spitsalarm heeft naar mijn overtuiging het grootste effect bij de bovengemiddeld angstige mensen. Die blijven vooral thuis en als mijn theorie klopt dan heeft dat een fileverminderend effect. Niet alleen doordat er minder auto’s op de weg zijn maar ook omdat er minder oponthoud is. Mogelijk ontstaan er wel meer ongelukken.

Dan is er nog een ander belangrijk aspect van een spitsalarm. In normale situaties pakken de mensen de auto en gaan gewoon van huis. Bij een spitsalarm gaat een groot aantal mensen nadenken over de noodzaak om in de spits te rijden en gaat zoeken naar alternatieven, zoals thuiswerken, afspraken op andere tijdstippen plannen en openbaar vervoer. Dan blijkt vaak dat die alternatieven helemaal zo gek niet zijn. Niet alleen profiteren ze daar zelf van, maar ook de andere weggebruikers, die misschien ook wel zouden willen thuiswerken, maar als vrachtwagenchauffeur of koeriersdienst is dat nou eenmaal niet mogelijk.

Het spitsalarm is een beetje afgekeken van het weeralarm (en deze begrippen worden ook nog weleens door elkaar gehaald). Het spitsalarm is echter veel moeilijker dan een weeralarm. Het weer is nog wel een beetje te voorspellen, maar het gedrag van grote groepen mensen is veel grilliger dan het weer.

Heeft een spitsalarm zin? Naar mijn mening wel. We willen toch minder files? Gewoon er mee doorgaan en er niet te veel over discussiëren.

Deel deze pagina

« Terug naar het overzicht


17 reacties op “Heeft een spitsalarm zin?”

 1. Jeffrey zegt: 09-12-10 om 16:20

  Ik denk dat het spitsalarm toch een positief effect heeft gehad op de verkeersstroom in de ochtend. Ik ben het met je eens dat een spitsalarm zin heeft.
  Ik heb het gevoel dat de media veels te veel aandacht besteed naderhand aan dit onderwerp. Het spitalarm is afgegeven, en het is nu ten einde. Het lijkt me niet nodig om een flinke discussie te hebben over.. of het nu nodig was of niet.. dat oordeel kunnen ze bij de ANWB zelf wel stellen. (ik heb geen probleem met je blog Gerrit ;-)
  Nu over naar het volgende nieuwsonderwerp s.v.p. .

 2. Bas zegt: 09-12-10 om 16:40

  Ik denk dat je twee vragen goed uit elkaar moet houden

  1 Is een alarm (weer- spits- noem maar op) zinvol?
  Ik denk van wel: als je aan ziet komen dat er een probleem komt, is het eignelijk misdadig niet te waarschuwen

  2 Bij welke omstandigheden ga je waarschuwen?
  Een heel andere vraag. Deze vraag vereist ervaring: wat is het effect van een waarschuwing, welke weerbeelden leiden tot welk weer, noem maar op

  Of het spitsalarm van gisteren noodzakelijk was – dat kan ik niet beoordelen. Ik neem alleen wel aan dat intern het effect goed geëvalueerd wordt – opdat, was het niet nodig, de volgende keer beter gereageerd wordt, en als het wel nodig was, ook de aanwezige lessen geleerd worden

 3. N. den Braber zegt: 09-12-10 om 18:07

  Dit is een goede beschouwing! Precies mijn gedachten.
  Inderdaad lijkt het of mensen boos zijn dat het geen chaos is geworden en daar gaan hele nieuwsitems over.
  Wees blij, blijkbaar heeft het alarm gewerkt.
  En laten we er verder vooral over ophouden……

 4. aurelia zegt: 09-12-10 om 18:36

  zeer terecht dat de A.N.W.B een weeralarm geeft doen ze het niet en er komen grote problemen dan heb je de poppen aan het dansen dan word gezegd waarom is er geen alarm afgegeven
  en dat de overheid dit gaat doen daar heb ik echt geen vertrouwen in
  want zijn deze dagelijks bezig met het weer en de weg???

 5. Hans zegt: 09-12-10 om 18:58

  Goede beschouwing inderdaad. De mensen zijn vooral teleurgesteld omdat ze eerst gek zijn gemaakt door de media; ik zal geen namen noemen, dat is niet leuk voor het AD en De Telegraaf ;)

  Op dit soort websites wordt een dag van tevoren al angst gezaaid met teksten als ‘Hevige sneeuwval’, ‘horrorwinter’ en meer van dat soort onzin.
  Geef mij maar de NOS. Eerlijk en betrouwbaar.

 6. Louis van Rasten zegt: 09-12-10 om 19:04

  Een spitsalarm heeft zeer zeker zin omdat het ongelukken en veel ongemak kan voorkomen. Wel is het zo dat aan de andere kant ook weer niet teveel onnodig paniek veroorzaakt.

  De moeilijkheid is dat een land als Nederland een buitengewoon extreem wisselvallig weertype heeft want er is geen enkele zekerheidsmarge in te vinden. Daarom dienen weerprognoses zo kort mogelijk gehouden te worden dit om een zo nauwkeurige beeld te kunnen krijgen want hoe verder je in de toekomst gaat werken, hoe minder nauwkeurig alles wordt. Aan de andere kant is het weer ontzetten moeilijk om op korte termijn een prognose te kunnen stellen.

 7. Ger.B zegt: 09-12-10 om 19:23

  Een spitsalarm heeft totaal geen zin.
  De ANWB is geen weersvoorspellende organisatie. Daar hebben we het KNMI voor en Piet Paulusma.

  Iedereen kan via de buienradar zien waar vanaf het actuele moment tot over een aantal uren de buien gaan vallen.
  Om dan een dag vantevoren al te gaan alarmeren is overbodig, omdat er op de plekken waar geen buien vallen helemaal niets aan de hand is. En dat was vanochtend het grootste deel van Nederland.

  De beste alarmering is dus de actuele buienradar, en niet een weersvoorspelling van een dag eerder en voor een veel groter gebied, in een intepretatie van weeramateurs.

  En het alternatief? Ga met de trein, zei de ANWB.
  Welke trein? Waar ik woon rijdt geen trein, waar ik heen moet ook niet, en waar hij wel rijdt rijdt hij niet…

  Of was het andersom? De spits was vanochtend drukker dan ooit. Heeft het spitsalarm misschien de treinreiziger de auto ingejaagd? Of hadden de NS dat zelf al gedaan na hun wanprestatie in de sneeuw?

  Ont Morn.

 8. A.Grijpma zegt: 09-12-10 om 20:22

  Ik vind het allemaal een beetje TE vanuit de Media.
  Wat willen we nu? Ik heb liever dat er een beetje teveel gewaarschuwd word, dan te weinig. We zijn oud en wijs genoeg, om op het moment te bepalen, of het echt alarmerend is of niet…….
  DUS: Gewoon doorgaan met de waarschuwingen.
  Het volgende waar de media aan denkt, als ze niet gewaarschuwd hebben, is dat ze iedereen weer onderuit zagen.

  Gebruik de media waar het voor is bedoeld, en voer geen hetze(s) uit….

 9. Ferd zegt: 09-12-10 om 20:38

  Gerrit Hiemstra dient te weten dat losse stukken ijs op het Ijselmeer of n’ímporte welk oppervlaktewater ook, niet op of naar een oever worden gedreven, maar aldus doende, aan het “kruien” zijn gegaan. Zo’n ijsmassa heet dus: “kruiend of gekruit ijs”…

 10. ik vind het spitsalarm een goed idee van de anwb, de weggebruikers kunnen er rekening mee houden dat het al bepaalde wegstukken glad kan zijn ik zal zeggen ga zo door

 11. Ben zegt: 09-12-10 om 23:08

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus met twee keer zoveel mensen viel het met de spitsdrukte reuze mee…..

 12. Anj van Andel zegt: 09-12-10 om 23:14

  Geachte heer Hiemstra, beste Gerrit,

  Bedankt voor deze rake beschouwing.
  Ik miste vanmorgen ook de chaos in het verkeer waardoor ik veel te vroeg (!) op mijn afspraak kwam. :-)

  Ik denk vanaf nu anders over een spitsalarm, waarvoor dank!

 13. Hilde zegt: 10-12-10 om 01:10

  De media blaast voor de zoveelste keer alles weer eens op , het spitsalarm (weeralalrm) was terecht , het is niet omdat er in een deeltje van het land niets aan de hand is dat het op een andere plek chaos is , als ze niets hadden gezegd had er zeker meer file gestaan dan het was. Ik zou zeggen REGERING handen af waar je niets vanaf weet , laat de ANWB zo verder doen , zij hebben beter zicht op de verkeerssituatie,investeer de energie in het spoor (als ze dan toch wat willen doen op vervoersproblemen)en zorg dat de treinen alle seizoenen rijden en niet alleen in de zomer

 14. Tim zegt: 10-12-10 om 09:32

  Je moet een “alarm” nemen zoals het komt. Luister, trek conclusies en trek je eigen plan. Het is heel simpel eigenlijk. “het gaat morgen erg slecht worden, dus waarschuwen we vast”. Ben ik heel blij mee, ga ik vroeger weg of ga ik niet. Mijn verantwoordelijkheid.

  Echter, heel veel mensen hechten veel te veel waarde aan een waarschuwing. Ze gebruiken het als stok om mee te slaan. Ze gebruiken het als “feit” terwijl het niet meer is dan een terechte goedbedoelde waarschuwing. Ze willen aan hun handje meeenomen worden langs de verschillende obstakels in het leven. Grow up, zo werkt het niet.

  Dus wees blij dat er mensen zijn die je willen waarschuwen voor eventuele problemen en maak daarna zelf je eigen beslissingen. In plaats van mopperen kan je ook gewoon “dank je wel” zeggen, fatsoenlijk, zoals we het vroeger geleerd hebben zelfs te bedanken voor dingen waar je eigenlijk niet op zat te wachten. Verloedering van onze samenleving begint bij jezelf, begint bij zinloze discussies.

  Dus Gerrit, ik ben het met je eens.

 15. Ger.B zegt: 10-12-10 om 11:52

  Het gaat erom: Van wie komt dat alarm, of die waarschuwing.
  De ANWB is geen weersvoorspellende organisatie en kan dus niet professioneel met weersverwachtingen omgaan.
  En dat blijkt: ze hebben het nu twee keer gedaan, en twee keer was het loos alarm. Gisteren was de narigheid immers zo plaatselijk dat een landelijk alarm zwaar overdreven was.

  Rijkswaterstaat gaat over de wegen en het KNMI gaat over het weer.

  Als ik ‘s morgens in mijn auto wil stappen en de buurvrouw komt het huis uitrennen in haar duster, roepend dat het misschien wel glad wordt, dan denk ik ook: Mens bemoei je met dingen waar je verstand van hebt, ga pannenlapjes breien of spruitjes schillen zoiets…

  Dus nogmaals: De ANWB dient zich te onthouden van weersalarmen.

 16. Ricardo zegt: 10-12-10 om 18:19

  Ja en nee, dit spitsalarm was ook al voorbarig want ‘het’ was toch weer niet erg genoeg. Zowel weer- als spitsalarm lijden zo onder ‘angstinflatie’ met als extra gevaar dat weinigen nog luisteren als het eens echt serieus wordt.

 17. het is wel goed dat er uberhaupt een reactie is voor diegene die er absoluut er uit moeten niets is zo onzinnig om het maar te laten waaien we moeten of je wil of niet gesteund worden door anwb het knmi daar is niets mis mee het is ook goed voor de oude generatie dat zij ook worden gewaarschuwd voor het extreme weer want het is gewoon extreem ik heb een aantal reacties gelezen die waren mijn inziens zeer ondankbaar van aard dus gewoon door blijven adviseren en alarmeren

Geef een reactie

 

  • Reageren?

   Reacties op dit weblog zijn uiteraard van harte welkom.
   Wel is er een aantal spelregels:

   1) Alle reacties worden gemodereerd. Wij doen dat zelf. Het kan soms even duren voordat een reactie geplaatst wordt.

   2) Let op: Eenmaal geplaatst blijft geplaatst. Bijdragen aan een discussie worden door ons niet achteraf verwijderd, ook niet op verzoek. Schrijf dus geen dingen waar u later spijt van kunt krijgen.

   3) De blogs zijn een platform voor reacties en discussie, geen uitlaatklep voor scheldkanonnades. Houd het aub beschaafd. Reacties die beledigingen of scheldwoorden bevatten worden niet geplaatst.

   4) Houd het ook zakelijk, dat wil zeggen: niet nodeloos op de man spelen.

   5) Alleen inhoudelijke reacties op het onderwerp van een blogpost worden geplaatst. Met andere woorden: blijf on-topic.

   6) Het is de bedoeling dat reacties de discussie bevorderen. Steeds weer hameren op hetzelfde punt heeft geen zin, tenzij met nieuwe argumenten.

   Reacties die niet aan de spelregels voldoen worden niet geplaatst.